Site icon NewsIT

Καιρός: Η “Λητώ” έφερε χιόνια, πλημμύρες και προβλήματα – Η πρόγνωση και η κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα [pics, vids]

26.02.2018 | 12:49

Η κακοκαιρία έφερε χιόνια ακόμα και στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη. Πως διαμορφώνεται το σκηνικό...

Ο καιρός δείχνει τα δόντια του. Η «Λητώ» όπως ονομάστηκε το νέο κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει όλη τη χώρα φέρνει μαζί της της βροχές, καταιγίδες και χιόνια! Και φυσικά προβλήματα, αφού σε πολλές περιοχές τα σχολεία έμειναν κλειστά και πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε παγίδες λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Χιόνια στη Θεσσαλονίκη – Προβλήματα στους δρόμους

Έντονη είναι χιονόπτωση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στα πέριξ της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα το χει «στρώσει» σε περιοχές του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, του δήμου Λαγκαδά καθώς και στη Χαλκηδόνα.

Από τις 03.00 τα ξημερώματα είναι κλειστός ο δρόμος Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου. Για λίγη ώρα παρέμεινε κλειστός και ο δρόμος Χορτιάτη – Πανοράματος, προκειμένου καθαριστεί από τα εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου και αυτή την ώρα η κίνηση διεξάγεται κανονικά.

Λόγω της χιονόπτωσης κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Φίλυρο και Εξοχή. Κλειστά λόγω του χιονιού θα μείνουν τα σχολεία και στις περιοχές του Λαχανά, του Βερτίστου και του Σοχού στο δήμο Λαγκαδά καθώς και σε όλο το δήμο Χαλκηδόνας. Κλειστά θα παραμείνουν λόγω της έντονης χιονόπτωσης και τα σχολεία στο δήμο Ωραιοκάστρου.

Προβλήματα στο αεροδρόμιο Μακεδονία

Προβλήματα με καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων καταγράφονται στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, λόγω της χαμηλής νέφωσης. Μεγάλος αριθμός δρομολογίων πραγματοποιήθηκε, ωστόσο έξι πτήσεις έχουν ακυρωθεί μέχρι αυτή την ώρα.

“Ακυρώθηκαν τέσσερις πτήσεις από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, οι 102, 104, 108 και η 109, όπως επίσης μία πτήση της Cobalt 724/5 από τη Λάρνακα και μία της Transavia από το Άμστερνταμ” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπάζογλου, οι δυσχέρειες οφείλονται στην χαμηλή νέφωση και μόνο, αφού όλες οι υπηρεσίες του αεροδρομίου είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο χιονόπτωσης και παγετού. “Το αεροδρόμιο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει χιονοπτώσεις. Έχουν γίνει και οι απαραίτητες ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση χιονόπτωσης. Δεν θα έχουμε κανένα θέμα εκτός αν το φαινόμενο είναι σφοδρό” ανέφερε ο κ. Παπάζογλου.

Εικόνες κακοκαιρίας στη Θεσσαλονίκη

Σε κλοιό χιονιά και η Δυτική Μακεδονία

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε αρκετούς ορεινούς δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κανονικά γίνεται η κίνηση στην ΠΑΘΕ. Στη Δυτική Μακεδονία, αλυσίδες ή χιονολάστιχα απαιτούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπως επίσης στον βασικό κορμό της Εγνατίας Οδού (στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών).

Στην Εγνατία οδό, η κίνηση των οχημάτων γίνεται χωρίς προβλήματα. Χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς και αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό και ορεινό δίκτυο της Φλώρινας, της Καστοριάς των Γρεβενών και της Κοζάνης.

Θεσσαλία: Φουσκώνει επικίνδυνα ο Πηνειός – Προβλήματα στη Λάρισα

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η στάθμη του Πηνειού ποταμού που διαπερνά την πόλη της Λάρισας, καθώς έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα, λόγω πολύωρης βροχόπτωσης. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), Θεόδωρος Καφφές, η στάθμη του νερού βρίσκεται στα 4,60 μέτρα, ενώ το όριο ασφαλείας είναι τα 5 μέτρα.

Προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση δημιουργήθηκαν και στα παράλια του Δήμου Αγιάς, καθώς η κακοκαιρία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην περιοχή της Βελίκας εγκλωβίστηκε στο σπίτι του λόγω της εισροής νερών και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό του.

Επίσης σε όλο τον παραλιακό άξονα του Δήμου Αγιάς, τα ρέματα κατεβάζουν μεγάλες ποσότητες νερού και η κίνηση των οχημάτων είναι αρκετά δύσκολη.

Λευκά τοπία σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας χιονίζει από νωρίς το πρωί σε όλες τις ορεινές τοπικές και δημοτικές κοινότητες των δήμων Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου, όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Εκχιονιστικά αυτοκίνητα και αλατιέρες των δήμων και της Αντιπεριφέρειας ρίχνουν συνεχώς αλάτι, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο των περιοχών. Κλειστά είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στις κοινότητες Νικήσιανης και Γεωργιανής του δήμου Παγγαίου.

Στη Θάσο δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και από τα δυο λιμάνια, της Καβάλας και της Κεραμωτής, λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ χιονίζει στις ορεινές κοινότητες του νησιού. Με απόφαση του δημάρχου, για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Στη Δράμα, από τις πρώτες πρωινές ώρες, επικρατεί μικρής έκτασης χιονόπτωση ακόμα και μέσα στην πόλη, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό επαρχιακό οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα στον δρόμο που οδηγεί στο Κάτω Νευροκόπι.

Στην Ξάνθη επικρατεί χιονόπτωση σε όλες τις ορεινές περιοχές, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στον δρόμο προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Με απόφαση του δημάρχου Μύκης κλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ενώ με απόφαση του δημάρχου Ξάνθης κλειστά έμεναν τα σχολεία στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης. Επίσης προβλήματα παρουσιάστηκαν στην κυκλοφορία των υπεραστικών λεωφορείων από την πόλη της Ξάνθης προς τις ορεινές περιοχές.

Η Πολιτική Προστασία της Ηπείρου σε συνεργασία με τους δήμους επιχειρεί με 20 μηχανήματα αποχιονισμού, προκειμένου το οδικό δίκτυο να κρατηθεί ανοικτό και ασφαλές.

Από τις 4 τα ξημερώματα, σταμάτησε η κυκλοφορία των φορτηγών μετά το Μέτσοβο προς τα Γρεβενά, για να γίνει σωστός αποχιονισμός του οδοστρώματος στην Εγνατία Οδό. Για δύο ώρες σταμάτησε η κυκλοφορία των φορτηγών και στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης, από το Καλπάκι μέχρι την Κόνιτσα.

Σήμερα, λόγω των καιρικών συνθηκών, τα σχολεία στο Μέτσοβο παραμένουν κλειστά.

Βελτίωση στην Κεντρική Ελλάδα

Οι βροχοπτώσεις στα πεδινά έχουν σταματήσει από τις 09.00 με συνέπεια να απομακρύνεται ο κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού Σπερχειού και μαζί να απομακρύνεται και η πιθανότητα για πλημμύρες.

Ωστόσο, υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ δεκάδες είναι οι κλήσεις στην πυροσβεστική για να παρέμβει και να αντλήσει νερά από υπόγεια στα νότια της πόλης της Λαμίας.

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με -κατά διαστήματα- ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με -κατά διαστήματα- ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με -κατά διαστήματα- ισχυρές βροχές ή χιονόνερο σε θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές στα υπόλοιπα τμήματα. Ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν, κυρίως σε θαλάσσια και παράκτια τμήματα, που βαθμιαία και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά τοπικά 7 και στα θαλάσσια τμήματα πρόσκαιρα το πρωί πιθανώς έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και -κατά διαστήματα- σε περιοχές της Ηπείρου πάνω από τα 200 μέτρα και της δυτικής Στερεάς πάνω από τα 300-400 μέτρα.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 7 πιθανώς 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Καταιγίδες και χιόνια

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα και από τα νότια θα εξασθενήσουν. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά, σε περιοχές πάνω από τα 200 μέτρα στα βόρεια και κυρίως πάνω από τα 300 μέτρα σε Ευρυτανία, Φωκίδα και Φθιώτιδα, ενώ είναι πιθανό να χιονίσει και στα πεδινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές. Καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στα δυτικά και σταδιακά στα ανατολικά. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά, μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και το πρωί στα βόρεια πιθανώς 8 μποφόρ, που βαθμιαία στα νότια θα γίνουν δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Δείτε σε χάρτες πού θα βρέχει

Δείτε σε χάρτες πού θα χιονίζει

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version