Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός – Βόρεια Ελλάδα: Χάος στις εφημερίες των νοσοκομείων – Εξαντλούνται οι κλίνες ΜΕΘ

Κορονοϊός - Νίκος Τζανάκης: Αν εμβολιαστούν στο 80% οι άνω των 60 θα μηδενιστούν οι δείκτες

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού ανεβαίνουν επικίνδυνα και σε συνδυασμό με τον υψηλό αριθμό ανεμβολίαστων δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μίλησε το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά πως στο Παπανικολάου: «Για την επόμενη εφημερία δεν έχουμε καμία κλίνη εντατικής διαθέσιμη, κάνουμε απεγνωσμένες προσπάθειες να διαμορφώσουμε χώρους σε χειρουργεία για να προστατέψουμε όσους τυχόν κινδυνέψουν».

Στην ίδια εκπομπή η Ματίνα Παγώνη σημείωσε πως η πληρότητα σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα έφτασε το 95,7% ενώ στην Αθήνα το 75%.

Την κατάσταση περιέγραψε και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, λέγοντας πως όλες οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, ενώ στα 28 νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας 137 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με το 96% αυτών να είναι ανεμβολίαστοι.

Αρνητικό ρεκόρ σε ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Voria.gr πανικός επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας τόσο στα Επείγοντα Περιστατικά όσο και στις ΜΕΘ. Ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν για ώρες μέχρι να εξεταστούν, ενώ οι κλίνες ΜΕΘ είναι πλέον ελάχιστες. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ κατά την εφημερία του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, που ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής (28.10.2021) 200 άτομα πέρασαν από τα επείγοντα. Από αυτούς 179 διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό και για νοσηλεία εισήχθησαν οι 20. 

Η αναμονή είναι μεγάλη, καθώς όσοι εισέρχονται στο νοσοκομείο πρέπει να υποβληθούν όλοι σε τεστ για τον κορονοϊό, αλλά και σε μια σειρά από άλλες εξετάσεις. 

Ασθενής που πήγε στα επείγοντα με τη σύζυγο και τον γιο του αποκάλυψε πως ύστερα από πέντε ώρες κατάφερε να ελεγχθεί για τον κορονοϊό μόνο η σύζυγός του, οπότε εξαντλημένοι από την αναμονή αποφάσισαν να αποχωρήσουν.

Την ίδια ώρα, ρεκόρ τριετίας σημειώθηκε στο Ιπποκράτειο, καθώς από τα επείγοντα πέρασαν 1.200 ασθενείς. Συνοδός ασθενή περιέγραψε τα όσα έζησε: «Πήγαμε με ασθενοφόρο και παρότι ήταν άλλου είδους περιστατικό -άλλωστε είμαστε και οι δύο εμβολιασμένοι- έκριναν ως ύποπτο κάποιο σύμπτωμα και μας έστειλαν στο τμήμα covid. Εκεί γινόταν χαμός. Μάλιστα, μία κυρία μας είπε ότι περίμενε περίπου οχτώ ώρες για να βγουν τα αποτελέσματά της. Επειδή ήταν κρίσιμη η κατάσταση της γυναίκας μου κι επιπλέον φοβήθηκα μήπως κολλήσουμε, αναγκάστηκα να την πάρω και να πάω σε ιδιωτική κλινική».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Παρασκευή ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid σε ΜΕΘ ανερχόταν στους 137, στο σύνολο των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης, με τα ποσοστά ανεμβολίαστων μεταξύ αυτών να κυμαίνονται από 95,2 έως 96%.

Το σύνολο των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid ανέρχεται σε 773, με επίσης υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων (74,3%-79,6%), ενώ 70 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου (ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 83,3-89,3%).

Με πληροφορίες από Voria.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Mega, ΣΚΑΙ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις