Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κλείνει η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Παπανικολάου για να χρησιμοποιήσουν τους νοσηλευτές σε κλινικές κορονοϊού

Κλείνει η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Παπανικολάου για να χρησιμοποιήσουν τους νοσηλευτές σε κλινικές κορονοϊού
ΦΩΤΟ αρχείου Intime

Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο μεταφέρονται τα νοσηλευόμενα παιδιά της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Γ. Ν.Θ. Παπανικολάου.

Η Πρόεδρος του Εργασιακού Σωματείου Ελένη Σιώτου, αναφέρει στο GRTimes.gr ότι ο σκοπός αυτής της κίνησης είναι να εξοικονομηθούν νοσηλευτές ώστε να αξιοποιηθούν στις κλινικές Covid-19. Η ίδια επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύει η συγκεκριμένη απόφαση.

Η κ. Σιώτου, αναφέρει ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό, τα νοσοκομεία φτάνουν στο σημείο να κλείνουν κλινικές, προκειμένου να διατεθεί το ήδη υπάρχον στη μάχη εναντίον του Covid-19. Όπως επισημαίνει ωστόσο, οι θάνατοι και η ανάγκη για περίθαλψη από την καθημερινή νοσηρότητα, δεν έχουν πάψει, επειδή εμφανίστηκε ο κορονοϊός.

«Φτάσαμε στην κατάσταση να κλείνουμε ολόκληρες κλινικές για να εξοικονομήσουμε 2,3 νοσηλευτές -διότι τόσους εξοικονομούμε από την Παιδοψυχιατρική κλινική- αντί να προσληφθεί το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό. Έκλεισε και η ψυχιατρική κλινική ενηλίκων. Μεταφέρθηκαν όλα τα περιστατικά στο Ψυχιατρείο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αν γεμίσει το Ιπποκράτειο, τα περιστατικά της Β. Ελλάδος θα μείνουν χωρίς νοσηλεία»

Σύμφωνα με την ίδια, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Σε περίπτωση που η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου γεμίσει, τότε θα αρχίσουν να αποκλείονται περιστατικά που θα προκύπτουν, διότι δεν θα υπάρχει εναλλακτική.

«Ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν υπάρχουν. Για τις άλλες νοσηρότητες, μπορείς να απευθυνθείς στον ιδιωτικό τομέα εφόσον να έχει οικονομική δυνατότητα. Οι παιδοψυχιατρικές κλινικές όμως σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ήταν δύο. Η δική μας και του Ιπποκρατείου. Αν γεμίσει του Ιπποκρατείου θα μείνουν τα επόμενα περιστατικά χωρίς νοσηλεία. Αλίμονο στην οικογένεια, που θα χρειαστεί να απευθυνθεί σε νοσοκομείο, θα βρει την πόρτα κλειστή και θα αναγκαστεί να διαχειριστεί μόνη της τον έφηβο! Δεν είναι απλή υπόθεση!», τονίζει η κ. Σιώτου.

«Μία είναι η κίνηση! Η πρόσληψη προσωπικού»

Σύμφωνα με την κ. Σιώτου, νοσοκομεία- κολοσσοί με 30 και πλέον ειδικότητες, όπως το Νοσοκομείο Παπανικολάου, έχουν καταλήξει νοσοκομεία μίας νόσου, εννοώντας τον κορονοϊό. Σήμερα το νοσοκομείο εργαζομένων συνεδρίασε και ένα από τα κεντρικά ζητήματα ήταν το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής. Μοναδική λύση για το πρόβλημα, είναι η πρόσληψη προσωπικού.

«Μα, δεν υπάρχει άλλη λύση. Έχουν γονατίσει οι πάντες και εξακολουθούν να μην κάνουν προσλήψεις. Δεν γίνεται να κλείνουν κλινικές με αυτόν τον τρόπο επειδή δεν φέρνουν κόσμο να δουλέψει, την ίδια στιγμή που είναι άνεργοι τόσοι νοσηλευτές. Μιλήσαμε με τη διοίκηση. Εκείνοι απαντούν ότι δεν είναι αρμόδιοι να κάνουν προσλήψεις αλλά το Υπουργείο. Με το Υπουργείο Υγείας έχουμε μιλήσει πάμπολλες φορές», αναφέρει η κ. Σιώτου.

«Το Υπουργείο μας λέει κάναμε 7.000 προσλήψεις, κάναμε 15.000 προσλήψεις… μας λέει πράγματα που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα! Που είναι οι προσλήψεις και δεν τις βλέπουμε εμείς; Για την κυβέρνηση είναι όλα καλά, όλα ανθηρά. Δεν βλέπουν ότι έχουν γονατίσει οι πάντες; Είμαστε ένα νοσοκομείο, από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Με 300 οργανικές θέσεις κενές, που πήγαν δηλαδή οι προσλήψεις;», απορεί η κ. Σιώτου.

Το προσωπικό θα αποκτήσει ψυχικές διαταραχές

Η πρόεδρος του σωματείου, υπενθυμίζει ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η κόπωση του υπάρχοντος υγειονομικού προσωπικού αθροίζεται, ενώ ανησυχεί ότι μετά την πανδημία οι ψυχολογικές επιπτώσεις των γιατρών και των νοσηλευτών θα είναι ανεπανόρθωτες.

«Θα δείτε τι διαταραχές θα αποκτήσει το προσωπικό. Δε μπορεί να δουλεύει ο άλλος στη ΜΕΘ Covid-19, που βγάζει έξι, επτά, μέχρι και εννιά πτώματα την ημέρα, ηλικίας 45-50 ετών και να του ζητάς να μείνει εκεί μέσα 30, 40 και 50 μέρες! Πρέπει κάπως να αποσυμφορηθεί η ψυχολογία του. Πρέπει να εργαστεί και σε άλλη κλινική! Δε γίνεται να είναι όλοι, όλη την ημέρα στον Covid!», τονίζει η κ. Σιώτου κλείνοντας.

Το GRTimes.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Διοίκηση του Νοσοκομείου Παπανικολάου, ωστόσο δεν ήταν διαθέσιμη.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις