Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ζάκυνθος: Εκκενώθηκαν τρία σπίτια που κινδυνεύουν από πτώση βράχων μετά τους σεισμούς

Ζάκυνθος: Εκκενώθηκαν τρία σπίτια που κινδυνεύουν από πτώση βράχων μετά τους σεισμούς
ΦΩΤΟ ermisnews

– Στα σπίτια έμεναν οικογένειες – Και επισήμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ζάκυνθος
– Στο νησί για ελέγχους ο Ευθύμιος Λέκκας
– Δεν έχουν σταματήσει να “χορεύουν” στο ρυθμό των ρίχτερ οι κάτοικοι του νησιού
– Δύτες και λιμενικοί έλεγχουν από το πρωί το λιμάνι για ζημιές

Τρεις διώροφες κατοικίες στην περιοχή Παναγούλα Ζακύνθου, όπου διαμένουν οικογένειες κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμες καθώς κινδυνεύουν από βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό που βρίσκεται πίσω τους, μετά το σεισμό της Παρασκευής.

Στο σημείο βρέθηκαν από χθες κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ σήμερα το σημείο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση προς τα τρία σπίτια, ενώ η μία οικογένεια φιλοξενείται στα κτίρια του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου.

Μεγάλη κατολίσθηση στην Παραλία Μυζήθρες στο Κερί

Σύμφωνα με το ermisnews, φωτογραφίες δείχνουν την πολύ μεγάλη κατολίσθηση βράχων που έχει υποστεί η Παραλία Μυζήθρες που βρίσκεται κάτω από τον Φάρο του Κεριού.

Μεγάλοι όγκοι βράχων έχουν αποκολληθεί από την σεισμική δραστηριότητα και έχουν σκεπάσει την ακτή της παραλίας από μπορείτε να διαπιστώσετε και στην φωτογραφία.

Και επισήμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε τη Π.Ε. Ζακύνθου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση σεισμού την 26-10-2018 στην παραπάνω περιοχή.

Η σχετική απόφαση αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Δύτες στο βυθό για ζημιές

Στο μεταξύ, με τη συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ γίνονται έλεγχοι σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου.

Θέλουν να διαπιστώσουν τις ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση του χτύπησε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής.

ΦΩΤΟ από το imerazante

Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο Βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες.

Μεγάλη σεισμική δραστηριότητα στο νησί

Μεγάλη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο, μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που “χτύπησε” τις πρώτες ώρες της Παρασκευής το νησί.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, δύο μεγάλοι μετασεισμοί “ξύπνησαν” τους κατοίκους και τους τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο. Οι δύο σεισμοί είχαν ένταση 4,2 και 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει και δεκάδες μικρότεροι.

Σε επιφυλακή πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της Ζακύνθου μετά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων ότι αναμένεται ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ, απαραίτητος -όπως επισημαίνουν- για την πλήρη εκτόνωση του φαινομένου.

Επιστολή συμπαράστασης του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Μητροπολίτη και το λαό της σεισμόπληκτης Ζακύνθου

Τη συμπαράσταση και τη συμπάθεια της Μητρός Εκκλησίας προς το λαό της Ζακύνθου, ο οποίος δοκιμάζεται από τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού που έπληξε τη νήσο, εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με επιστολή του προς τον τοπικό Μητροπολίτη Διονύσιο.

Ο Πατριάρχης, στην επιστολή του εύχεται, μεταξύ άλλων, όπως ο Κύριος να γιατρεύει τις πληγές που δημιουργήθηκαν.

Πιο δυνατός, πιο ισχυρός

Οι σεισμολόγοι αναθεώρησαν προς τα πάνω το μέγεθος της κύριας σεισμικής δόνησης, κάνοντας λόγο για 6,5 Ρίχτερ, από 6,4 που είχαν δώσει σε αρχικό στάδιο.

Από την κύρια δόνηση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ένα μίνι τσουνάμι 20 εκατοστών, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί, παρά μόνο σε τέσσερα άτομα παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες, χωρίς να υπάρξει ανάγκη νοσηλείας τους.

48ωρη επιφυλακή

Η Ζάκυνθος κηρύχθηκε σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο, μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, λόγω του μεγάλου σεισμού που «χτύπησε» το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής (26.10.2018).

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Λευτέρη Νιοτόπουλου, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, της ειδικής γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στο νησί βρίσκεται και ο τοπικός βουλευτής και πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μετέφερε στη συνεδρίαση το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη κατάσταση στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού οργάνου, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων πήραν το λόγο αποτυπώνοντας πλήρως την κατάσταση που επικρατεί μετά το σεισμό. Η ανταπόκριση των κτηρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα αλλά και στο Κάστρο της Μπόχαλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ermisnews

 

 

 

Ιόνιο Τελευταίες ειδήσεις