Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Καραγκιόζης: Ένα περιοδικό αφιερωμένο στον πιο αγαπημένο ήρωα της λαϊκής μας παράδοσης

Καραγκιόζης: Ένα περιοδικό αφιερωμένο στον πιο αγαπημένο ήρωα της λαϊκής μας παράδοσης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο καραγκιόζης σε ένα διαφορετικό περιοδικό, που επιμελείται μια δραστήρια ομάδα ανθρώπων. Εργάζονται εθελοντικά και με πολλή αγάπη γι’ αυτό που κάνουν…

Ένα διαφορετικό περιοδικό για αναγνώστες κάθε ηλικίας, αφιερωμένο στον πιο αγαπημένο διαχρονικά λαϊκό ήρωα, τον Καραγκιόζη, αποτελεί τα τελευταία χρονιά ένα μέσο έκφρασης και δημιουργίας για μια δραστήρια ομάδα ανθρώπων. Μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζεται η πολυδιάστατη προσωπικότητα του πρωταγωνιστή του ελληνικού θεάτρου σκιών, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα άγνωστες πτυχές της πλούσιας ελληνική λαϊκής μας παράδοσης.

Εύλογα, ίσως, αναρωτηθούν κάποιοι για την σκοπιμότητα ενός περιοδικού με θέμα τον Καραγκιόζη. Ποιο είναι το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται; Ποια η ανάγκη να υπάρχει, μέσα στην πληθώρα των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, ένα έντυπο με πολύ ειδικό περιεχόμενο;

Ο Καραγκιόζης, όμως, δεν είναι μόνο ένας δημοφιλής ήρωας. Μετά από αιώνες ενεργής και δραστήριας παρουσίας στην πολιτιστική παράδοση του τόπου μας, το ελληνικό θέατρο σκιών, που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε στον τόπο μας, αποτελεί για εκατοντάδες ανθρώπους έναν ολόκληρο κόσμο δημιουργίας, δραστηριοτήτων, διάδοσης και διάσωσης της λαϊκής μας παράδοσης. Η έκφραση αυτού του, άγνωστου σε πολλούς, κόσμου γίνεται μέσα από ένα περιοδικό που δεν θα μπορούσε να έχει άλλον τίτλο από: «Ο Καραγκιόζης μας».

«Οι καραγκιοζοπαίχτες, αποτελούν μια μικρή, άγνωστη στους περισσότερους μα αρκετά δραστήρια συντεχνία του τόπου μας οργανωμένοι σε σωματείο. Εδώ και εκατό χρόνια, οι καραγκιοζοπαίχτες αγωνίζονται για την προώθηση της τέχνης τους», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καραγκιοζοπαίχτης Τάκης Κωστιδάκης που έχει αναλάβει την ευθύνη έκδοσης του περιοδικού. «Ο Καραγκιόζης μας» είναι ένα μηνιαίο έντυπο που συμπληρώνει αισίως 33 χρόνια εκδοτικής προσπάθειας», τονίζει, «μέχρι το 2007 εκδίδονταν σε έντυπη μορφή, αλλά εδώ και 17 χρόνια εκδίδεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή». 

Μια δραστήρια συντακτική ομάδα  

Η συντακτική ομάδα του περιοδικού είναι μια παρέα δραστήριων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη, που εργάζονται εθελοντικά και με πολλή αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Κάθε μήνα συγκεντρώνουν από φίλους και συνεργάτες την ύλη του περιοδικού που πραγματικά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί, εκτός από τις υπέροχες ιστορίες για τον αγαπητό Καραγκιόζη, περιέχει μεταξύ άλλων πολλά ενδιαφέροντα θέματα, άρθρα συνεργασίες που όλα περιστρέφονται γύρω από την ιστορία, την λαογραφία και την λαϊκή παράδοση της πατρίδας μας.

Στο πλευρό του Τάκη Κωστιδάκη βρίσκονται συμπαραστάτες ο καραγκιοζοπαίχτης και φιλόλογος κ. Τάσος Κούζης που είναι και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, η κ. Μαρίνα Καψαμπέλη υποψήφια διδάκτορας και ερευνήτρια του Καραγκιόζη, ο καραγκιοζοπαίχτης και εκπαιδευτικός κ. Απόστολος Δομτζίδης και ο «βενιαμίν» της παρέας κ. Δημήτρης Παναγιωτάκος που είναι φοιτητής αρχαιολογίας. 

Ο Καραγκιόζης ως εκπαιδευτικό εργαλείο  

«Η μηνιαία αυτή έκδοση», σημειώνει ο κ. Κωστιδάκης, «απευθύνεται όχι μόνο σε καραγκιοζοπαίχτες, αλλά σε όλους όσους αγαπούν τον καμπούρη ήρωα του ελληνικού θεάτρου σκιών. Ο Καραγκιόζης δεν είναι μόνο ένα θέατρο που μας ψυχαγωγεί αλλά και ένα εργαλείο στα χέρια των γονιών, των εκπαιδευτικών, των ψυχολόγων και άλλων πολλών. Με τη βοήθεια του καμπούρη ήρωα ξεκλειδώνουν οι καρδιές των παιδιών – όχι μόνο των μικρών – και ο Καραγκιόζης γίνεται βοηθός στο να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες».

«Στο περιοδικό παρουσιάζονται κείμενα και μελέτες για την ιστορία, την τέχνη, την αξία του θεάτρου σκιών», υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Τάσος Κούζης και συμπληρώνει, «παρουσιάζονται επίσης κείμενα με ένα ευρύτερο λαογραφικό και όχι μόνο ενδιαφέρον. Σ’ αυτό μπορεί κανείς να δει τις δράσεις και τα νέα του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών αλλά και των απανταχού καραγκιοζοπαιχτών. Φυσικά, στο περιοδικό, ο αναγνώστης μπορεί να βρει και την ενότητα για τους μικρούς, και όχι μόνο, φίλους του Καραγκιόζη με το χαρακτηριστικό όνομα «Τα Κολλητήρια παίζει», με σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, παιχνίδια με τελείες, και βέβαια σχέδια αγαπημένων φιγούρων από το θέατρο σκιών».

 Ο πλούτος του ελληνικού θεάτρου σκιών σε μια ιστοσελίδα

 Το περιοδικό «Ο Καραγκιόζης μας» παρουσιάζει τον πλούτο του ελληνικού θεάτρου σκιών. «Όλη η νοστιμάδα της ελληνικής φυλής εκφρασμένη με ήχους» ανέφερε κάποτε ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης αναφερόμενος στις φωνές των καραγκιοζοπαιχτών. «Αναμίξτε αυτή την παραδοσιακή νοστιμάδα με λέξεις και εικόνες και θα βρείτε στο περιοδικό του Καραγκιόζη ένα εξαίρετο πνευματικό έδεσμα», συμπληρώνει ο κ. Κωστιδάκης.

Το μηνιαίο περιοδικό μπορεί κάποιος να το βρει κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.somateiokaragkiozi.gr/periodiko/. Εκεί θα βρει και όλα τα υπόλοιπα τεύχη του περιοδικού. Επίσης «Ο Καραγκιόζης μας» αποστέλλεται κάθε μήνα ηλεκτρονικά σε εκπαιδευτικούς, σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, πολιτιστικούς συλλόγους και εκατοντάδες μεμονωμένους φίλους του Καραγκιόζη».

«Μη χάνετε την ευκαιρία. Γευθείτε το», προτρέπει όλους τους μικρούς και μεγάλους φίλους του αγαπημένου λαϊκού ήρωα ο ταλαντούχος καραγκιοζοπαίχτης από την Ξάνθη Απόστολος Δομτζίδης και συνεχίζει, «διαβάστε το περιοδικό «Ο Καραγκιόζης μας» και ένα είναι σίγουρο ότι: «Θα φάτε, θα πιείτε και νηστικοί θα κοιμηθείτε»!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις