Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Η πρώτη συγκομιδή από την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην Ημαθία – video

Η πρώτη συγκομιδή από την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην Ημαθία – video
ΦΩΤΟ από το emvolos

Η Ημαθία, μετά από μελέτες ειδικών επιστημόνων αποδείχθηκε ότι έχει το καλύτερο μικροκλίμα για την καλλιέργεια βιολογικής κάνναβης με τις καλύτερες αποδόσεις.

Η πρώτη συγκομιδή, με την ειδική αλωνιστική για ένα κτήμα 10 στρεμμάτων κράτησε μόνον 48 λεπτά. Ο γεωπόνος της εταιρίας κ. Αντώνης Τσιπιτσούδης, είπε ότι η καλλιέργεια ενδείκνυται για καλλιεργητές καπνού που έχουν το ιδιαίτερο Know How, όπως ο αγρότης Βασίλης Ιωάννου, που είναι ο ιδιοκτήτης του κτήματος.

Η καλλιέργεια δεν είναι απαιτητική, απλά τον πρώτο καιρό θέλει αρκετό νερό. Η συγκομιδή γίνεται σε τρεις μήνες. Μόλις αλωνιστεί συγκεντρώνεται ο σπόρος απευθείας ενώ το υπόλοιπο του φυτού μένει στο χωράφι για λίπανση. Ο σπόρος αποξηραίνεται,για 4 ημέρες και στη συνέχεια γίνεται ψυχρή έκθλιψη.

 

Το λάδι είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά Ω3 και Ω6 σε ποσοστό 80% του βάρους του. Το υπόλοιπο των σπόρων και η ψίχα δίνουν αλεύρι για πίτσα, τυρί και πολλές άλλες εφαρμογές. Τα δείγματα των φυτών ελέγχονται από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η κλωστική κάνναβη  έχει επίπεδο της ψυχοτρόπου ουσίας σε ποσοστό μικρότερο του 0,2%, διαφορετικά από επιτροπή καταστρέφεται.

Ο κ. Διονύσης Σαρμαζανίδης , εκπρόσωπος της εταιρίας Cannatek Greece που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από 1 χρόνο παρέχει τους σπόρους, τον γεωπόνο, συμβουλευτικές υπηρεσίες, τα μηχανήματα συλλογής και την μεταποίηση. Σκοπεύουν μάλιστα να επενδύσουν στην Β.Ελλάδα, 150 εκατομμύρια ευρώ και να δημιουργήσουν εργοστάσιο μεταποίησης.

Η στρεμματική παραγωγή είναι από 30-150 κιλά το στρέμμα και η τιμή αγοράς των σπόρων από την εταιρία είναι 220 ευρώ το στρέμμα και για παραγωγή πάνω από 120 κιλά είναι επιπλέον 3 ευρώ.

Πηγή: emvolos

 

Κεντρική Μακεδονία Τελευταίες ειδήσεις