Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κορονοϊός: Κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού πριν το Πάσχα ζητούν οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης

Κορονοϊός: Κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού πριν το Πάσχα ζητούν οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Τεράστια «ανάσα» για την εστίαση της Θεσσαλονίκης αποτελεί η ενδεχόμενη κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ακόμη και πριν το Πάσχα.

Την άρση του συγκεκριμένου μέτρου επιθυμούν παράλληλα και οι ιδιοκτήτες των υπόλοιπων επιχειρήσεων της πόλης τη στιγμή που το πελατολόγιό τους, ειδικά στους κλειστούς χώρους έχει μειωθεί κατακόρυφα.

Η συζήτηση για την κατάργηση των πιστοποιητικών και για την επιστροφή στην καθημερινότητα εφόσον η επιδημιολογική εικόνας της χώρας το επιτρέψει, έχει ξεκινήσει με τους επαγγελματίες να αγωνιούν ώστε να δουν ξανά τις επιχειρήσεις τους με πελάτες στους εσωτερικούς χώρους.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ του Ν. Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr τόνισε ότι η κατάργηση των πιστοποιητικών ήταν και είναι ένα πάγιο αίτημα της εστίασης προς την κυβέρνηση.

«Εφόσον δεν υπάρχει η απαιτούμενη οικονομική στήριξη από την πλευρά του κράτους, θέλουμε την άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού ακόμη και πριν το Πάσχα. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημά μας προς την κυβέρνηση χωρίς κανένα κόστος. Είναι θετικό και κερδοφόρο για την εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση καθώς η κινητικότητα και η πληρότητα στους εσωτερικούς χώρους θα αυξηθούν τη στιγμή που βιώνουμε απώλειες λόγω πανδημίας και λόγω του ενεργειακού κόστους».

Σε περίπτωση, ωστόσο, που δεν εφαρμοστεί η άρση των μέτρων, οι εκπρόσωποι της εστίασης της Θεσσαλονίκης μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις και θα στείλουν τα ανάλογα έγγραφα προς την κυβέρνηση με σκοπό να ζητήσουν την εφαρμογή της κατάργησης των πιστοποιητικών πριν το Πάσχα.

«Όσο πιο άμεσα, τόσο πιο σωτήριο θα είναι για τους επιχειρηματίες της εστίασης. Βρισκόμαστε 70% κάτω του τζίρου μας αυτήν την περίοδο ενώ η κατάργηση θα μας ανακουφίσει από το κόστος της ενέργειας που προφανώς είναι δυσβάσταχτο, ειδικά με τα θερμαντικά σώματα στους εξωτερικούς χώρους», τόνισε ο κ. Επιτροπίδης.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, Κώστας Κοπαρανίδης αισιοδοξεί ότι η κατάργηση του πιστοποιητικού θα εφαρμοστεί και στους χώρους των γυμναστηρίων και θα επιστρέψει το ήδη χαμένο 30% του πελατολογίου.

«Διανύουμε ήδη την καλύτερη περίοδο για τα γυμναστήρια την οποία και χάνουμε εξαιτίας της αυστηρότητας των μέτρων. Είμαστε από τους σοβαρά πληττόμενους κλάδους και βρισκόμαστε σε lockdown αν και είμαστε ανοιχτά. Δουλεύουμε με το 40-50% του τζίρου. Σαφώς και θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να αρθούν τα μέτρα με τα πιστοποιητικά και τις μάσκες στα γυμναστήρια αν δεν ισχύσει τελικά και πριν το Πάσχα. Ας μην ξεχνάμε ότι το target group των γυμναστηρίων είναι οι νέοι οι οποίοι έχουν αποκλειστεί λόγω των απαγορεύσεων. Ο μέσος όρος είναι άτομα, ηλικίας 26-28 ετών», ανέφερε στο ThessToday.gr.

«Ανάσα» θα αποτελέσει και για τους παιδότοπους μια ενδεχόμενη κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού καθώς η πλειοψηφία των παιδότοπων στη Θεσσαλονίκη είναι κλειστοί χώροι

«Αν και εφόσον κρίνει η επιτροπή των ειδικών ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας επιτρέπει την άρση των πιστοποιητικών, φυσικά και το επιθυμούμε και θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις μας και πριν το Πάσχα. Εκτός από το γεγονός ότι θα έχουμε περισσότερους πελάτες στους εσωτερικούς χώρους, στους παιδότοπους πραγματοποιούνται δεκάδες παιδικές εκδηλώσεις – σημαντικό κομμάτι του τζίρου μας- και οι μισοί γονείς σχεδόν είναι ανεμβολίαστοι σύμφωνα και με τα στατιστικά. Αυτόματα αποκλείεται το μισό πελατολόγιο των καλεσμένων. Λαμβάνοντας επομένως υπόψη αυτούς τους δύο παράγοντες η κατάργηση των πιστοποιητικών λειτουργεί θετικά για τους ιδιοκτήτες», επισήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Παιδότοπων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Θεσσαλονίκης, Ιρένε Βήττα Βαβούσκου. 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις