Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

30 χρόνων είναι τα φυτοφάρμακα που είναι παρατημένα στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας!

30 χρόνων είναι τα φυτοφάρμακα που είναι παρατημένα στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας!
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Διευκρινίσεις για το θέμα των φυτοφαρμάκων που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Σταυρούπολη, έδωσε σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σαρόπουλος.

Όπως ανέφερε, τα υλικά είναι ληγμένα φυτοφάρμακα ή συσκευασίες από φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούσε ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού και αγοράστηκαν πριν από 30 χρόνια!

Από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας έγιναν ενέργειες για την απόσυρσή τους από την εταιρεία που τα εισάγει ώστε να μην καταβληθεί το κόστος της διαχείρισης αποβλήτων, κάτι που δεν ευοδώθηκε, ενώ το 2002 με την εκκαθάριση του οργανισμού καπνού έγινε μια καταγραφή.

Ακολούθησε νέα καταγραφή το 2012 και διαγωνιστική διαδικασία το 2015 κατά την οποία ελήφθησαν προσφορές. Αργότερα προέκυψαν νέες χαμηλότερες προσφορές, οι οποίες όμως δεν ήταν τελικές καθώς χρειαζόταν έγκριση και από ναυτιλιακή εταιρεία που θα μεταφέρει τα φυτοφάρμακα στο εξωτερικό για διάλυση.

«Είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Πολύ πιθανόν να έγινε λάθος διαχείριση στο θέμα γιατί η περιφέρεια παρέλαβε το κτίριο που ανήκε στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού και το αρμόδιο υπουργείο δεν ανέλαβε την ευθύνη για το υλικό» επισήμανε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» Θανάσης Μπασδάνης.

Ερωτήματα για το αν η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία διατύπωσε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο η διοίκηση της περιφέρειας θα μπορούσε να επικαλεστεί τη νομοθεσία για την πολιτική προστασία ώστε να προχωρήσει το θέμα γρηγορότερα.

«Δεν πρέπει να δραματοποιείται η κατάσταση, πολύ περισσότερο γιατί τα υλικά είναι υπό φύλαξη και ελέγχονται» είπε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω» Δημήτρης Μούρνος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κεντρική Μακεδονία Τελευταίες ειδήσεις