Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Κοζάνη: Η οικογένεια που ξεκίνησε από το μηδέν και έχτισε ένα “γευστικό ουρανοξύστη” – Πίτες που κερδίζουν οπαδούς [pics]

Κοζάνη: Η οικογένεια που ξεκίνησε από το μηδέν και έχτισε ένα “γευστικό ουρανοξύστη” – Πίτες που κερδίζουν οπαδούς [pics]

Αν οι πίτες της ήταν μουσική, σίγουρα θα παιζόταν στη ροκ σκηνή, αλλά με κλασικές πινελιές, εναλλακτικό ήχο και ξένες επιρροές. Άλλωστε, με μαγιά την περίφημη μπουγάτσα του παππού Θωμά…

με βότανα, τυριά και κρέατα από τα βουνά της Ελλάδας και με φίνα φύλλα, που αντικατέστησαν τα βαριά παραδοσιακά, η “Korelas Masterpies”, εταιρεία χειροποίητων προϊόντων ζύμης από την Κοζάνη, ταξιδεύει τις διαφορετικές, ελληνικές της γεύσεις από την Αγγλία, τη Γερμανία και την Κύπρο μέχρι τη Δανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό έχει στρέψει το βλέμμα της και στην Ασία, ξεκινώντας τις πρώτες της επαφές με τη Σιγκαπούρη, ενώ σχεδιάζει μια νέα παραγωγική εγκατάσταση στην Κοζάνη, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες παραγωγικές της ανάγκες.

Με περισσότερους από 100 κωδικούς –χωριάτικες πίτες, μπουγάτσα, snack pies- η “Korelas Masterpies” φιλοδοξεί να χτίσει έναν «γευστικό ουρανοξύστη», όπου, όπως λέει ο εγγονός Θωμάς Κορέλας στη Voria.gr, ο παππούς έβαλε τα θεμέλια και μια ομάδα νέων ανθρώπων, περισσότερο οικογένεια, προσθέτει συνεχώς ορόφους.

Ένας αναρριχητής, ένας μηχανόβιος, ένας ορειβάτης, δυο μαμάδες, ένας χίπις που έγινε ικανότατος διευθυντής παραγωγής, είναι η «οικογένεια» της Korelas Masterpies, όλοι με ένα κοινό όραμα, οι πίτες τους να κοιτάνε την κορυφή και να ανεβαίνουν πάντα με γνώμονα την ποιότητα και τα αγνά υλικά.

Η φιλοσοφία τους άλλωστε συνοψίζεται στις παρακάτω γραμμές: «Σε μεγάλες βιομηχανικές παραγωγές ή στην κουζίνα του σπιτιού, έτσι γίνονται οι πίτες σήμερα. Στην Ελλάδα και παντού στον κόσμο. Όλο και περισσότερες και πιο άνοστες οι πρώτες, όλο πιο δύσκολες και σπάνιες οι δεύτερες. Εμείς λοιπόν είμαστε μια μικρή εξαίρεση».

Από την ξακουστή μπουγάτσα του παππού Θωμά

Η γευστική ιστορία της οικογένειας Κορέλα ξεκινά το 1963, όταν ο Γρεβενιώτης Θωμάς Κορέλας αποφασίζει να ασχοληθεί με την μπουγάτσα. Εκπαιδεύεται στη Θεσσαλονίκη και ανοίγει ένα ζαχαροπλαστείο στην Κοζάνη, σερβίροντας μπουγάτσα, πουτίγκα, κρέμα με κανέλα και ρυζόγαλο.

Γρήγορα η “μπουγάτσα Θωμάς” γίνεται σημείο αναφοράς και συνάντησης στην Κοζάνη. Ο εγγονός Θωμάς θυμάται τον παππού του στη βιτρίνα του μαγαζιού, μετά τις παρελάσεις, να χτυπά με το μαχαίρι το τζάμι και να τον προσκαλεί μαζί με τους φίλους του για να τους κεράσει μπουγάτσα.

Τα χρόνια περνούν και οι δουλειές μεγαλώνουν, έτσι ο παππούς αποφασίζει να δημιουργήσει ένα μικρό εργαστήριο για να φτιάχνει κατεψυγμένη μπουγάτσα, αλλά και πίτες, μπαίνοντας και στην χονδρική.

Στη νέα αυτή εποχή έρχεται το 2005 να αναλάβει δράση η νύφη του, Ιωάννα Παπαδημητρίου και η μικρή επιχείρηση αρχίζει να αλλάζει. Μια νέα φιλοσοφία για το πρωινό γεννιέται, κρατώντας την παράδοση και υιοθετώντας και νέες προτάσεις. Η Ιωάννα Παπαδημητρίου εκπαιδεύει παράλληλα τα δύο της παιδιά, τον Θωμά και τη Σοφία, που τρυπώνουν στο εργαστήριο και μαθαίνουν τα μυστικά της δουλειάς.

Μετά από μια αναρρίχηση με την παρέα τους, γύρω από τη φωτιά σε μια πλαγιά, τα δύο αδέρφια ρίχνουν στο τηγάνι μικρά τυλιχτά πιτάκια με ελαφρύ φύλλο, λίγα λίπη και πολλή γέμιση, όπως τους είχε μάθει ο παππούς τους, και καταλαβαίνουν από τις αντιδράσεις των υπολοίπων ότι αυτές οι γεύσεις δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Οι πρώτοι αυστηροί δοκιμαστές γίνονται οι… γιαγιάδες της γειτονιάς και το νέο ταξίδι, με την τρίτη πλέον γενιά, ξεκινά από το 2013.

Οι παραδοσιακές συνταγές παραμένουν, εμπλουτίζονται όμως με νέα υλικά, παίρνουν νέες μορφές και ικανοποιούν καινούργιες ανάγκες. Από πιτάκια με καπνιστό σκουμπρί, κόκκινη πιπεριά, κρεμμύδι και μυρωδικά, μέχρι πιτάκια με πραλίνα φουντουκιού και φύλλο αρωματισμένο με ροδόνερο, αλλά και χαλβά φαρσάλων, προστίθενται συνεχώς νέες γεύσεις. Άλλωστε, σύμφωνα τον Θωμά Κορέλα, η εταιρεία θυμίζει ένα μεγάλο «οικογενειακό τραπέζι», όπου συνεχώς φτιάχνονται καινούρια πράγματα.

Την τελευταία διετία η ταυτότητα της “Korelas Masterpies” επαναπροσδιορίζεται, με ένα συνολικό rebranding να δίνει άλλη ώθηση στο προϊόν, που στο νέο του «αμπαλάζ», ανεβάζει ψηλότερα τον πήχη.

«Για μας είναι στοίχημα να διατηρήσουμε αυτό που έφτιαξε ο παππούς, αλλά και να το εμπλουτίσουμε. Είμαστε μια διευρυμένη οικογένεια που δουλεύει για να πάει τις πίτες ένα βήμα πιο πέρα. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η αγάπη μας για το καλό φαγητό» λέει ο Θωμάς Κορέλας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις