Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Κρήτη: “Ξερίζωσε” σπίτι η κακοκαιρία! Εικόνες που προκαλούν δέος σε Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο (Φωτό)

Κρήτη: “Ξερίζωσε” σπίτι η κακοκαιρία! Εικόνες που προκαλούν δέος σε Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο (Φωτό)

Η κακοκαιρία χτύπησε αλύπητα την Κρήτη. Το Ρέθυμνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτοψία στο σημείο που έγειρε σπίτι…

“Ξεριζωμένο” και βυθισμένο στη λάσπη, τα φερτά υλικά και το νερό είναι ένα σπίτι στην περιοχή  Κάμπος Πηγή, στον Πλατανιά Ρεθύμνου, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Τρίτη (10-11-2020) και το νομό Ρεθύμνου και είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες καταστροφές και να κηρυχτεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως δήλωσε στο cretalive.gr ο ιδιοκτήτης, πρόκειται για ένα εξοχικό που είχε 2,5 μέτρα υπόγειο και 30 πόντους μπετόν! Ωστόσο, ήταν τόσος ο όγκος του νερού που έπεσε ώστε μία γέφυρα κοντά στο σπίτι να σπάσει, να αλλάξει η ροή των υδάτων και εν τέλει να “ξεριζωθεί” το σπίτι στην κυριολεξία…

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν όλοι οι Δήμοι του Νομού, με εξαίρεση τον Δήμο Ρεθύμνης, ο οποίος βρισκόταν ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την προηγούμενη κακοκαιρία και πλέον το εν λόγω καθεστώς παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαΐού του 2021.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει μέχρι τις 10/05/2021 και με τον τρόπο αυτό θα τρέξουν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κρήτη: Άμεσες αποζημιώσεις και γρήγορη αποκατάσταση υποδομών

Με στόχο την άμεση χορήγηση αποζημιώσεων και τη γρήγορη αποκατάσταση υποδομών, κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, βρίσκεται στην Κρήτη και κάνει αυτοψίες στις πληγείσες από τη χθεσινή κακοκαιρία περιοχές.

Σε σύσκεψη στην περιφέρεια Κρήτης, που συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και οι δημοτικές Αρχές των δήμων Χερσονήσου, Οροπεδίου Λασιθίου και Μινώα Πεδιάδας έγινε αποτίμηση της κατάστασης και συμφωνήθηκε η ανάγκη για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών.

«Κινούμαστε γρήγορα, σε συνεργασία με την περιφέρεια και τους δήμους, ώστε και οι πολίτες να αποζημιωθούν άμεσα και οι δημόσιες υποδομές να αποκατασταθούν, αλλά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε κάποια πράγματα να μην επαναληφθούν», δήλωσε ο κ. Λιβάνιος, κατά την αυτοψία του κλιμακίου στα Μάλια, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στον δήμο Μυλοποτάμου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο, που αυτή την ώρα συνεχίζει την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, αποτελείται, επίσης, από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και συνοδεύεται από τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταφορών και βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Σαρωτικό χτύπημα της κακοκαιρίας στην Κρήτη

Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση με τα σπίτια τους να έχουν καταστραφεί από τα ορμητικά νερά. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ πλημμύρισαν ισόγεια και αυλές και επιχειρήσεις. Τα αυτοκίνητα σε πολλές περιπτώσεις παρασύρθηκαν από τα νερά. Δείτε τις εικόνες του ekriti.gr…

   

Στον επαρχιακό δρόμο Φουρνές – Μεσκλά σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση με αποτέλεσμα να έχει κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο οδικό τμήμα, ενώ στην περιοχή του Αλικιανού ανέβηκε η στάθμη του ποταμού Κερίτη

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις