Παρασκευή, 10 Μαΐ
17oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ξεναγήθηκαν προσφυγόπουλα σε αρχαιολογικούς χώρους [pics]

Θεσσαλονίκη: Ξεναγήθηκαν προσφυγόπουλα σε αρχαιολογικούς χώρους [pics]
ΦΩΤΟ από το thesstoday

Το Γαλεριανό συγκρότημα της πόλης θαύμασαν σήμερα πρόσφυγες από τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων της Βέροιας που πήγαν εκεί για να γνωρίσουν την αρχαία και τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής τους που ξεκίνησε από τη Ροτόντα και κατέληξε στο Λευκό Πύργο, τα 25 παιδιά με τους πέντε συνοδούς, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να μάθουν για την ιστορία των αρχαιολογικών χώρων που επισκέφτηκαν και ταυτόχρονα να δουν το σημερινό “πρόσωπο” της Θεσσαλονίκης.

Εμφανώς ενθουσιασμένα τα παιδιά από τη δομή της Βέροιας, κατά τη διάρκεια της περιήγησης, έθεταν συνεχώς ερωτήσεις στους ανθρώπους που τους ξεναγούσαν για να μάθουν όσα περισσότερα για την ιστορία των μνημείων και της πόλης. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης είναι η δεύτερη φορά που οργανώνει μία τέτοια περιήγηση για πρόσφυγες, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας, Γιώργος Σκιαδαρέσης.

 

“Πέρα από την προστασία των αρχαιοτήτων, η εφορία έχει και έναν κοινωνικό ρόλο. Σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε να “αγκαλιάσουμε” αυτές τις ομάδες των νεαρών προσφύγων οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και όσο μείνουν, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τον πολιτισμό του τόπου. Έναν πολιτισμό που όπως γνωρίζουμε, εκτός από χιλιετίες ιστορίας, πέρασε και τις πατρίδες τους” επισημαίνει.

Από το Φθινόπωρο και μετά όπως συμπληρώνει ο κ. Σκιαδαρέσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλους φορείς, θα υπάρχει μία σταθερή παρουσία με τα παιδιά και τους γονείς τους ακόμα, σε ανάλογες δράσεις με εκπαιδευτικό άλλα κυρίως κοινωνικό πρόσημο.

Ο Γιάννης Καρλιάμπας, αρχαιολόγος – μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση αυτής της δράσης, μιλώντας για το περιεχόμενο και για τον σκοπό της αναφέρει: “Οι στόχοι που θέτουμε είναι λιγότερο εκπαιδευτικοί και περισσότερο κοινωνικοί. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε με τις ομάδες προσφύγων που συμμετέχουν είναι να γνωρίσουν πρώτα από όλα την πόλη, όχι μόνο αρχαιολογικά αλλά και τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Για το λόγο αυτό, επιλέξαμε να κάνουμε μία βόλτα στην πόλη μέσα από τον άξονα της οδού Γούναρη. Ξεκινήσαμε τη διαδρομή από την Αγίου Δημητρίου, με πρώτη στάση τη Ροτόντα, στη συνέχεια στην Καμάρα και καταλήξαμε στο κέντρο πληροφόρησης του Γαλιαργιανού συγκροτήματος όπου ολοκληρώθηκε η περιήγηση. Ήταν μία ιστορική διαδρομή στην πόλη αφού συνδέουμε μνημεία του παρελθόντος αλλά είναι και μία σύγχρονη βόλτα στη Θεσσαλονίκη, γιαυτό άλλωστε επιλέξαμε αυτή τη διαδρομή για να καλύψουμε αυτούς τους δύο άξονες.

Μιλώντας για το πως επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα παιδιά για τη ξενάγηση αλλά και για τις αντιδράσεις που είχαν κατά τη διάρκειά αυτής ο κ. Καρλιάμπας αναφέρει:

“Επιλέξαμε να έρθουν τα παιδιά αυτά γιατί παράλληλα παρακολουθούν και κάποια μαθήματα στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υπάρχουν στη δομή φιλοξενίας και αυτή η δραστηριότητα είναι άμεσα εκπαιδευτική για αυτά. Οι αντιδράσεις είναι πάρα πολύ θετικές αφού τα παιδιά εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον για τα ιστορικά δεδομένα και την αρχαία Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, αφού οι δράσεις μας είναι ενταξιακές και έχουν ξεκάθαρα αυτό τον στόχο”, επισημαίνει ο κ. Καρλιάμπας.

Τη σημερινή δράση διοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το γραφείο περιφερειακού συντονισμού των δομών φιλοξενίας Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και με τη συνδρομή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Danish Refugee Council.

Πηγή:  thesstoday

Κεντρική Μακεδονία Τελευταίες ειδήσεις