Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Καβάλα: Η νύχτα που η μαγεία των παραμυθιών παντρεύτηκε με την αρμονία της μουσικής

Καβάλα: Η νύχτα που η μαγεία των παραμυθιών παντρεύτηκε με την αρμονία της μουσικής

Παραμύθια στην Καβάλα για μικρούς και μεγάλους. Οι νότες πλημμύρισαν την αίθουσα και ταξίδευαν τη φαντασία όλων…

Όταν η μαγεία των παραμυθιών «παντρεύεται» με την αρμονία της μουσικής, τότε το αποτέλεσμα είναι μια εξαιρετική σύμπραξη του λόγου με τις νότες, μέσα από μια εκδήλωση με τη συμμετοχή του μουσικού σχήματος «Τετραφωνική Ρίζα» και της ομάδας μελέτης, διατήρησης και διάδοσης του λαϊκού παραμυθιού και παιχνιδιού «Παραμυθάδες».

Η μοναδική αυτή συνύπαρξη, στην «καρδιά» της Άνοιξης, οφείλεται σε μια ιδέα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με τη συνεργασία του δήμου Καβάλας και του δημοτικού ωδείου (ΔΩΚ), που παραχώρησε ευγενικά το θεατράκι του, το οποίο φέρει το όνομα του μεγάλου Καβαλιώτη συνθέτη Ι. Α. Παπαϊωάννου.

Η παρουσία στην ιδιαίτερα όμορφη εκδήλωση μικρών και μεγάλων φίλων των «Παραμυθάδων» και της «Τετραφωνικής ρίζας» απέδειξε πως η τέχνη μπορεί να «αγκαλιαστεί» από όλους, αρκεί να υπάρχουν τα ερεθίσματα και οι άνθρωποι για να την παρέχουν.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΠΙ), φιλόλογος και ιστορικός Νίκος Κούκης, δεν έκρυψε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την παρουσία του ιδρύματος στην πόλη της Καβάλας και τη διοργάνωση της εκδήλωσης, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει ο ίδιος με τα παιδιά μέσα από την ιδιότητά του ως εκπαιδευτικός.

Υπογράμμισε ότι τα παραμύθια αποτελούν τροφοδοσία για κάθε ψυχική συναισθηματική ανάταση που μπορεί να βιώνει ο άνθρωπος, σημειώνοντας ότι αν αυτή την ανατροφοδότηση ένας άνθρωπος την έλαβε ως παιδί και εφόσον θέλει να παραμείνει παιδί, τότε τη διατηρεί πάντα ζωντανή μέσα του.

Μέσα από ένα παραμύθι που ο ίδιος διηγήθηκε, θέλησε να στείλει το δικό του μοναδικό μήνυμα της επικοινωνίας ανάμεσα σε παιδιά και γονείς, αλλά και στα μοναδικά οφέλη που προσφέρουν στις μέρες η διατήρηση και η διάδοση των παραμυθιών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη φετινή διοργάνωση της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου από το ΕΙΠ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο της ΔΕΘ, από τις 4 έως τις 9 Μαΐου, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- πως αποτελεί την επίσημη έκθεση βιβλίου της Ελλάδας με πολλές και σημαντικές δράσεις.

Ευχαρίστησε το ΔΩΚ για τη φιλοξενία της εκδήλωσης, τον δήμο Καβάλας για τη συνδιοργάνωση, όπως επίσης τον αντιπρόεδρο του ΕΙΠ Ανδρέα Σιδέρη και τον συνεργάτη του ΕΙΠ Γιώργο Χατζηθεοφάνους για την παρουσία τους στην Καβάλα και τη βοήθεια που προσφέρουν. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος καλωσόρισε θερμά τους παραβρισκόμενους.

Ο Χρήστος Τσίρκας, εκ μέρους της ομάδας των Παραμυθάδων, άνοιξε την εκδήλωση με ένα παραμύθι από την Αρμενία, ενώ στον δικό του χαιρετισμό σημείωσε πως στόχος τους είναι μέσα από τα παραμύθια να διδάξουν στα παιδιά αξίες υψηλού επιπέδου και να αφυπνίσουν συνειδήσεις.

Τα μέλη του μουσικού σχήματος «Τετραφωνική Ρίζα», που απαρτίζονται από τον Γιάννη Κανάκη στο πιάνο και τους Ναπολέων Κουκουζίνα, Μαριάννα Κεσόγλου, Τόλη Βουρβουτσιώτη και Νίκο Νασιάδη, στο ιδιαίτερα μελωδικό πρόγραμμά τους παρουσίασαν έργα αγαπημένων Ελλήνων συνθέτων που αποτελούν αυτοτελή παραμύθια.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις