Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Κέρκυρα: Θεία κοινωνία στον Ι.Ν Αγίου Σπυρίδωνος εν μέσω κορονοϊού

Κέρκυρα: Θεία κοινωνία στον Ι.Ν Αγίου Σπυρίδωνος εν μέσω κορονοϊού

Στην Κέρκυρα μπροστά στις κάμερες Μητροπολίτης, ιερείς και πιστοί προχώρησαν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Και αυτό παρά τις απαγορεύσεις αλλά και τις επίσημες θέσεις της Ιεραρχίας, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού είναι μεγάλος..

Η Κυριακή των Βαΐων (12.04.2020) στην Κέρκυρα, φέτος, ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές. Για πρώτη φορά το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος λιτανεύτηκε εντός του ναού.

Κεκλεισμένων των θυρών; Σίγουρα όχι, αφού στην εκκλησία – εκτός από τους ιερείς και τους ψάλτες υπήρχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι, που ο αριθμός τους ξεπερνούσε τα 15 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει οι λειτουργίες να γίνουν με τρόπο σεμνό και λιτό, ιδιαίτερα αυτές που θα μεταδοθούν από την τηλεόραση και το διαδίκτυο.

Παράλληλα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας για τα νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020 επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:

– Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα.

– Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ.

– Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαρτίου, η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αντικρούοντας την τοποθέτηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ότι η θεία κοινωνία δεν μπορεί να είναι αιτία μετάδοσης ασθενειών, ξεκαθάρισε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουταλάκι.

πηγή: kerkyrasimera.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις