Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Κηδεία Αντώνη Καργιώτη: Σπαραγμός για τον 36χρονο που δολοφονήθηκε από μέλη του πληρώματος του Blue Horizon

Κηδεία Αντώνη Καργιώτη: Σπαραγμός για τον 36χρονο που δολοφονήθηκε από μέλη του πληρώματος του Blue Horizon

Με σπαραγμό αλλά και οργή για την δολοφονία του, συγγενείς, φίλοι και συντοπίτες του, παρευρέθηκαν στην κηδεία του Αντώνη Καργιώτη, ο οποίος δολοφονήθηκε από μέλη του πληρώματος του Blue Horizon, το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου, στο λιμάνι του Πειραιά. 

Η σορός του 36χρονου, ο οποίος δολοφονήθηκε ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί στο Blue Horizon, έφτασε στην Κρήτη με πλοίο της γραμμής νωρίς το πρωί (08.09.2023), ενώ λίγο μετά τις 11:00 μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας του Αγίου Νικολάου, όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία.

Δύο από τα αδέρφια του δεν άντεξαν όταν είδαν τη σορό του και λιποθύμησαν με αποτέλεσμα να τους παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Την ώρα που η σορός του Αντώνη Καργιώτη έβγαινε από την εκκλησία και συγγενείς και φίλοι ετοιμάζονταν να τον οδηγήσουν στην τελευταία του κατοικία, η κραυγή της αδερφής του “λύγισε” όσους βρίσκονταν έξω από την εκκλησία. “Τον αδερφό μου θέλω” φώναζε απαρηγόρητη.

 

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός εκφώνησε τον επικήδειό του κάνοντας λόγο για όλα τα τεράστια προβλήματα της κοινωνίας που ανέδειξε ο θάνατος του 36χρονου.

«Ο Αντώνης έζησε αθόρυβα αλλά έφυγε εκκωφαντικά. Βάζοντας στο τραπέζι με μιας όλα τα ζητήματα που έχει η σημερινή κοινωνία», τόνισε ο κ. Ζερβός. Και συνέχισε: «Πρώτα απ’ όλα την απουσία ανθρώπων γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι ήταν άνθρωπος αυτός που τον έσπρωξε και τον έσπρωχνε για να πνιγεί γιατί ήξερε ότι εκεί που θα κατέληγε ούτε ο καλύτερος κολυμβητής δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα απόνερα της προπέλας αυτού του τεράστιου πλοίου.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο καπετάνιος έβλεπε αλλά έφυγε. Εδώ κάποιες φορές άνθρωπος στη θάλασσα, σταματούν οι μηχανές και ψάχνουν. Εδώ ούτε σωσίβιο δεν πετάχτηκε. Η ανεπάρκεια, η αδυναμία των λιμενικών αρχών να ελέγχουν τον χώρο του μεγάλου λιμανιού; Κι αυτό είναι παρόν».

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το δικό σου χαμόγελο»

Νωρίτερα ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος που ιερούργησε στην κηδεία του 36χρονου Αντώνη μίλησε για την προσωπικότητα και το ήθος του εκλιπόντος.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το δικό του χαμόγελο, την καλοσύνη και την αγάπη που είχε για τον κόσμο και τα παιδιά. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πόσο προστάτευε τους νέους ανθρώπους προειδοποιώντας τους και λέγοντας στους γονείς του να προσέξουν κάποια πράγματα. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι αυτός ο άνθρωπος βοήθησε όποιον είχε ανάγκη χωρίς να έχει τόσες δυνατότητες.

Από τη θέση αυτή, ως εκκλησία, θα προσευχόμαστε πάντα για τον αδερφό μας που αναχωρεί σήμερα στην αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους και τον προπέμπουμε στην αιωνιότητα κατά την ημέρα που εορτάζουμε την πρώτη μεγάλη θεομητορική εορτή, την εορτή της γεννήσεως της Παναγίας και αυτή τη χαρά που προσέφερε η μητέρα του Κυρίου μας σε όλους μας, να γεμίσει και τις καρδιές των αδερφών, των συγγενών, των φίλων και όλων για την απώλεια του δικού μας Αντωνίου. Ας είναι αιωνία η μνήμη του».

Ο εφημέριος του ναού π. Γιώργης Τζάβλας μίλησε στο Creta24 για τον Αντώνη που «μεγάλωσε στα σκαλιά της εκκλησίας».

«Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι. Είναι πνευματικό μου παιδί, μεγάλωσε εδώ στη γειτονιά μας. Κάθε μέρα σχεδόν συναντιόμασταν, κάθε μέρα μας καλωσόριζε και τον καλωσορίζαμε. Μου έλεγε «γειά σου πάτερ»», ανέφερε συγκινημένος.

«Όλο τον κόσμο γνώριζε και έκανε και πράξεις που θα τις γνωρίσουμε πολύ αργότερα. Παρόλο που η οικογένειά του βρισκόταν σε εμπερίστατη κατάσταση, μου έλεγαν από την μονάδα φροντίδας μητρότητας της οποίας είμαι πρόεδρος, ότι όταν στο παιδί έδιναν κάτι για να το μοιραστεί με την οικογένειά του εκείνο πήγαινε κατευθείαν και το μοίραζε με άλλα παιδιά που είχαν ανάγκη», σημείωσε ο π. Γιώργης.

Τα πολιτικά πρόσωπα που έδωσαν το παρών στην κηδεία

Παρόντες στην κηδεία ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο Α’ αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίνα Κασιμάτη που εκπροσώπησε τον πρόεδρο και την Κ.Ο, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

«Η ελληνική κοινωνία είναι συγκλονισμένη από τη δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη. Στη σκέψη μας υπάρχει ένα τεράστιο γιατί. Γιατί κάποιοι έχουν αποκτηνωθεί και συμπροφέρονται σε αδύναμους ανθρώπους με τέτοια βιαιότητα, κάνοντας αποτρόπαιες πράξεις» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Πραγματικά είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Είναι αδιανόητο να επιτρέψουμε η κοινωνία μας να μετατραπεί σε μια ζούγκλα, ανισοτήτων, βίαιων πράξεων, διαφοράς και αυτό είναι το χρέος του κράτους, να προστατέψει τους αδύναμους ανθρώπους. Πρέπει όλοι να σκεφτούμε, εάν ήταν εκεί το Λιμενικό, εάν υπήρχε παρουσία του κράτους, ίσως ο Αντώνης σήμερα να ζούσε και αυτό είναι ένα μήνυμα πώς πρέπει να προφυλάξουμε την κοινωνική μας ζωή» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Και κατέληξε: «Μας αξίζουν πολύ περισσότερα, από αυτά που συμβαίνουν καθημερινά και δυστυχώς από αυτά που οδήγησαν στην αποτρόπαια δολοφονία αυτού του ανθρώπου που θα μείνει πάντα στη μνήμη μας , ως ένας καθρέπτης της κοινωνίας που πρέπει να αλλάξουμε, για χάρη της μνήμης του και χάρη όλων των αδύναμων πολιτών της ελληνικής κοινωνίας».

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε ότι πρόκειται για «στιγμή οδύνης και αναστοχασμού». «Προφανώς πρέπει να δικαιωθεί η μνήμη αλλά και ο πόνος που νιώθουμε όλοι για τον Αντώνη και συλλογικά να κάνουμε την προσπάθεια ως κοινωνία έτσι ώστε τέτοια αποτρόπαια γεγονότα να μην έχουν θέση στην κοινωνία μας» σημείωσε, ενώ ο Α’ αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης χωρίς να κάνει κάποια δήλωση, σχολίασε ότι «είναι ώρα θλίψης και αποχαιρετισμού».

Η βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίνα Κασιμάτη, ανέφερε «τιμούμε τη μνήμη του Αντώνη, που χάθηκε τόσο άδικα και δηλώνουμε ηθικό και πολιτικό ”παρών” με σκοπό την απόδοση δικαιοσύνης για το έγκλημα που συντελέστηκε στο λιμάνι του Πειραιά».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις