Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Καστοριά: Στόχος οι εξαγωγές στη Νότια Κορέα! Το μεγάλο στοίχημα με τις γούνες

Καστοριά: Στόχος οι εξαγωγές στη Νότια Κορέα! Το μεγάλο στοίχημα με τις γούνες

Με γούνες Καστοριάς θα μπορούν χιλιάδες Νοτιοκορεάτες να αντιμετωπίζουν τον χειμώνα στα επόμενα χρόνια, αρκεί οι Έλληνες επαγγελματίες να ενισχύσουν τη δυναμική του brand name του προϊόντός τους και να το συνδέσουν με την πλούσια ιστορία του, επισημαίνει σε έρευνας αγοράς, το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στη Σεούλ.

Με την παραπάνω θέση ταυτίζονται και οι Έλληνες γουναράδες καθώς ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας”, Λάζαρος Σαββίδης χαρακτηρίζει “μονόδρομο” την ενίσχυση του brand name του προϊόντος “αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ελπίδα μας για βιωσιμότητα του κλάδου στα επόμενα χρόνια”, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι εξαγωγές ελληνικής γούνας στη Νότια Κορέα εμφανίζουν τελευταία ιδιαίτερα θετικές προοπτικές σε μια αγορά που υπολογίζεται σε 1 δισ. δολάρια, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στη Σεούλ, Κωνσταντίνος Δίκαρος, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες γουναράδες θα πρέπει να δώσουν έμφαση στα τελειοποιημένα προϊόντα (ενδύματα και αξεσουάρ) που παρουσιάζουν και την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και περιθώρια κέρδους.

Με βάση την έρευνα αγοράς, η Νότια Κορέα είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την ελληνική γούνα, καθώς συνδυάζει οικονομική ευμάρεια, ισχυρή μεσαία τάξη, κρύο χειμώνα, παντελή έλλειψη ακτιβισμού εναντίον της φυσικής γούνας και η εγχώρια παραγωγή στην ασιατική χώρα βαίνει φθίνουσα. Βασικός παράγοντας που επιδρά θετικά στην ισχυροποίηση της ελληνικής γούνας στην ασιατική χώρα είναι ο μηδενισμός του εισαγωγικού δασμού.

Συνολικά, οι εισαγωγές προϊόντων γούνας της Νότιας Κορέας σημείωσαν πέρυσι μείωση της τάξης του 27,7%, έναντι του 2018. Μειώθηκαν σε 237,3 εκατ. δολάρια, από 328,1 εκατ. δολάρια. Η Ελλάδα εξήγαγε το 2019 προϊόντα αξίας 3,66 εκατ. δολαρίων, έναντι 4,33 εκατ. δολαρίων το 2018 (- 15,5%), “η οποία εστιάσθηκε στις εξαγωγές κατεργασμένων δερμάτων, καθώς οι εξαγωγές μας σε ενδύματα και αξεσουάρ γούνας σημείωσαν οριακή άνοδο 3,8%”, τονίζεται.

Παραγγελίες 1,5 εκατ. ευρώ από Κορεάτες στην 44η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς

Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα των προοπτικών για την Καστοριανή γούνα στην Νότια Κορέα το έδωσαν στην περσινή Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς 14 Κορεάτες επιχειρηματίες, οι οποίοι εκπροσωπώντας εννέα επιχειρήσεις πραγματοποίησαν παραγγελίες ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το “παρών” έδωσε και ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Γούνας Κορέας (Korean Fur Association).

Σύμφωνα με τον κ. Δίκαρο, όλοι οι Κορεάτες επιχειρηματίες πραγματοποίησαν πολυάριθμες επαφές και παραγγελίες ενώ “μας εξέφρασαν την ομόφωνη ικανοποίησή τους για την ποιότητα των προϊόντων και τον επαγγελματισμό των συνομιλητών τους”. Η έκθεση της Καστοριάς, σύμφωνα με τον κ. Δίκαρο, έχει όλα τα φόντα να καταστεί μία από τις δύο μεγαλύτερες διοργανώσεις στον κόσμο και να αναβαθμιστεί συναφώς, τόσο σε επίπεδο εθνικών και διεθνών συμμετοχών, όσο και σε ότι αφορά στους αριθμούς και την διαφοροποίηση προέλευσης των αλλοδαπών επισκεπτών. Προτείνονται έτσι στον Oργανισμό Enterprise Greece και στον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς να ενισχύσουν και να επεκτείνουν το πρόγραμμα πρόσκλησης αγοραστών στις προσεχείς εκθέσεις.

Για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα, ο κ. Δίκαρος προτείνει τη δημιουργία ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου προωθητικών κινήσεων στην Κορέα, όπως τη διοργάνωση κοινού εργαστηρίου για Έλληνες και Κορεάτες σχεδιαστές “προκειμένου να αναπτυχθούν μοντέλα προσαρμοσμένα στον κορεατικό σωματότυπο και τις τρέχουσες σχεδιαστικές τάσεις στην ασιατική χώρα, καθώς και εκδήλωση επίδειξης γουναρικών προς ενίσχυση της εικόνας (brand name) της “Γούνας Καστοριάς” στην Κορέα τουλάχιστον κάθε δύο με τρία χρόνια”.

Τελικός στόχος και βέλτιστο αποτέλεσμα του πλάνου, σύμφωνα με τον κ. Δίκαρο, “θα πρέπει να θεωρείται το στάδιο συμπαραγωγής από Έλληνες γουνοποιούς και Κορεάτες επιχειρηματίες-επενδυτές για την Κορεατική και, κατ’ επέκταση, για την αγορά της Άπω Ανατολής”.

 Από τις πιο δύσκολες χρονιές της γούνας, η φετινή

Το 2020 σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς προοιωνίζεται από τις πιο δύσκολες χρονιές των τελευταίων χρόνων για την γούνα Καστοριάς.

Εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το “αύριο” της ελληνικής γούνας ο κ Σαββίδης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος έχει εγγράψει σημαντική μείωση πωλήσεων, κυρίως λόγω των οικονομικών συγκυριών και διερωτήθηκε αν η πανδημία του κορονοϊού “ήρθε” να αποτελειώσει τον κλάδο.

“Το 2019 ο τζίρος για τον κλάδο μας καταγράφηκε μειωμένος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% έναντι του 2018 .Φέτος, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού έχουν εξανεμιστεί οι ελπίδες μας είτε για λιανικές πωλήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στους τουρίστες, είτε για χονδρικές πωλήσεις, είτε για το φασόν”.

“Το κομμάτι της παραγωγής έχει φτάσει σχεδόν στο μηδέν”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι επιχειρήσεις στην περιοχή “ είναι ζήτημα αν έχουν βάλει ένα ευρώ στα ταμεία τους το τελευταίο επτάμηνο”. Υπολόγισε δε, ότι από το σύνολο των περίπου 2.500 επιχειρήσεων στην περιοχή του Βοϊου, “το 40% βρίσκεται στο κόκκινο, αν δεν έχουν ήδη κατεβάσει ρολά”.

Αναφορικά με την αναβολή της 45ης Διεθνούς Έκθεσης Καστοριάς, ο κ. Σαββίδης επισήμανε ότι “όποια εξέλιξη σχετικά με τη νέα ημερομηνία θα εξαρτηθεί κυρίως από το άνοιγμα των εναέριων και επίγειων συνόρων και τις εξελίξεις με την Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις