Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Κρήτη: Το drone της απόλυτης καταστροφής – Εικόνες αποκάλυψης σε Χανιά και Ρέθυμνο – video

Κρήτη: Το drone της απόλυτης καταστροφής – Εικόνες αποκάλυψης σε Χανιά και Ρέθυμνο – video

Η Κρήτη μετράει τις πληγές της μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας. έφυρες γκρεμίστηκαν, δρόμοι κόπηκαν στα δύο, ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν τα πάντα και ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του…

Το κύμα κακοκαιρίας αφήνει πίσω του στην Κρήτη, ένα νεκρό κτηνοτρόφο που παρασύρθηκε από χείμαρρο και ανυπολόγιστες καταστροφές σε Χανιά και Ρέθυμνο. Γέφυρες γκρεμίστηκαν, δρόμοι κόπηκαν στα δύο, ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους και περιουσίες καταστράφηκαν μέσα σε λίγη μόνο ώρα.

Στα πλάνα από ψηλά αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής στις υποδομές και στις περιουσίες των κατοίκων. Το drone μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας είναι αποκαλυπτικό…

Στήνονται οι γέφυρες του στρατού στην πληγωμένη Κρήτη

Με την βροχή να πέφτει και σήμερα στα Χανιά, ξεκινά η επιχείρηση για την τοποθέτηση των στρατιωτικών γεφυρών, στη θέση των επτά συνολικά, που είτε έπεσαν, είτε παρουσιάζουν πρόβλημα στατικότητας μετά την θεομηνία που χτύπησε το νησί.

Εντός της ημέρας, αναμένεται να γίνει η τοποθέτηση μίας στρατιωτικής γέφυρας, στην γέφυρα του Πλατανιά, στην παλιά εθνική οδό καθώς και ακόμη μίας, στην ενδοχώρα του νομού Χανίων. Τα μηχανήματα θα ξεκινήσουν εργασίες σε μία επιχέιρηση η οποία θα διαρκέσει πολλές ώρες και θα γίνει με τη βοήθεια του στρατού…

Ποια σχολεία είναι κλειστά

Από τον δήμο Αγίου Βασιλείου και τον δήμο Αμαρίου αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και σήμερα Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία και μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση, παραμονή και αποχώρηση των μαθητών στα σχολεία. Σημειώνεται, ότι κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Ρεθύμνης – Σπηλίου, καθώς και άλλοι δρόμοι προσέγγισης του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Αρμένων.

Εξάλλου, με απόφαση του δήμου Ρεθύμνης, θα μείνουν κλειστά το 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνης και το 4ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνης, καθώς έχουν αποτεθεί στον προαύλιο χώρο φερτά υλικά. Κλειστό θα παραμείνει και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Ρεθύμνης, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο σχολείο.

Καταγραφή των ζημιών

Σχετικά με την καταγραφή των ζημιών σε οικείες, επιχειρήσεις και περιουσίες πολιτών (οικοσυσκευές κτλ.) από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ανακοινώθηκε ότι οι πληγέντες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.α.) μπορούν να αιτηθούν την καταγραφή των ζημιών και να απευθύνονται στον οικείο δήμο, για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις (ζημιές σε κτίριο επιχείρησης και εξοπλισμό) στην Π.Ε. Ρεθύμνης / τμήμα Πολιτικής Προστασίας (Κτίριο Περιφερειακής Ενότητας , Πλ Ηρώων Πολυτεχνείου, Τηλ: 28313 40711, 40777) και για τις καταστροφές σε αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο και εξοπλισμό στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στον οικείο δήμο.

Σημαντικό είναι οι ιδιοκτήτες σε κάθε περίπτωση κατεστραμμένης / πλημμυρισμένης οικίας και επιχείρησης, πριν προχωρήσουν στην αποκατάσταση, να αποτυπώσουν με κάθε μέσο το μέγεθος της καταστροφής, όπως φωτογραφίες, βίντεο, ύψος νερού εντός του κτιρίου, κατεστραμμένα υλικά, καθώς και να διατηρήσουν τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα έρθει να ελέγξει την οικία ή την επιχείρηση.

Με πληροφορίες από flashnews.gr, zarpanews.gr, cretapost.gr, neakriti.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις