Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Κραυγή του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας – «Χάνονται ζωές και πρέπει να σοβαρευτούμε»

Κορονοϊός: «Επελαύνει» στην Βραζιλία

Ένα κείμενο βγαλμένο από τα δραματικά γεγονότα που βιώνουν οι συνάδελφοι τους στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της covid-19 στο Νοσοκομείο Λαμίας, έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας, κάνοντας έκκληση για σοβαρότητα, εγκράτεια και εμβολιασμό.

Περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο την δύσκολη πραγματικότητα, οι γιατροί της Φθιώτιδας, αφήνουν στην άκρη όσα λάθη έγιναν και ζητούν έστω αυτή την ύστατη στιγμή, Όλοι να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους για να σωθούν άνθρωποι που φεύγουν άδικα. Το κείμενο υπογράφουν για το ΔΣ του ΙΣΦ ο Πρόεδρος Χρήστος – Δημήτριος Γεωργίου και ο Γενικός Γραμματέας Αθανάσιος Ντούζγος. 

Το κείμενο του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας

«Δεν θέλουμε να τρομάξουμε ή να πανικοβάλουμε! Δεν θέλουμε να κατευθύνουμε ή να κηδεμονεύσουμε την κοινή γνώμη! Το μείγμα του λόγου μας δεν είναι πολιτικό! Είναι καθαρά επιστημονικό! Δεν μας απασχολεί το ποιος θα κερδίσει πόντους στην πολιτική σκακιέρα! Η κυβέρνηση για την διαχείριση της κατάστασης ή η αντιπολίτευση για την αυστηρή κριτική της!

Μεταφέρουμε απλά, την κραυγή αγωνίας των συναδέλφων που εφημερεύουν στο τμήμα covid του νοσοκομείου προς τον κόσμο. Ακριβώς έτσι όπως αυτή διατυπώθηκε προς τον ιατρικό σύλλογο. Επιτέλους κάντε κάτι! Σαν σύλλογος. Μιλήστε στον κόσμο ! Πείτε τους τι συμβαίνει. Έχουμε 60 νοσηλευόμενους και περιμένουμε και άλλους! Και όλοι νέοι άνθρωποι. Με άσχημες αξονικές. Και κακή εξέλιξη συνήθως. Χάνονται άδικα ζωές! Να προσέχουν! Δεν είναι αστεία τα πράγματα!

Πότε πράγματι θα αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης; Ο covid δεν είναι νόσος της μεγάλης ηλικίας. Δεν προσβάλει μόνο τους υπερήλικες και αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας. Προκαλεί σοβαρές επιπλοκές και σε νέους συμπολίτες μας ! Ηλικίες κάτω των σαράντα ! Με δυσμενή πρόγνωση και εξέλιξη ! Δεν περνάει σαν απλή γρίπη , με αντιπυρετικά και ζεστά ροφήματα ! Δεν είναι απλή γρίπη !

Ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει μείζον υγειονομικό πρόβλημα ! Χώρες εύρωστες οικονομικά, με προηγμένα συστήματα υγείας δυσκολεύονται να διαχειριστούν την κατάσταση και προχωρούν σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα.

Και η Ελληνική πραγματικότητα; Ένα σύστημα υγείας που πρέπει να αντέξει με μικρότερες δυνατότητες προσαρμογής συγκριτικά με εκείνα άλλων χωρών πιο αναπτυγμένων . Μία οικονομία που πρέπει να λειτουργήσει, μη έχοντας άλλη επιλογή . Και ένα ιατρικό δυναμικό στα όρια της ψυχικής και σωματικής κατάρρευσης που επιμένει να στέκεται όρθιο! Πιστό στον Ιπποκρατικό του όρκο ! Ουδείς Υγειονομικός ρίψασπις !

Σε τοπικό επίπεδο, η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων και η επιδείνωση των δεικτών θετικότητας μας προκαλεί έντονη ανησυχία και εκνευρισμό . Γνωρίζουμε ότι 170 επιβεβαιωμένα κρούσματα covid σημαίνουν τουλάχιστον διπλάσιο ή και τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων μη επιβεβαιωμένων ακόμη από στενές επαφές. Τι θα συμβεί όταν οι ανάγκες στον πληθυσμό ξεπεράσουν τις δυνατότητες ενός Νομαρχιακού νοσοκομείου όπως το δικό μας ; Και πόσο άμεσα μπορεί να συμβεί αυτό ; Ως ιατρικός σύλλογος ευχόμαστε να μη χρειαστεί να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα. Οι απαντήσεις θα είναι πολύ δυσάρεστες !

Κατανοούμε πλήρως την κόπωση των συμπολιτών μας! Όλη αυτή η περίοδος μας συνέθλιψε. Οικονομικά, σωματικά και ψυχικά. Η άρνηση όμως του προβλήματος δεν αποτελεί λύση ! Πρέπει να επιδείξουμε και τώρα , για μία ακόμη φορά, υψηλό αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης ! Και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σοβαρότητα.

Αδιαφορία, ελαφρότητα και αρνητισμός από μέρους μας είναι βέβαιο πως θα έχουν καταστροφικές συνέπειες! Η άρνηση της τήρησης των απαραίτητων μέτρων προστασίας δεν αποτελεί αντίσταση στην κρατική εξουσία ! Αποτελεί την αναγκαία και απαραίτητη προυπόθεση για να θρηνήσουμε περισσότερους νεκρούς !

Το εμβόλιο, θα συνεχίσουμε να το λέμε, ίσως κουράζοντας και εκνευρίζοντας κάποιους , αποτελεί τη μόνη μέχρι στιγμής αξιόπιστη επιλογή. Ευελπιστούμε, άμεσα, να υπάρξουν και άλλες επιλογές. Φάρμακα ή σχήματα θεραπειών. Η διεθνής ιατρική κοινότητα εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας και υγιεινής ( μάσκα, πλύσιμο χεριών …..), αλλά και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι επίσης κεφαλαιώδους σημασίας για την επιτυχή διαχείριση της κρίσης ! Αποφεύγουμε ότι δεν είναι απαραίτητο . Μεταθέτουμε ότι δεν επείγει στις κοινωνικές μας επαφές. Δίνουμε προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή , αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των περιστάσεων. Έτσι βοηθούμε και τους υγειονομικούς στον αγώνα τους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος απευθύνει έκλυση σε όλους τους πολίτες της Φθιώτιδας. Πρέπει για μία ακόμη φορά να συνεργαστούμε για να τα καταφέρουμε. Δεν είναι η ώρα για να αναζητήσουμε ευθύνες. Δεν χρειάζεται να θρηνήσουμε δικούς μας ανθρώπους για να πιστέψουμε!

Κοινωνία , πολιτεία , ιατρική κοινότητα και εκκλησία οφείλουμε να συμπορευτούμε σε μία κατεύθυνση. Είμαστε μαζί ! Όχι απέναντι! Παραμένουμε ψύχραιμοι , αλλά δεν υποβαθμίζουμε ούτε αρνούμαστε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθούν άδικα ανθρώπινες ζωές! Δεν έχουμε αυτή την “πολυτέλεια “ ως κοινωνία και ως έθνος!»

Πηγή: lamiareport.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις