Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Καιρός: Δεκάδες κλήσεις για διάσωση κατοίκων του Έβρου

Καιρός: Δεκάδες κλήσεις για διάσωση κατοίκων του Έβρου
ΦΩΤΟ GRTIMES

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται περιοχές του Έβρου από την κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή, με την πυροσβεστική να έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμό και διάσωση κατοίκων τα σπίτια των οποίων βρίσκονται κοντά σε ρέματα.

Σε αρκετά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω υπερχείλισης υδάτων. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο GRtimes.gr ο προϊστάμενος του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας στον Έβρο, Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στο χωριό Μεγάλο Δέρειο, καθώς επίσης και στην Ορεστιάδα, ενώ σε διάφορα σημεία βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού από την Πυροσβεστική.

Συγκεκριμένα μέχρι τώρα έχουν γίνει 15 κλήσεις για διάσωση στον Έβρο και 7 στη Ροδόπη. Οι κλήσεις αυτές έγιναν από τα χωριά: Άνφια, Αριστινό, Λουτρά, Άβαντα, Προβατώνα, Τυχερό και σε χωριά της περιοχής γύρω από την Ορεστιάδα. Κάποιοι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, κυρίως για προληπτικούς λόγους, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς.

Επίσης ο κύριος Χουβαρδάς, ανέφερε ότι εξίσου μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ροδόπη και συγκεκριμένα οι Δήμοι Αρριανών και Μαρώνειας, ενώ προς το παρόν είναι κλειστός ο δρόμος Κομοτηνής – Σαππών στο ύψος του Λοφαρίου λόγω μεγάλης συγκέντρωσης υδάτων που έχουν δημιουργήσει χείμαρρο.

“Όταν βλέπουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, κρατάμε την ψυχραιμία μας και δεν επιχειρούμε να περάσουμε μέσα από τα νερά, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος παράσυρσης” προειδοποιεί ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στον Έβρο.   

Φόβοι για υπερχείλιση του Έβρου την Πέμπτη

Επιπλέον ανησυχία προκαλεί στις αρχές το ενδεχόμενο υπερχείλισης των φραγμάτων του Έβρου από την πλευρά της Βουλγαρίας και κυρίως ύδατα τα οποία κατεβαίνουν συνήθως από τους ορεινούς όγκους της περιοχής, είτε λόγω της βροχόπτωσης, είτε από το λιώσιμο των πάγων.

Click4More: Καιρός: Έβρο, Ροδόπη και Καρδίτσα χτυπάει αλύπητα η κακοκαιρία – Πολλά προβλήματα (video)

Σύμφωνα με τον κ. Χουβαρδά η ενδεχόμενη αυτή υπερχείλιση στο Σβίλεγκραντ στο Ορμένιο από την ελληνική πλευρά των συνόρων, δεν αποκλείεται να υπερβεί τον πορτοκαλί ή ακόμα και τον κόκκινο συναγερμό, γεγονός που θα διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας. Από την Πέμπτη αναμένονται χιονοπτώσεις και στο ηπειρωτικό τμήμα του Έβρου. 

Πέτροβιτς: Σοβαρά τα προβλήματα σε ολόκληρο τον Έβρο

Την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση που πλήττει από χθες το βράδυ την ευρύτερη περιοχή της Θράκης και δη του Έβρου περιέγραψε στο GRtimes.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. 

Όπως ανέφερε, οι ασταμάτητες νεροποντές έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον ολόκληρο τον Έβρο ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η απόφαση για άνοιγμα του φράγματος από τη βουλγαρική πλευρά. 

Για το σχολείο που πλημμύρισε στο χωριό Απαλού, ο κ. Πέτροβιτς διευκρίνισε ότι κανέναν από τα παιδιά δεν κινδύνευσε αλλά εξαιτίας της στάθμης του νερού δεν μπορούσε να προσεγγίσει το σχολείο κανένα άλλο όχημα και για αυτό χρειάστηκε να απεγκλωβίσει δασκάλους και μαθητές μία μπουλντόζα.

Ανέφερε ότι στην περιοχή του Δερείου χρειάστηκε η παρέμβαση του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά δύο νεφροπαθών στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ενώ από την ίδια περιοχή χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν και να μεταφερθούν τέσσερις μετανάστες.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις