Πέμπτη, 29 Φεβ.
16oC Αθήνα

Κρήτη: Μετανάστες περιγράφουν την κόλαση που έζησαν στη Μεσόγειο μέσα σε βάρκα

Κρήτη: Μετανάστες περιγράφουν την κόλαση που έζησαν στη Μεσόγειο μέσα σε βάρκα

Οι μετανάστες διασώθηκαν και κατάφεραν να φτάσουν στην Κρήτη. Οι στιγμές που έζησαν είναι βέβαιο πως θα στοιχειώνουν μια ζωή, σκέψεις και όνειρα…

Έκλαιγαν και προσεύχονταν να μην πνιγούν στη Μεσόγειο όσο η βροχή τους «μαστίγωνε» αλύπητα και τα πελώρια κύματα απειλούσαν να τους αφανίσουν μαζί με το σκάφος στο οποίο επέβαιναν. Εκείνοι προσεύχονταν και ο Αιγύπτιος καπετάνιος του σκάφους έβριζε μέσα στη σφοδρή θαλασσοταραχή. Οι μετανάστες διασώθηκαν και κατάφεραν να φτάσουν στην Κρήτη. Είναι ακόμα σοκαρισμένοι. Φοβισμένοι από την περιπέτεια που έζησαν και αυτά που βρίσκονται μπροστά. Ο δρόμος της ξενιτιάς είναι δύσκολος και εξαιρετικά αβέβαιος για όλους.

Μαρτυρίες σοκ από τα όσα έζησαν οι δεκάδες μετανάστες – ανάμεσα στους οποίους και 31 ανήλικοι – οι οποίοι είχαν αναχωρήσει  από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία, για να καταλήξουν τελικά στους Καλούς Λιμένες στην Κρήτη.

Αν ο καπετάνιος της λέμβου, ψαράς από την κοιλιά της μάνας του, δεν ήταν έμπειρος, ίσως οι άνθρωποι αυτοί σήμερα να μην ζούσαν. Μέσα στον «χαλασμό Κυρίου», κατάφερε να κουμαντάρει το σκάφος, το οποίο έδεσε μάλιστα μέσα στο αλιευτικό καταφύγιο των Καλών Λιμένων, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση αλλά και ερωτηματικά.

Λιμενικοί βρήκαν στο κινητό του χάρτες και σύστημα πλοήγησης με χαραγμένη πορεία από το Τομπρούκ της Λιβύης στη νότια Κρήτη. Περιγράφεται ότι όταν το πλοιάριο έφθασε έξω από τους Καλούς Λιμένες έκανε κάποιους κύκλους μέχρι που τελικά μπήκε στο αλιευτικό καταφύγιο.

Ο 60χρονος παραδέχτηκε  ότι εκείνος κουμάνταρε το σκάφος, ισχυρίστηκε όμως ότι αναγκάστηκε να το πράξει για να «πατσίσει» χρέη του προς το κύκλωμα. Για τους άλλους δύο Αιγύπτιους συγκατηγορούμενους του, 29 και 44 ετών, είπε ότι δεν είναι διακινητές αλλά διακινούμενοι που τον βοήθησαν κατά τη διαδρομή.

Ο διορισμένος συνήγορος του Αιγύπτιου καπετάνιου, υποστήριξε στο cretalive.gr, ότι ο εντολέας του είναι ένας άνθρωπος που βρέθηκε σε δυσχερή θέση και ουσιαστικά εξαναγκάστηκε από το κύκλωμα να εκτελέσει αυτό το δρομολόγιο για να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του.

Μάλιστα, επικαλέστηκε τις μαρτυρίες που περιγράφουν ότι σώθηκαν χάριν στην εμπειρία του και την πυγμή του. «Δεν τους εγκατέλειψε αλλά τους οδήγησε με ασφάλεια σε ένα οργανωμένο αλιευτικό καταφύγιο όπου και παρέμεινε μέχρι που συνελήφθη» σχολίασε χαρακτηριστικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις