weather-icon °C AΘΗΝΑ

Φοιτητές του ΑΠΘ: Οι ακαθαρσίες βγήκαν στα δωμάτια!

Φοιτητές του ΑΠΘ: Οι ακαθαρσίες βγήκαν στα δωμάτια!
ΦΩΤΟ από τα "Φοιτητικά Νέα"

Οι φοιτητές κάνουν λόγο για φραγμένες σωληνώσεις οι οποίες οδήγησαν στην υπερχείλιση ακάθαρτων νερών από την αποχέτευση, τα οποία έφτασαν στους διαδρόμους, μέχρι και τα δωμάτια, που μένουν στην εστία.

«Το τελευταίο διάστημα και εν μέσω εξεταστικής περιόδου η ζωή στις φοιτητικές εστίες Θεσσαλονίκης έχει πάψει να είναι υποφερτή. Το ποτήρι που ξεχείλισε αυτή τη φορά ήταν οι κοινόχρηστες τουαλέτες μας. Φραγμένες σωληνώσεις οδήγησαν στη υπερχείλιση ακάθαρτων νερών από την αποχέτευση ,τα οποία έφτασαν στους διαδρόμους, μέχρι και τα δωμάτια μας. Το φαινόμενο αυτό επαναλήφθηκε πάνω από 3 φορές μέσα σε μια εβδομάδα και ακόμα δεν μας έχουν εγγυηθεί την οριστική λύση του προβλήματος» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών ΑΠΘ.

Ο Σύλλογος συμπληρώνει ότι «δεν έχει υπάρξει καμία ριζική συντήρηση στις σωληνώσεις των εγκαταστάσεων, αλλά μόνο πρόχειρες επιδιορθώσεις. Στην ίδια τύχη με τις σωληνώσεις βρίσκονται και οι ανελκυστήρες οι οποίοι στην σπάνια περίπτωση που λειτουργούν, αποτελούν κίνδυνο για θανάσιμα ατυχήματα, καθώς και ο εγκλωβισμός έχει γίνει ρουτίνα. Εξίσου, αποτελούν πηγή μικροβίων καθώς τα σκουπίδια μεταφέρονται παράλληλα με εμάς.

Επιπλέον ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός είναι ελλιπέστατος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν χώροι που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι διαθέσιμοι να είναι δυσανάλογοι των αναγκών των οικοτρόφων. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων να καλύψουν τα προβλήματα των εστιών, τα υλικά που τους παρέχονται αλλά και ο αριθμός των ιδίων είναι ελάχιστος για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών. Ακόμα και όταν γίνεται -σπάνια – απόφραξη, δεν υπάρχει πρόβλεψη για απολύμανση και απεντόμωση του χώρου. Σε συνδυασμό με όλα αυτά η καθαριότητα είναι ανεπαρκής, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπευθύνου προσωπικού, λόγω έλλειψης του αντίστοιχου εξοπλισμού».

Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν εκεί καθώς, όπως λένε, τα προβλήματα με τη θέρμανση και τη σίτιση παραμένουν.

«Σαφώς έχουμε κρούσει επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου για όλα τα παραπάνω όμως η αντιμετώπιση που λαμβάνουμε είναι στην καλύτερη περίπτωση η αδιαφορία και η αποποίηση των ευθυνών ενώ στην χειρότερη, η ειρωνεία, ο χλευασμός και οι απειλές. Παρ’ όλα αυτά δεν πτοούμαστε, φανερώνουμε τις λύσεις στα προβλήματα για τα οποία εθελοτυφλούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται στην διαχείριση των φοιτητικών εστιών. Κατά τους θερινούς μήνες που οι εστίες είναι ως επί το πλείστον άδειες να γίνονται ανα κτίριο ολοκληρωτικές αλλαγές ή επισκευές στις σωληνώσεις και απολύμανση από ειδικευμένη εταιρία κοινόχρηστων χώρων.

Επίσης να γίνει αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης από πιο οικονομικά, αποτελεσματικά και οικολογικά συστήματα καθώς και η δυνατότητα αυτόνομης θέρμανσης σε κάθε δωμάτιο. Ακόμη είναι απαραίτητη η αντικατάσταση των ανελκυστήρων πριν σημειωθούν περαιτέρω ατυχήματα. Τέλος όσων αφορά τη σίτιση απαιτούμε πρόσβαση σε όλους τους-τις εν ενεργεία φοιτητές-τριες με επαρκές και άριστης ποιότητας φαγητό,υγειονομικό έλεγχο ενώ δεν δεχόμαστε ούτε σκέψη για υποβολή χρηματικού αντιτίμου» σημειώνουν οι φοιτητές.

«Κλείνοντας θεωρούμε αδιανόητο, στις φοιτητικές εστίες όπου ζουν εκατοντάδες φοιτητές ,να υπάρχουν χώροι που είναι υγειονομικά ακατάλληλοι. Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί άμεσα, η ποιότητα θα υποβαθμιστεί περαιτέρω με αποτέλεσμα η φοίτηση για τα άτομα των οικονομικά κατώτερων τάξεων να είναι μη εφικτή.
Παρά το γεγονός ότι προερχόμαστε από φτωχές οικογένειες δεν θα δεχτούμε άλλη τροχοπέδη στους στόχους μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να απαιτούμε δωρεάν και δημόσια παιδεία,σπουδές,σίτιση και στέγαση. Σαν άνθρωποι, που βιώσαμε τη κρίση από την εφηβική ηλικία μας, προκαλούμε το κράτος που κομπορρημονεί ότι παρέχει δωρεάν παιδεία, να εξασφαλίσει επιτέλους τις αυτονόητες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ακολουθούν εικόνες άβολες και αντιαισθητικές για τους περισσότερους. Δεν μπορούμε όμως πια να προστατεύουμε την κοινωνία, της οποίας άλλωστε είμαστε κομμάτι, από την εικόνα που αντικρίζουμε καθημερινά» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: voria

 

#TAGS MM