Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Στα δίχτυα του ψαρά ένας τεράστιος ξιφίας – Τα δυσάρεστα ήρθαν μία μέρα μετά!

Θεσσαλονίκη: Στα δίχτυα του ψαρά ένας τεράστιος ξιφίας – Τα δυσάρεστα ήρθαν μία μέρα μετά!

Ένας μεγάλος ξιφίας βρέθηκε στα δίχτυα ψαρά στη Θεσσαλονίκη, αλλά τα δυσάρεστα ήρθαν μόλις λίγες ώρες αργότερα.

Μία σημαντική αγορανομική παράβαση βεβαιώθηκε σε αλιευτικό σκάφος, στην ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής της περιοχής. Κατά η διενέργεια ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι αλίευσε, εκφόρτωσε και διακινούσε προς πώληση και εμπορία ένα άτομο του είδους ξιφία σε απαγορευμένη χρονικά περίοδο, το οποίο και κατασχέθηκε.

Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ο ξιφίας βασίζεται στη μεγάλη ταχύτητα (80 χιλιόμετρα την ώρα) και την ευκινησία του, ενώ χρησιμοποιεί το “ξίφος” για να τραυματίσει εχθρούς ή θηράματα, τόσο με εφόρμηση (κάθετα ως λόγχη) όσο και θεριστικά (δεξιά – αριστερά ως δρεπάνι) μέσα σε κοπάδι ψαριών. Ο ξιφίας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των τόνων. Ένας από τους λίγους φυσικούς εχθρούς του ξιφία είναι ο καρχαρίας μάκο, ο οποίος μπορεί να κυνηγήσει τον ξιφία επειδή είναι αρκετά μεγάλος και γρήγορος, αλλά δεν βγαίνει πάντα νικητής, καθώς ο ξιφίας μπορεί να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Ο ξιφίας, ψάρι κοσμοπολίτικο και δεινός κολυμβητής, τα τελευταία 30 χρόνια μαστίζεται από την υπεραλίευση με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του να συρρικνωθεί. Με στόχο την προστασία του, το 2016 η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των Τονοειδών του Ατλαντικού (ICCAT), συμφώνησε σε σχέδιο ανάκαμψης για τη βελτίωση της κατάστασης του αποθέματος του μεσογειακού ξιφία τα επόμενα 15 χρόνια.

Με πληροφορίες από το boatfishing.gr

Κεντρική Μακεδονία Τελευταίες ειδήσεις