Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Αυτή είναι η μαρμάρινη πλάκα που βρέθηκε στο αυτοκίνητο των αρχαιοκάπηλων [pics, vid]

Αυτή είναι η μαρμάρινη πλάκα που βρέθηκε στο αυτοκίνητο των αρχαιοκάπηλων [pics, vid]
ΦΩΤΟ ΕΛ.ΑΣ.

Μια μαρμάρινη ανάγλυφη πλάκα σημαντικής αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, καθώς και τμήμα κυλινδρικής λαβής αμφορέα, εντοπίστηκαν στο πλαίσιο επιχείρησης της Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε αυτοκίνητο στην περιοχή του Αγρινίου.

Ακολούθησαν οι συλλήψεις του οδηγού και του συνοδηγού. Οι αστυνομικοί, κατά τον έλεγχο που έκαναν χθες το μεσημέρι σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο συλληφθέντες, ηλικίας 49 και 47 ετών, εντόπισαν στον χώρο των αποσκευών την μαρμάρινη ανάγλυφη πλάκα.

Πρόκειται για παράσταση γυναικείας μορφής, τριγωνικού σχήματος, 37 εκ. ύψους, 39 εκ. πλάτους και 9 εκ. πάχους. Σύμφωνα με αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά του συνηγορούν υπέρ μιας χρονολόγησης πιθανώς στον 4ο αιώνα πΧ, υπαγόμενο στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το κατασχεθέν αρχαίο αντικείμενο, θα παραδοθεί στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για φύλαξη και περαιτέρω εκτίμηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Σε έρευνα που έγινε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, στο σπίτι του 47χρονου στην Ηγουμενίτσα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα τμήμα κυλινδρικής λαβής αμφορέα, μήκους επτά εκατοστών, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χρονολογείται μεταξύ 4ου πΧ έως 5ου μΧ αιώνα και εμπίπτει επίσης, στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επίσης, κατασχέθηκαν, το αυτοκίνητο και 3 κινητά τηλέφωνα. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΛ.ΑΣ.

Ήπειρος Τελευταίες ειδήσεις