Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ιούδας: Τον εκτέλεσαν και τον έκαψαν σε ξηρά και θάλασσα! Απρόοπτο στο Ηράκλειο [vids, pics]

Ιούδας
Φωτογραφίες από: Eurokinissi

Ο προδότης Ιούδας πέρασε και φέτος τα… πάνδεινα σε πολλές περιοχές της χώρας. Η εκτέλεση με… καραμπίνες αλλά και η πυρά.

Κάθε χρόνο στην Ασίνη ο Ιούδας δικάζεται, καταδικάζεται και εκτελείται διά πυροβολισμού! Δεκάδες, νεαροί κυρίως, κάτοικοι του χωριού της Ασίνης του δήμου Ναυπλιέων συμμετέχουν κάθε χρόνο στην “εκτέλεση”.

Πυροβολούν με κυνηγετικά όπλα (καραμπίνες και δίκανα), το ομοίωμα του Ιούδα, που από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα περιφέρουν στο χωριό, αλλά και στα γειτονικά χωριά.

Μετά την ακολουθία της Αγάπης που τελεί ο ιερέας του χωριού, τον δικάζουν και τον καταδικάζουν. Στην συνέχεια τον κρεμάνε σε ένα ικρίωμα και τον πυροβολούν μέχρι να διαλυθεί.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες

Ιούδας: Τον έκαψαν στην θάλασσα στο Τολό!

Στην «πυρά» παρέδωσαν, παράλληλα, τον Ιούδα οι κάτοικοι του Τολού. Η τιμωρία του φιλάργυρου προδότη, αναβίωσε για τρίτη φορά στο Τολό και όπως ήταν φυσικό συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ντόπιων και τουριστών.

Οι οποίοι παρακολούθησαν την εντυπωσιακή καύση μέσα στη θάλασσα.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες

Την ίδια ώρα και όπως αναφέρει το sinidisi.gr, ένα έθιμο που ξεκίνησε από το 1880 αναβίωσε και φέτος στο Ευηνοχώρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Εκείνη την εποχή το χωριό είχε πληγεί από μια αρρώστια της εποχής και στην απόγνωση τους οι κάτοικοι βλέποντας να έχουν χαθεί πολλοί συγχωριανοί τους έκαναν Λιτανεία κρατώντας στα χέρια τους όλες τις εικόνες του Ναού μετά από πρωτοβουλία του Ιερέα και ο λοιμός πέρασε και το χωριό επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς.

Το έθιμο είχε σταματήσει το 1950 και επανήλθε ξανά μετά από το πρωτοβουλία του Λαογραφικού συλλόγου Ευηνοχωρίου «Ό Άγιος Ιωάννης».

Δείτε εντυπωσιακά πλάνα από την λιτανεία καθώς και από το εντυπωσιακό κάψιμο του Ιούδα.

Επενέβη η… πυροσβεστική στο Ηράκλειο!

Το έθιμο τηρήθηκε και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου όμως συνοδεύτηκε κι από ένα απρόοπτο! Σύμφωνα με το ekriti.gr, το απρόοπτο συνέβη στην περιοχή Κατσαμπά, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Αυτό γιατί παρόλο είχαν γίνει τα απαραίτητα μπαλοταρίσματα σύμφωνα με τους Κρητικούς και η καύση γινόταν με μεγάλες φουνάρες, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου.

Όπως φαίνεται και στα βίντεο, ο Ιούδας καιγόταν ακριβώς στη μέση της λεωφόρου Ικάρου, στο ύψος του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, σε απόσταση αναπνοής από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και επειδή πήρε μεγάλη έκταση η φλόγα λίγο έλειψε να λαμπαδιάσουν και τα παρακείμενα αυτοκίνητα.

Ωστόσο χάρη στην έγκαιρη και άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και το ιδιαίτερο έθιμο είχε για ακόμη μια χρονιά ομαλή έκβαση.

Δείτε τα βίντεο

 Φωτογραφίες: Eurokinissi

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις