Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Καιρός – Κατερίνη: Κραυγή απόγνωσης από κτηνοτρόφο που έχασε πάνω από 300 πρόβατα στις πλημμύρες της Δευτέρας

Καιρός – Κατερίνη: Κραυγή απόγνωσης από κτηνοτρόφο που έχασε πάνω από 300 πρόβατα στις πλημμύρες της Δευτέρας

Τεράστιες ζημιές σε κτηνοτρόφους και αγρότες άφησε πίσω της η κακοκαιρία που χτύπησε το βράδυ της Δευτέρας (04.03.2024) σε πολλές περιοχές της χώρας. Πάνω από 300 πρόβατα πνίγηκαν σε μία κτηνοτροφική μονάδα στην Κατερίνη.

Οι σφοδρές καταιγίδες παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους, φέρνοντας στα όριά τους αγρότες αλλά και κτηνοτρόφους περιοχών της χώρας, οι οποίες επλήγησαν από την κακοκαιρία εξπρές.

Ο ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας στην περιοχή Σβορώνος Κατερίνης, Δημήτρης Ζώβληκας, μίλησε στο newsit.gr για τις δραματικές στιγμές μέσα στις οποίες έχασε όλη του την περιουσία σε ένα βράδυ.

«Με έναν σύντομο απολογισμό που έχουμε κάνει ο αριθμός ξεπερνάει τα 300 ζώα. Αρνάκια κυρίως και λίγα πρόβατα. Πνίγηκαν. Είμαστε για ακόμη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές.

Ήταν μέσα στους στάβλους και δεν προλάβαμε να κάνουμε τίποτα. Τα αυλάκια, η περιφέρεια, ο δήμος, το κράτος, δεν βοηθάει. Το ίδιο πάθαμε το 2017», λέει ο κτηνοτρόφος και τονίζει ότι «τα αυλάκια είναι ακάθαρτα και γεμάτα δέντρα και έτσι το νερό δεν μπόρεσε να φύγει από τον στάβλο».

«Γύρω στις 11 το βράδυ χθες ξεκίνησε η δυνατή βροχή. Αμέσως έτρεξα να δω τι γίνεται στη μονάδα καθώς έχουμε δει ξανά πλημμύρα το 2017. Ήρθα και είδα την κεντρική πόρτα ανοιχτή. Την έσπασε το νερό και φοβήθηκα, δεν ήξερα τι θα αντικρύσω. Μόλις μπήκα μέσα είδα ότι η στάθμη του νερού ξεπερνούσε το ένα μέτρο. Το μόνο που κοιτούσα ήταν να δω τι ζώα μπορούσα να σώσω. Τελικά δεν καταφέραμε τίποτα», περιγράφει ο Δημήτρης Ζώβληκας.

O άτυχος κτηνοτρόφος επισημαίνει ότι «χάθηκαν περισσότερα από 300 αρνιά και πρόβατα και ανησυχούμε για αυτά που έμειναν ζωντανά γιατί ήταν πολλές ώρες στο κρύο και στη βροχή και θα υποφέρουν από πνευμονία. Όλο αυτό έγινε γιατί δεν είχαν καθαριστεί τα αυλάκια, τα κανάλια στην περιοχή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φύγει η ροή του νερού και να έρθει στη μονάδα».

«Μετά από αυτό που ζω, δεν είμαι σε θέση να ξανά ξεκινήσω. Δεν έχω το κουράγιο, την ψυχολογία, δεν υπάρχει από κάποιον μια βοήθεια και αυτό που σκέφτομαι είναι να τα παρατήσουμε και να φύγουμε».

«Πού είναι ο δήμος; Η περιφέρεια; Να έρθει να δει τι έγινε», αναρωτήθηκε, καταλήγοντας ο κτηνοτρόφος της Κατερίνης.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις