Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Κρήτη: Η μεγάλη φωτιά στα Χανιά και το ρωσικό «θηρίο» που μαγνήτισε τα βλέμματα στη μάχη της κατάσβεσης

Κρήτη: Η μεγάλη φωτιά στα Χανιά και το ρωσικό «θηρίο» που μαγνήτισε τα βλέμματα στη μάχη της κατάσβεσης

Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στα Χανιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα. Το ρωσικό αεροσκάφος, εκτέλεσε την πρώτη του αποστολή επί ελληνικού εδάφους…

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Κακοδίκι του δήμου Καντάνου – Σελίνου, νότια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας να περιορίσουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς, ωστόσο παραμένουν στην περιοχή καθώς υπάρχουν ενεργές μικρές εστίες φωτιάς.

Με το πρώτο φως της ημέρας έκανε ρίψεις νερού και το πυροσβεστικό ελικόπτερο. Η φωτιά έχει κάψει αγροτικές εκτάσεις κυρίως με ελαιόδεντρα, ωστόσο η αποτίμηση της θα γίνει μόλις τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετείχαν 51 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, ενώ χθες συνέδραμαν και τρία εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Ένα από αυτά ήταν το περίφημο Beriev-200. Πρόκειται για ένα ρωσικό αμφίβιο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 12 τόνους ύδατος. Το σχετικό συμφωνητικό για την προμήθεια του αεροσκάφους υπεγράφη στην Αθήνα μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ρωσικής εταιρείας PAO Ilyushin, με τη συνδρομή του Γραφείου Αθηνών της Rostec, ενώ οι σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Μάρτιο μεταξύ του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Rostec, Βλαντίμιρ Αρτιακόφ.

Στην επιχειρησιακή δοκιμή του πυροσβεστικού αεροσκάφους Beriev-200 κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, μαζί με την καθιερωμένη μίσθωση μεσαίου τύπου ρωσικών πυροσβεστικών ελικοπτέρων, είχε αναφερθεί ο κ. Χαρδαλιάς κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα και στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «Ολοκληρωμένη Ασφάλεια 2021» τον Μάιο.

«Κατά τις πτήσεις σχεδιάζεται να αναπτυχθούν νέες μέθοδοι συλλογής και ρίψης νερού στις εστίες ανάφλεξης σε οριακές υδρομετεωρολογικές συνθήκες. Οι Έλληνες εταίροι συμμερίζονται τη βεβαιότητά μας στις δυνατότητες του ρωσικού αεροσκάφους και υπολογίζουν σε αποτελεσματική υποστήριξη στη μάχη με τις πυρκαγιές από αέρος», σχολίασε ο κ. Αρτιακόφ.

Το Beriev-200 έχει αποδείξει, σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση, την αποτελεσματικότητά του στις αντιπυρικές μάχες στη Ρωσία, είναι το μοναδικό παγκοσμίως αεριωθούμενο-αμφίβιο αεροσκάφος, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως 12 τόνους νερού και να ρίχνει συνολικά 270 τόνους με κάθε ανεφοδιασμό του σε καύσιμα. Δείτε το βίντεο του zarpanews.gr…

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις