Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Σεισμός 4 Ρίχτερ στην Πάργα! “Ταρακουνήθηκε” ξανά η περιοχή

Σεισμός 4 Ρίχτερ στην Πάργα! “Ταρακουνήθηκε” ξανά η περιοχή

Νέος σεισμός σημειώθηκε στην Πάργα ταρακουνώντας για τα καλά την περιοχή, με την ισχύ να υπολογίζεται στα 4 Ρίχτερ, 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε επίκεντρο 16 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάργας.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 8,6 χιλιόμετρα.

Σεισμός στην Πάργα
Σεισμός στην Πάργα

Υπενθυμίζεται πως ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ ταρακούνησε την Πάργα τα ξημερώματα του Σαββάτου (21.03.2020).

Ο σεισμός των 5,6 Ρίχτερ

Ο σεισμός εκείνος σημειώθηκε στις 2.49, 14 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Πάργας. Το εστιακό βάθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ήταν 10 χιλιόμετρα, ενώ σημειώνεται ότι το ίδιο επίκεντρο είχε και ο σεισμός των 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε 21 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Θεσπρωτία και την Πρέβεζα, όπου ο κόσμος πετάχτηκε έντρομος στον δρόμο. Επίσης, αισθητός έγινε στα Ιωάννινα, την ‘Αρτα, την Κέρκυρα και γενικότερα στη ευρύτερη περιοχή.

Οικοδομές της δεκαετίας του 1970 στην Πάργα υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κρίνονται ακατοίκητες. 

Σοβαρά ζημιές υπέστη το νεκροταφείο στο Κανελακι ενώ συνεργεία της Περιφέρειας εργάστηκαν πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο επαρχιακό δίκτυο όπου σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων.

Την Δευτέρα (23.03.2020) η Πάργα ταρακουνήθηκε ξανά, αφού σημειώθηκε σεισμός 4 Ρίχτερ και πάλι.

Θόλωσε… ο Αχέροντας!

Μια από τις παραμέτρους του σεισμού των 5,6 ρίχτερ που χτύπησε το Σάββατο την Πάργα είναι αυτή που αναδεικνύει ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.

Αντικρίζοντας την εικόνα στις πηγές του ποταμού Αχέροντα,  είδε τις τεράστιες ποσότητες νερού που αναβλύζουν από τα έγκατα της γης στην επιφάνεια, να βάφονται καφέ από τις μεγάλες ποσότητες λάσπης που συμπαρασύρονται στα μεγάλα βάθη.

Click4more Το ρήγμα της Παραμυθιάς… υπεύθυνο για τον σεισμό στην Πάργα – Συγκλονιστικές εικόνες!

“Το φαινόμενο είναι εντυπωσιακό”, ανέφερε ο καθηγητής, “και δείχνει τις έντονες γεωδυναμικές διεργασίες που γίνονται στο εσωτερικό της γης από τη σεισμική δραστηριότητα”.

“Το φαινόμενο που προκάλεσε ο σεισμός μπορεί να ερμηνευτεί από το γεγονός ότι, υπό πίεση υδροφόρος ορίζοντας έσπασε από την διέλευση του σεισμικού ρήγματος, με αποτέλεσμα τα υλικά που προέκυψαν να διαλύονται και να αναβλύζουν μαζί με τα νερά, στις παγκόσμια γνωστές πηγές του Αχέροντα.”

“Επισφραγίζεται έτσι με τον πιο πειστικό τρόπο η σύνδεση του Αχέροντα ποταμού με υπόγειες διεργασίες, η σύνδεση των πηγών του ποταμού -κατά την ελληνική μυθολογία- με τον Άδη” τόνισε ο Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και το σίγουρο είναι πως ο σεισμός… εντυπωσίασε!

Ήπειρος Τελευταίες ειδήσεις