Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κρήτη: Εκδόθηκε στην Ελλάδα για τη δολοφονία 19χρονου στα Μάλια – Το έγκλημα και οι ραγδαίες εξελίξεις

Κρήτη: Εκδόθηκε στην Ελλάδα για τη δολοφονία 19χρονου στα Μάλια – Το έγκλημα και οι ραγδαίες εξελίξεις

Η δολοφονία του 19χρονου συντάραξε το 2011 τα Μάλια και την Κρήτη. 9 χρόνια μετά ένας από τους κατηγορούμενους εκδόθηκε στην Ελλάδα…

Η δολοφονία του νεαρού στα Μάλια συντάραξε την Κρήτη, με το στυγερό έγκλημα να ταξιδεύει μέχρι την Αγγλία απ’ όπου καταγόταν το θύμα. Οι δράστες είχαν σκοτώσει τον 19χρονο ανήμερα των γενεθλίων του. Αμέσως μετά έγιναν συλλήψεις με τους κατηγορούμενους να βρίσκουν τον τρόπο και να επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Πριν από λίγες μέρες, ένας από αυτούς, εκδόθηκε στην Ελλάδα και βρίσκεται ήδη στις φυλακές Αλικαρνασσού. Με τις ραγδαίες εξελίξεις να προκαλούν συζητήσεις και να επαναφέρουν στο προσκήνιο το φονικό.

Η Βρετανική δικαιοσύνη είπε «ναι» στην έκδοση 27χρονου Βρετανού, ο οποίος το 2019 καταδικάστηκε ερήμην από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου σε κάθειρξη 10 ετών για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του 19χρονου συμπατριώτη του Tyrell Matthew Burton, ανήμερα των γενεθλίων του, στα Μάλια, πριν από περίπου 9 χρόνια. Ο 27χρονος μεταφέρθηκε στην Ελλάδα συνοδεία κλιμακίου της Βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος και πλέον κρατείται στις φυλακές Αλικαρνασσού. Μία εξέλιξη που κατά την οικογένεια του θύματος φέρεται να ανοίγει το δρόμο και για την έκδοση άλλων κατηγορουμένων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας, δεν εκδόθηκε στην χώρα μας, καθώς η Βρετανική Δικαιοσύνη απέρριψε το σχετικό αίτημα των ελληνικών Αρχών. Το αίτημα απορρίφθηκε επειδή προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε λάβει κλήση για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Πρωτόδικα είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών, ασκήθηκε έφεση κατά της απαλλακτικής πρότασης από τον εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης και έτσι η υπόθεση εκδικάστηκε από την αρχή.

Ο Βρετανός κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε ούτε εκπροσωπήθηκε. Κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών, αφού του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Η μητέρα του αδικοχαμένου νεαρού ξέσπασε σε δάκρυα μόλις ενημερώθηκε για την έκδοση του 27χρονου στην Ελλάδα, το δικαστήριο του οποίου έχει προσδιοριστεί για τις 18 Μαίου.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος, εξέφρασε την ικανοποίηση του  καθώς, όπως σημειώνει, θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή  ανοίγει το δρόμο και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. «Τα Βρετανικά δικαστήρια φαίνεται να αλλάζουν στάση ως προς την έκδοση υπηκόων τους στην Ελλάδα δεδομένων των δυσχερειών που υπήρχαν και υπάρχουν αναφορικά με την εκτέλεση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης Βρετανών υπηκόων, ακόμα και σε σοβαρές υποθέσεις» τόνισε στο cretalive.gr.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις