Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κιλκίς: Σε καραντίνα η δομή μεταναστών στη Νέα Καβάλα – 11 θετικοί στον κορονοϊό

Κιλκίς: Σε καραντίνα η δομή μεταναστών στη Νέα Καβάλα – 11 θετικοί στον κορονοϊό
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Συναγερμός σήμανε, μετά την αποκάλυψη 11 θετικών στον κορονοϊό προσφύγων – μεταναστών στη δομή φιλοξενίας Νέας Καβάλας.

Τα γεγονότα εκτυλίχτηκαν γρήγορα, ύστερα από αστραπιαία αντίδραση τόσο των υγειονομικών υπηρεσιών, όσο και του διοικητή του κέντρου φιλοξενίας Τραϊανού Τρέγκα.

Ήδη μάλιστα για την προστασία τόσο των μεταναστών όσο και ευρύτερα της τοπικής κοινωνίας η δομή τέθηκε σε καραντίνα με διυπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ (6.10.2020, αριθμός φύλλου 4407) και ισχύ από την Τρίτη 6 Οκτωβρίου έως και τις 19 Οκτωβρίου 2020 με λήψη μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού.

Έτσι αποκαλύφθηκαν τα κρούσματα

Τη Δευτέρα μεταφέρθηκαν με συμπτώματα στο νοσοκομείο Κιλκίς μια μάνα με το παιδί της από τη δομή φιλοξενίας Νέας Καβάλας. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι η μάνα ήταν θετική στο ιό, ενώ αμφιβόλως θετικό βρέθηκε και το παιδί της. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί έκανε και δεύτερο έλεγχο. Αντίθετα αρνητικός βρέθηκε ο πατέρας του παιδιού.

Το γεγονός σήμανε συναγερμό στη δομή καθώς η οικογένεια ζούσε σε μια από τις μεγάλες σκηνές, όπου τη συγκεκριμένη στιγμή διέμεναν ακόμα 54 μετανάστες ενώ συνολικά η δυναμικότητά της ανέρχεται σε 80 άτομα!

Αμέσως η διοίκηση της δομής σε συνεργασία με τον ΑΟΔΥ ξεκίνησαν την  ιχνηλάτηση, ενώ άμεσα έγιναν γρήγορα τεστ στις στενές επαφές των δυο κρουσμάτων, καθώς και σε όλα τα άτομα που διαμένουν στην ίδια σκηνή.

Από τα γρήγορα τεστ λοιπόν προέκυψαν άλλα εννέα θετικά στον κορονοϊό άτομα εκ των 54 που υποβλήθηκαν σε έλεγχο. Από τα εν λόγω θετικά στον πρώτο έλεγχο άτομα λήφθηκε δείγμα για εκ νέου εξέταση αυτήν την φορά μοριακού ελέγχου.

Ο μοριακός έλεγχος των εννέα δειγμάτων αναμένεται ίσως και αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο αριθμός των μεταναστών -προσφύγων της δομής έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες παρότι η Νέα Καβάλα έχει δεχθεί 60 πρόσφυγες προερχόμενων από την εκκένωση του ξενοδοχείου στο λεκανοπέδιο Μουριών.

Συνολικά ο αριθμός των μεταναστών προσφύγων είναι μικρότερος των 1500 εκ των οποίων σε κοντέινερ διαμένουν λιγότεροι από τους μισούς, ενώ οι περισσότεροι διαμένουν στις σκηνές των 80 ατόμων.

Πηγή: eidisis

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις