Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Καλαμάτα: Αυξήθηκαν οι αγορές στις εκπτώσεις – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στις προτιμήσεις των πελατών!

Καλαμάτα: Αυξήθηκαν οι αγορές στις εκπτώσεις – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στις προτιμήσεις των πελατών!

Τι δείχνουν τα στοιχεία της αγοράς για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις. Ποιοι χαμογελούν και ποιοι σκέφτονται με ακόμα μεγαλύτερη απαισιοδοξία την επόμενη μέρα…

Χαμηλότερος των προσδοκιών του εμπορικού κόσμου φαίνεται πως ήταν ο τζίρος των φετινών θερινών εκπτώσεων και στην Καλαμάτα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), δεν ξεπέρασε το «ψυχολογικό όριο» των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ειδικότερα στοιχεία, στην Καλαμάτα η αύξηση των αγορών έφτασε μέχρι 10%, ενώ στην Κυπαρισσία κινήθηκε στα περσινά επίπεδα, όπως δήλωσαν οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι.

Οι απώλειες δεν ήταν παντού οι ίδιες, με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχονται οι μεμονωμένες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης καλύφθηκε από τις μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μεγαλύτερα ποσοστά έκπτωσης. Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε «μικρούς» και «μεγάλους» δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση καινούργιο στοιχείο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια εντείνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς η οικονομική κρίση συνετέλεσε καθοριστικά στη συγκέντρωση σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, η μέση μείωση των πωλήσεων πανελλαδικά ήταν της τάξης του 10%. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και ο Πειραιάς, η μείωση του τζίρου σε σύγκριση με τις θερινές εκπτώσεις του 2017 υπολογίζεται ότι ήταν έως 10%, ενώ στη Θεσσαλονίκη αρκετά μεγαλύτερη, 11% έως 20%.

Σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως στην Πάτρα και τη Λάρισα, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν φέτος στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, ενώ υπήρχαν κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, όπου καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων, όπως – για παράδειγμα- στην Καλαμάτα, εξέλιξη που πιθανώς σχετίζεται με τη μεγάλη ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή.

Σε σύνολο 67 εμπορικών συλλόγων, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), αύξηση των πωλήσεων ανέφεραν μόλις τρεις (Σερρών, Κεφαλονιάς – Ιθάκης και Καλαμάτας), μείωση 36, ενώ οι υπόλοιποι 28 εκτιμούν ότι ο τζίρος παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το περσινό καλοκαίρι.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις