Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Καιρός: Κέρκυρα, Ιθάκη και Κρήτη στο έλεος της κακοκαιρίας «Μπάλλος»

Καιρός: Κέρκυρα, Ιθάκη και Κρήτη στο έλεος της κακοκαιρίας «Μπάλλος»

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν σε μεγάλο μέρος της χώρας από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος», καθώς η σφοδρότητα του φαινομένου ήταν τόσο μεγάλη που σε αρκετές περιοχές δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, δέντρα έπεσαν.

Στην Κέρκυρα το ύψος της βροχής ήταν τόσο μεγάλο που έπεσαν τοίχοι, ενώ στην Ιθάκη ο δήμος αναγκάστηκε να σπάσει μέρος του τείχους από τα μουράγια ώστε το νερό να βρει διέξοδο στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, στην Κέρκυρα στην περιοχή Μωραΐτικα επιχειρήσεις καταστράφηκαν, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές στα αυτοκίνητα εξαιτίας της κακοκαιρίας. Όπως αναφέρει το Corfutvnews, ο χώρος στο Κερκυραϊκό γυμναστικό σύλλογο παραμένει αποκλεισμένος, καθώς έπεσε μέρος του τοίχου. 

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Γ. Μάστορας, ανέφερε στο Corfutvnews ότι είχαν προειδοποιήσει τις αρχές εδώ και 3 χρόνια πως κάποια στιγμή ο τοίχος θα πέσει καθώς είχε πάρει επικίνδυνη κλήση.

Την ίδια ώρα πλημμύρες σημειώθηκαν στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Κέρκυρας και ιδιαίτερα στις περιοχές των πρώην Δήμων Κερκυραίων, Αχιλλείων, Παρελίων και Μελιτειέων. 

Υπενθυμίζεται πως ελικόπτερο Super Puma απεγκλώβισε κατοίκους στην Μεσογγή, οι οποίοι είχαν ανέβει στο ψηλότερο σημείο των σπιτιών τους, ενώ κλειστοί έμειναν οι δρόμοι για αρκετές ώρες σε πολλά σημεία.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας δέχθηκε μέσα σε λίγες ώρες 495 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να διασώσουν και να μεταφέρουν 69 άτομα σε ασφαλή σημεία, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη προσπάθεια οι κοπές δέντρων που έφραξαν οδικά δίκτυα, καθώς και οι αντλήσεις υδάτων. Στο νησί βρίσκεται από χθες το βράδυ ελικόπτερο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης του αεροπορικού τομέα (ΕΚΣΕΔ /ΑΤ), 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μέση και σε κάποια χωριά της Νότιας Κέρκυρας. Η γέφυρα της Άφρας έχει πέσει με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλά χωριά της Μέσης Κέρκυρας, ενώ δεν είναι προσβάσιμος ο επαρχιακός δρόμος προς το Νοσοκομείο Κέρκυρας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, Νίκος Μηλιώτης.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει και η εθνική οδός Κέρκυρας Λευκίμμης, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής με αποτέλεσμα να «κοπεί» στη μέση το νησί για πολλές ώρες.

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες καταφέραμε να ανοίξουμε τον δρόμο όμως χρειάζεται προσοχή λόγω κατολισθήσεων», επισημαίνει ο κ. Μηλιώτης.

Από τις πλημμύρες δεν γλίτωσαν και πολλά σπίτια κυρίως στην περιοχή του κάμπου του Ποταμού. Αμέτρητα είναι τα ζώα που έχασαν τη ζωή τους, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και την υψηλή στάθμη που έφτασε το ποτάμι «Ποταμός», το οποίο υπερχείλισε σε πολλά σημεία.

Μαθητές έμειναν σε ξενοδοχεία

Η κακοκαιρία οδήγησε στον αποκλεισμό και πολλών μαθητών γυμνασίων και λυκείων.

«Χρειάστηκε να φιλοξενήσουμε σε ξενοδοχεία 50 μαθητές, καθώς δεν ήταν εφικτή η μεταφορά τους στη Νότια Κέρκυρα με κανένα οδικό μέσο, μετά και το “κλείσιμο” από την κακοκαιρία, της κεντρικής οδικής αρτηρίας του νησιού. Οι μαθητές θα μεταφερθούν σήμερα στα σπίτια τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρος Αγγελόπουλος.

Να σημειωθεί ότι σήμερα κλειστά είναι τα σχολεία σε όλα τα νησιά του Ιονίου και τα μαθήματα γίνονται όπου είναι εφικτό, λόγω διακοπών ρεύματος και internet, διαδικτυακά. 

Αυτή την ώρα έντονα είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε περιοχές της Άφρας, της Κυράς Χρυσικού, στου Γαστουρίου, στην Εθνική οδό Γύρου Αχιλλείου και στην Εθνική οδό Κέρκυρας Λευκίμμης στο ύψος του Περάματος και της Μεσσογγής.

 

Ιθάκη: Έσπασαν το μουράγιο να φύγουν τα νερά

Σημειώνεται πως σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στην Ιθάκη, όπου η ορμή του νερού ήταν τέτοια που οι αρχές αναγκάστηκαν με εκσκαφέα να σπάσουν μέρος του τείχους από τα μουράγια, ώστε να καταφέρει το νερό να βρει διέξοδο στη θάλασσα.

Σε βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν διακρίνεται ο δρόμος δίπλα στα μουράγια από τη θάλασσα.

 

Ο δήμαρχος του νησιού Διονύσης Στανίτσας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ανέφερε ότι υπάρχει πλήθος ζημιών και σημείωσε πως δόθηκε πραγματική μάχη για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων.Όπως είπε, έχουν χτυπηθεί πάνω από 40 σπίτια και μαγαζιά,

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Κρήτη: Πάνω από 100 ζώα νεκρά

Σημαντικά προβλήματα σημειώθηκαν και στην Κρήτη. Σύμφωνα με το creta24.gr, η πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 20 κλήσεις για κοπές δέντρων και απομάκρυνση αντικειμένων από τους δρόμους. 

Ισχυρές βροχές, κεραυνοί και καταιγίδες σημειώθηκαν στην ανατολική Κρήτη, ενώ το φαινόμενο κορυφώθηκε στις τέσσερις τα ξημερώματα. 

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας από τις Καμάρες του δήμου Φαιστού. Την Πέμπτη οι Καμάρες είχαν αποκλειστεί αφού είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην περιοχή αγνοούνται πάνω από 100 ζώα και εικάζεται πως πνίγηκαν από τα ορμητικά νερά.

Με πληροφορίες από Creta24.gr, Corfutvnews.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις