Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός – Παλαιόκαστρο Σερρών: Μεγάλη ανησυχία για συρροή κρουσμάτων

Κορονοϊός – Παλαιόκαστρο Σερρών: Μεγάλη ανησυχία για συρροή κρουσμάτων

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο χωριό Παλαιόκαστρο Σερρών μετά από μεγάλη συρροή κρουσμάτων κορονοϊού, που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες. Η αιτία της διασποράς δεν έχει προσδιοριστεί, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων να παραμένουν ανεμβολίαστοι. 

Το Παλαιόκαστρο είναι ένα μικρό χωριό του Δήμου Ηράκλειας Σερρών που αριθμεί περίπου 550 κατοίκους. Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού φαίνεται να μεγαλώνει, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων να παραμένουν ανεμβολίαστοι. 

Η αιτία της διασποράς που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δεν έχει προσδιοριστεί. Κάποιοι ρίχνουν ευθύνες σε ένα τραπέζι κυνηγών που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες. Κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για δύο μαθητές που μεταφέρονται με λεωφορείο από το χωριό σε σχολείο που βρίσκεται σε άλλο χωριό και βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό με αποτέλεσμα να κολλήσουν και άλλους συμμαθητές και να προέκυψε με αυτόν τον τρόπο η διασπορά.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να βρεθεί στο χωριό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ώστε να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα τεστ στους κατοίκους και να φανεί το πραγματικό μέγεθος της διασποράς. Πολλά καταστήματα έχουν κλείσει και δεν είναι λίγος ο κόσμος που έχει κλειστεί στο σπίτι, είτε γιατί έχει νοσήσει, είτε γιατί ανησυχεί λόγω της διασποράς, με αποτέλεσμα το χωριό να φαντάζει έρημο.

Ο κ. Κωνσταντίνος μένει στο χωριό, ήταν θετικός στον κορονοϊό, και σήμερα ήταν η πρώτη μέρα του μετά την καραντίνα και περιγράφει στο newsit.gr την περιπέτεια του. «Κόλλησα κι εγώ αλλά δεν ξέρω απο πού. Είχα συμπτώματα, έκανα το τεστ και βγήκα θετικός. Ενώ ειμαι πλήρως εμβολιασμένος κόλλησα και είχα πολύ βήχα που με δυσκόλεψε πολύ και είχα και πυρετό. Δεν ήταν εύκολο. Φαντάζομαι πως αν δεν είχα εμβολιαστεί μπορεί τα πράγματα να ήταν ακόμα πιο δύσκολα για μένα. Δεν ξέρω. Πάντως έχουμε πολλά κρούσματα στο χωριό και πολλούς που δεν έχουν εμβολιαστεί» λέει στο newsit.gr. 

«Κάθε μέρα έχουμε και καινούργια κρούσματα»

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παλαιοκάστρου Πασχάλης Μπαλαμπάνης αναφέρει στο newsit.gr: «Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια έντονη ανησυχία εδώ στο χωριό, διότι έχουμε κάθε μέρα και καινούρια κρούσματα. Ωστόσο το θετικό είναι ότι ο ιός αντιμετωπίζεται ήπια από την πλειοψηφία των ασθενών και δεν νοσούν βαριά, εκτός από πολύ λίγες περιπτώσεις». 

«Υπάρχει ανησυχία στο χωριό. Κάποιοι ιδιοκτήτες καταστημάτων έχουν νοσήσει, έκλεισαν τις δουλειές του και μένουν στο σπίτι καραντίνα τηρώντας τα μέτρα. Το ποσοστό των εμβολιασμών στο χωριό είναι πολύ χαμηλό, σίγουρα κάτω άπο 50%», προσθέτει ο Πασχάλης Μπαλαμπάνης, μιλώντας στο newsit.gr. 

«Είμαστε σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ»

Ο δήμαρχος Ηράκλειας Γιώργος Κουτσάκης επιβεβαιώνει στο newsit.gr ότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα στο χωριό. «Υπάρχουν αρκετά κρούσματα στο χωριό, όχι βέβαια στην έκταση που έχει δοθεί μέχρι τώρα. Δεν έχει νοσήσει το μισό χωριό, όμως υπάρχουν αρκετά, λέει χαρακτηριστικά στο newsit.gr. 

«Το πρόβλημα φαίνεται πως έχει ξεκινήσει από παιδάκια που πήγαιναν σχολείο στη Σκοτούσα, αλλά έκαναν τα απαιτούμενα rapid test και κάποια από αυτά βγήκαν θετικά. Υπάρχουν αρκετά κρούσματα πάντως και αυτό πρέπει να προβληματίζει κυρίως αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εμβολιασμένων για να μην αντιμετωπίζουμε τόσα πολλά προβλήματα» σημειώνει ο δήμαρχος Ηράκλειας.

Και προσθέτει: «Είμαστε σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ ώστε να μεταβεί κλιμάκιο στο χωριό για να δούμε ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα. Και θα πρέπει ο κόσμος να μεταβεί μαζικά να κάνει τεστ για να δούμε τι γίνεται και να προστατεύσει τις οικογένειες τους και τους φίλους τους. Το ποσοστό εμβολιασμών στο χωριό είναι σχετικά χαμηλό, δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πόσο είναι, όμως είναι σίγουρα κάτω του 50%. Αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να ανέβει. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από δεισιδαιμονίες, από καχυποψίες και από ανησυχίες άλλου τύπου. Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». 

Άγγελος Λαμπίδης

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις