Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Κέρκυρα: Αναβίωσε το έθιμο με τις “κορδέλες της Παναγιάς” στους επιταφίους και τα “πρόσφορα”

Κέρκυρα:  Αναβίωσε το έθιμο με τις “κορδέλες της Παναγιάς” στους επιταφίους και τα “πρόσφορα”

Τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού, γιορτάστηκε σήμερα, από άκρη σε άκρη της Κέρκυρας, ο Δεκαπενταύγουστος.

Το “Μικρό Πάσχα” του καλοκαιριού, οδήγησε από νωρίς τους πιστούς σε όλες τις εκκλησίες, κρατώντας όμως όλες τις απαραίτητες αποστάσεις και φορώντας μάσκα.

Οι επιτάφιοι της Παναγίας στολίστηκαν, από χθες το απόγευμα, με εκατοντάδες πολύχρωμες κόκκινες, ροζ, άσπρες και μπλε κορδέλες, συμβολίζοντας την Τίμια Ζώνη που έδωσε η Παναγία στους Αποστόλους. Οι κορδέλες θα μοιραστούν μετά από σαράντα μέρες στους πιστούς, για να φυλαχθούν στο εικονοστάσι του κάθε σπιτικού και να φέρουν υγεία και καλοτυχία.

Είναι ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων με τις γυναίκες των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού να ξεκινούν τις προετοιμασίες μετά το Πάσχα.

Οι επιτάφιοι της Παναγίας στην Κέρκυρα έχουν το δικό τους χρώμα, μοσχοβολούν χωρίς να είναι στολισμένοι με λουλούδια και μέχρι και πέρυσι η περιφορά τους συνοδευόταν από τις φιλαρμονικές του τόπου και τα πανύψηλα και βαριά λάβαρα των Αγίων της εκκλησίας.

Στην Κέρκυρα, σε κάθε μικρό χωριουδάκι του νησιού έχει και μία εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, ενώ σε όλους του πιστούς μοιράστηκε για ακόμη μία φορά το “γιορτινό πρόσφορο”. Ένα ιδιαίτερο τσουρεκάκι, που παρότι είναι νηστίσιμο, η έντονη γεύση του γλυκάνισου και του ούζου που κρύβει μέσα του, το κάνει ένα μοναδικό γαστρονομικό γλύκισμα της Παναγιάς.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις