Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Έμεινε σε καραντίνα 14 ημερών και το αποτέλεσμα της νέας εξέτασης στη Σκιάθο ήταν κεραυνός εν αιθρία

Ιρλανδία

Ο κορονοϊός τον έστειλε σε καραντίνα στο σπίτι του. Ο 58χρονος παρέμενε ασυμπτωματικός και είχε ησυχάσει. Η νέα εξέταση όχι μόνο έδειξε ότι η μάχη με τον φονικό ιό συνεχίζεται, αλλά και ότι η κατάστασή του, είχε επιδεινωθεί δραματικά. Ανάστατη η Σκιάθος

Συναγερμός σήμανε χθες (14-10-2020) στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όταν έγινε γνωστό πως θα πρέπει να οργανωθεί επιχείρηση από το νησί της Σκιάθου στον Βόλο για τη διακομιδή ασθενούς με COVID-19. Ο 58χρονος, μολονότι ασυμπτωματικός, παρουσίασε επιδείνωση, γεγονός που θορύβησε τους γιατρούς που συνέστησαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν, καθώς μόλις διακομίστηκε στο Αχιλλοπούλειο οι γιατροί έδωσαν εντολή να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για νοσηλεία στη Μονάδα Λοιμωδών, που αντιμετωπίζει περιστατικά COVID-19 με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη και πνευμονία.

Στο νησί της Σκιάθου από νωρίς το πρωί όλη τέθηκαν σε επιφυλακή. Επρεπε να διευθετηθεί σειρά από διαδικασίες που προβλέπει σ’ αυτές τις περιπτώσεις το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ. Ηταν άλλωστε η πρώτη φορά που έπρεπε να «επιστρατευθεί» η ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης για τη διακομιδή ασθενούς με COVID-19 και εκ των πραγμάτων αναβάθμιζε τον χαρακτήρα του συμβάντος σε πολύ σοβαρό.

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σκιάθου μαζί με τους επιτελείς του ΕΚΑΒ συνεννοήθηκαν για τη διακομιδή, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν και τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Βόλου. Σε λίγα λεπτά έπρεπε να στηθεί «γέφυρα» ζωής».

Η διακομιδή του 58χρονου έγινε σε ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης, καθώς πρόκειται για περιστατικό Covid-19 και έπρεπε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μεσήλικας επιβεβαιώθηκε ότι νοσεί από τον ιό μόλις πριν από λίγες μέρες. Πρόκειται για εργαζόμενο σε χώρο εστίασης.

Το κρούσμα χαρακτηρίστηκε «ορφανό». Αμέσως τέθηκε σε καραντίνα 14 ημερών, ενώ η κλινική του εικόνα αρχικά ήταν καλή για αυτό και είχε χαρακτηριστεί ασυμπτωματικός. Χθες ωστόσο που εξετάστηκε από τους γιατρούς παρουσίασε συμπτώματα, που ήταν ανησυχητικά, καθώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη.

Ετσι, αποφασίστηκε εσπευσμένα η διακομιδή του στον Βόλο, προκειμένου να έχει την απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα. Η διακομιδή στο λιμάνι με την ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης έγινε από ιδιωτικό πλωτό σκάφος, το οποίο έχει σύμβαση συνεργασίας με το ΕΚΑΒ, ενώ τον 58χρονο συνόδευαν γιατρός και διασώστης του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας.

Σύμφωνα με το taxydromos.gr, η ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης δόθηκε στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου τον περασμένο Ιούνιο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και είναι προσφορά της Βιοκαρπέτ και της οικογένειας Καντώνια.

Οι κάψουλες αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού ή άλλου νοσήματος από τον ασθενή στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, λειτουργώντας σε συνθήκες αρνητικής ή θετικής πίεσης. Χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια διακομιδών από νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις