Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στην Thomas Cook – Καταγγέλλουν για αδιαφορία το υπουργείο Εργασίας

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στην Thomas Cook – Καταγγέλλουν για αδιαφορία το υπουργείο Εργασίας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ INTIME

Σε απελπισία βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας όταν η Thomas Cook κήρυξε πτώχευση, οι εργαζόμενοι της εταιρίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, μόνο στα τέσσερα ιδιόκτητα ξενοδοχεία του τουριστικού κολοσσού σε Ρόδο, Χανιά και Λασίθι εργάζονται αυτή τη στιγμή πάνω από 700 άνθρωποι το μέλλον των οποίων είναι δυστυχώς αβέβαιο.

Σε καλύτερη μοίρα αλλά πάντως σε ανασφάλεια βρίσκονται από χθες και οι εργαζόμενοι στα συνεργαζόμενα με την Thomas Cook ξενοδοχεία τα οποία στην Κρήτη για παράδειγμα αποτελούν περίπου το 80%. Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων το εισόδημα των οποίων εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από την πτωχευμένη εταιρία παραμένει άγνωστος, με τους αρμοδίους να προσπαθούν ακόμη να καταγράψουν τον ακριβή αριθμό των ξενοδοχείων που συνεργάζονταν με οποιονδήποτε τρόπο με την Thomas Cook.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού Γιώργο Χότζογλου η καταγραφή των ξενοδοχείων και των εργαζομένων δεν είναι εύκολη αφού πολλές από τις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook ξενοδοχειακές μονάδες δεν ανήκουν σε κάποια ένωση ξενοδόχων, ενώ στη χώρα υπάρχουν συνολικά περίπου 10.000 ξενοδοχεία. «Πρέπει  να ψάξουμε περιοχή περιοχή για να δούμε τι γίνεται» αναφέρει ο κ. Χότζογλου στο newsit.gr.

Κατά τον Γιώργο Χότζογλου οι εργαζόμενοι αν και εφόσον τους οφείλονται δεδουλευμένα, μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Κι αυτό όμως δεν μοιάζει εύκολο αφού είναι άγνωστό από ποιον θα πρέπει να διεκδικήσουν τα χρήματά τους. Εξ ου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού ζητάει την αρωγή του υπουργείου Εργασία, το οποίο καταγγέλλει για αδιαφορία.

«Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να επικοινωνήσουμε με οποιονδήποτε στο υπουργείο Εργασίας» αναφέρει συγκεκριμένα ο Γιώργος Χότζογλου. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και συγκεκριμένα στα συνεργαζόμενα με την Thoma Cook ξενοδοχεία ζητούν από την κυβέρνηση δύο πράγματα: Πρώτον, να εξασφαλιστεί ότι ακόμη κι αν δεν καλύπτουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων θα λάβουν επίδομα ανεργίας και δεύτερον να εγγυηθεί το κράτος ότι θα τους καταβληθούν οι όποιες οφειλές των δεδουλευμένων τους εφόσον υπάρχουν, μαζί με το επίδομα Χριστουγέννων και αδείας και το ποσό που αναλογεί από τις άδειές τους.

Εν αναμονή των μέτρων προστασίας των επιχειρηματιών

Στο μεταξύ, αναμονή της ανακοίνωσης των μέτρων προστασίας για τους επιχειρηματίες που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook, βρίσκονται οι Έλληνες ξενοδόχοι. Την αγωνία του, αν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών, θα ανακουφίσουν τις πληγές που άνοιξε η πτώχευση του βρετανικού διοργανωτή ταξιδιών, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσσιος.

Ο κ. Τάσσιος ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά το μέγεθος της ζημίας που υπέστησαν οι ξενοδόχοι και ζήτησε την εφαρμογή της ΠΟΛ του 2015, καθώς με αυτήν δόθηκε άμεσα λύση στο παρελθόν, όταν αντίστοιχα είχαν πτωχεύσει μεγάλοι «τουρ οπερέιτορ» από την Ρωσία. «Χωρίς δικαστική απόφαση, προσκομίζεις τιμολόγια στην εφορία για να μην πληρώσεις ΦΠΑ σε λεφτά που δεν θα εισπράξεις ποτέ και να μην χρεωθείς στα έσοδα σου για τον φόρο που θα προκύψει από ανείσπρακτα χρήματα», σημειώνει ο κ. Τάσσιος. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει ο ίδιος, «είναι πολύ εύκολο να μετρηθεί η ζημία για τους ξενοδόχους. Μόνο με την απλή καταβολή των τιμολογίων στις αρμόδιες αρχές, θα αποδειχθεί το ποσό που δεν θα εισπράξει από την Thomas Cook, αλλά θα υποχρεωθεί να πληρώσει ΦΠΑ, αν δεν ληφθεί πολιτική μέριμνα».

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός

Κρήτη Τελευταίες ειδήσεις