Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Ηράκλειο: Θύμα τοκογλύφων ο 41χρονος που είχε εξαφανιστεί – Πάνω από 30 υποθέσεις ερευνούν οι αρχές

Ηράκλειο: Θύμα  τοκογλύφων ο 41χρονος που είχε εξαφανιστεί – Πάνω από 30 υποθέσεις ερευνούν οι αρχές

Στο Ηράκλειο εξαρθρώθηκε, κύκλωμα τοκογλύφων και εκβιαστών. Διαπιστώθηκαν εισροές – εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς και η παράνομη νομιμοποίησή τους.

Το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης έφτασε στα ίχνη σπείρας τοκογλύφων εκβιαστών που δρούσε στο Ηράκλειο.

Στην αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, συνελήφθησαν οχτώ άτομα μεταξύ των οποίων 4 Έλληνες και 4 αλλοδαποί, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δέκα ατόμων για τα «κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας δραστηριοποιούμενη στην κατ΄ επάγγελμα τοκογλυφία και εκβίαση, την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παραβάσεις της Νομοθεσίας του Κώδικα Αντιντόπινγκ, περί όπλων και βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων».

Ηράκλειο: 41χρονος θύμα των τοκογλύφων

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, και όπως αναφέρεται στη δικογραφία, η εξαφάνιση ενός εξαφάνιση 41χρονου από το εξοχικό του σε παραλιακή περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδας Ηρακλείου Κρήτης, συνδέεται με το κύκλωμα αυτό.

Όπως σημειώνει το Creta24.gr, η εξαφάνιση είχε δηλωθεί στις αστυνομικές αρχές στις 7 Απριλίου του 2022, από τον πατέρα του 41χρονου, με την ΕΛ.ΑΣ. να κινητοποιείται άμεσα. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες το αυτοκίνητο του 41χρονου είχε βρεθεί στην περιοχή του Βενιζελείου και μέσα σε αυτό βρέθηκαν και τα ρούχα της δουλειάς του.

Ο αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο ο άνδρας να έχει ταξιδέψει ακτοπλοϊκώς για την Αθήνα.

Τελικά, όπως αποδεικνύεται σήμερα, ο 41χρονος ήταν απλώς ένα από τα πολλά θύματα των εκβιαστών και τοκογλυφιών που «ρήμαζαν» οικογένειες και επιχειρήσεις στην Κρήτη.

Ηράκλειο: Η δράση της συμμορίας 

Σύμφωνα με την αστυνομία είχε προηγηθεί πολύμηνη συστηματική έρευνα από την οποία διακριβώθηκε ότι η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον την τελευταία τριετία σε περιοχές του Ηρακλείου.

Ως προς τη μεθοδολογία (modus operadi) η εγκληματική ομάδα η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προχώραγε σε εξωτραπεζικούς – ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους, ενώ σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξη με εκβιαστικά μέσα, όπως απειλές κατά της ζωής, γεγονός που απέτρεπε τους δανειολήπτες στην καταγγελία.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της ΕΛΑΣ πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια,  γραφεία και άλλους χώρους των οκτώ συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχεθήκαν 22.170 ευρώ, δώδεκα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών, λοιπών αξιόγραφων, τιμολογίων και λοιπών παραστατικών, ποσότητα αναβολικών ουσιών, σπαθιά, λόγχες, μαχαίρια, πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και λοιπών ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και για τη διερεύνηση τέλεσης κι άλλων αξιόποινων πράξεων ενώ οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις