Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Καστελόριζο: Δυσφορία για τους απανωτούς ελέγχους της εφορίας – “Δεν προλάβαμε να πάρουμε ανάσα”!

Καστελόριζο: Δυσφορία για τους απανωτούς ελέγχους της εφορίας – “Δεν προλάβαμε να πάρουμε ανάσα”!
Ο επιχειρηματίας Στράτος Αμύγδαλος που έδωσε συνέντευξη - ΦΩΤΟ από dimokratiki.gr

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και στο Καστελόριζο. Έντονα προβληματισμένοι οι επιχειρηματίες στο νησί…

Υπό… στενό μαρκάρισμα βρίσκονται οι επαγγελματίες στο Καστελόριζο, καθώς μέσα σε μια εβδομάδα τους επισκέφθηκαν δύο ελεγκτικά κλιμάκια, στο πλαίσιο του θερινού “σαφάρι” της εφορίας! Στο μικροσκόπιο των ελέγχων είναι η έκδοση αποδείξεων, η ύπαρξη και χρήση των τερματικών POS καθώς και η απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Στο Καστελόριζο, μετέβησαν δύο ελεγκτές την περασμένη Τρίτη, αναχώρησαν την Τετάρτη και στη συνέχεα μετέβησαν άλλα τρία άτομα που θα αναχωρήσουν σήμερα Παρασκευή από το νησί. Η επίσκεψη των πέντε συνολικά ελεγκτών στο νησί, προκάλεσε τη δυσφορία των επαγγελματιών, οι οποίοι διαμαρτύρονται, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από άλλα ζητήματα που έχουν συρρικνώσει σημαντικά την τουριστική περίοδο.

«Υπάρχει μια γενική δυσφορία με όσα συμβαίνουν. Περάσαμε έναν χειμώνα δύσκολο με την ελληνοτουρκική κρίση στο “κόκκινο” και με το Καστελόριζο μόνιμα πρώτο θέμα στα κανάλια και βεβαίως πρώτο στόχο και για την Τουρκία, αποκλεισμένο καθημερινά λόγω των τουρκικών ασκήσεων, την ίδια ώρα που ντόπιοι εθνοφύλακες βρίσκονται σε διαρκή εκπαίδευση.

“Δεν προλάβαμε να πάρουμε ανάσα”

Ο τουρισμός παραπαίει και μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει την άφιξή του ούτε ένα κρουαζιερόπλοιο στο νησί, με την σεζόν να έχει ξεκινήσει μόλις στις 28 Ιουνίου να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα πληρότητας. Μόλις άρχισε να γίνεται λόγος για πληρότητα, αμέσως ξεκίνησαν οι έλεγχοι που βεβαίως συνεχίζονται. Δεν προλάβαμε να πάρουμε μια ανάσα! Δεν αντιλέγω ότι ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του, αλλά είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψιν και οι ιδιαιτερότητες σε κάθε περίπτωση», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος και επιχειρηματίας κ. Στράτος Αμύγδαλος.

Όπως λέει, μέχρι πρότινος η κίνηση από την Τουρκία ήταν μηδενική, λόγω της οικονομικής κατάστασης της γείτονος χώρας αλλά και εξαιτίας των προεδρικών εκλογών που έβαλαν “φρένο” στις διακοπές των Τούρκων.
«Όταν μια κατάσταση είναι ήδη δύσκολη, καλό θα ήταν να μην την πιέζουμε περισσότερο. Αρκεί να σας πω ότι το αεροπορικό εισιτήριο Ρόδος – Καστελόριζο, κυμαίνεται από 80 έως 90 ευρώ. Η σεζόν φέτος θα βγει πολύ δύσκολα για εμάς τους επαγγελματίες και καλό θα ήταν να συνυπολογίζονται από τους αρμόδιους, όλες οι παράμετροι, ακόμα και για τους ελέγχους από το ΣΔΟΕ», επισημαίνει ο κ. Στρ. Αμύγδαλος.

Οι κινήσεις των ελεγκτών στο Καστελόριζο

Να σημειωθεί ότι κατά τον φορολογικό έλεγχο, οι εφοριακοί ελέγχουν αν οι επαγγελματίες εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, τηρούν τα βιβλία, εκδίδουν αποδείξεις και τα υπόλοιπα φορολογικά στοιχεία.
Ταυτόχρονα καταγράφουν πληροφορίες, για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης.

Στο στόχαστρο έχουν μπει, όπως κάθε χρόνο, οι επιχειρήσεις εστίασης, όπως εστιατόρια και ταβέρνες, διασκέδασης, όπως καφέ μπαρ, κλάμπ, ενοικίασης ομπρελών με ξαπλώστρες, ενοικίασης δικύκλων και αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενων δωματίων, τουριστικών γραφείων κλπ.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχει εκδοθεί απόδειξη, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του φόρου που εμπεριέχεται στη συναλλαγή για την οποία δεν έχει εκδοθεί το φορολογικό στοιχείο. Το ποσό του προστίμου δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 250 ευρώ ανά έλεγχο, εφόσον η επιχείρηση τηρεί απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά. Αν υποτροπιάσει η επιχείρηση το ποσοστό του προστίμου φθάνει ακόμη και στο 200% του φόρου.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή αποδείξεις αξίας άνω των 500 ευρώ τότε επιβάλλεται 48ωρο λουκέτο. Αν η επιχείρηση υποτροπιάσει και δεν εκδώσει τουλάχιστον 4 αποδείξεις ανεξαρτήτως αξίας τότε το λουκέτο μπορεί να φθάσει και τις 10 ημέρες.

Πηγή: dimokratiki.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις