Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Καβάλα: 105 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης

Καβάλα: 105 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης
ΦΩΤΟ από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την 105η επέτειο απελευθέρωσής της από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό γιόρτασε σήμερα η Καβάλα.

Σαν σήμερα, στις 26 Ιουνίου 1913, το Πολεμικό Ναυτικό, υπό την καθοδήγηση του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, αποβιβάζεται στο λιμάνι της Καβάλας και το άγημα γίνεται δεκτό από το συγκεντρωμένο πλήθος με επευφημίες και χειροκροτήματα.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ύψωσε στον ιστό έναντι του μεσαιωνικού υδραγωγείου – Καμάρες (όπου βρίσκονταν το πρώτο διοικητήριο της ελεύθερης Καβάλας και από την εξώστη του διαβάστηκε το διάγγελμα του ναυάρχου Κουντουριώτη), τη σημαία που κυμάτιζε στο Θωρηκτό “Γ. ΑΒΕΡΩΦ” και αποτέλεσε δώρο του κυβερνήτη του ιστορικού σκάφους στην πόλη, για τα Ελευθέριά της, το 2016.

Η πομπή, με τη σημαία που μετέφεραν χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, διέγραψε την ίδια πορεία που είχε κάνει και το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού πριν από 105 χρόνια μεταφέροντας το μήνυμα της ελευθερίας στον ταλαιπωρημένο λαό της Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας. Λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση της Καβάλας, σειρά είχε και η πόλη της Δράμας να αποτινάξει το βουλγαρικό ζυγό και τα τεράστια δεινά που υπέμεναν οι κάτοικοι από τους Βούλγαρους ως συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών.

 

“Ο Ιούνιος του 1913 ήταν ο μήνας της ελευθερίας, της εθνικής ανάτασης, της ενσωμάτωσης της Καβάλας, της πατρίδας μας, στο εθνικό κορμό”, τόνισε η δήμαρχος σε δηλώσεις της και συνέχισε: “Εκατόν πέντε χρονιά μετά, οι Καβαλιώτες, τιμούμε τις δοξασμένες εκείνες στιγμές της ιστορίας μας. Ο Δήμος Καβάλας, με μια σειρά εκδηλώσεων, αποτίει φόρο τιμής στους ένδοξους προγόνους μας για τους αγώνες τους για την ελευθερία. Τιμά, σήμερα, την ημέρα εκείνη, την 26η Ιουνίου 1913, τότε που ο πλωτάρχης Αντώνιος Κριεζής ύψωσε την ελληνική σημαία στην ελεύθερη Καβάλα”.

Να σημειωθεί ότι ανέκαθεν η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης συνεορτάζονταν επίσημα στις 29 Ιουνίου μαζί με τον πολιούχο της Καβάλας, Απόστολο των Εθνών Παύλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις