Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Πότε “ανοίγει” όλη η διαδρομή στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Πότε “ανοίγει” όλη η διαδρομή στο Φαράγγι της Σαμαριάς
ΦΩΤΟ από το flashnews

Ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων φορέων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με τις Υπηρεσίες Δασών Χανίων, Υδάτων και Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έγινε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με αποκλειστικό θέμα την έναρξη και ασφαλή λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, που επλήγη από τη θεομηνία του Φεβρουαρίου.

Η Συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές των Χανίων προσκάλεσε εκπροσώπους ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να συζητηθούν τυχόν αποτρεπτικοί παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφαλή επίσκεψη του φυσικού οικοσυστήματος της Σαμαριάς.

Ο δήμαρχος Σφακίων, ζήτησε το Φαράγγι να λειτουργήσει από την 1η Μαίου, όπως κάθε χρόνο, προσθέτοντας οτι πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις,  όσον αφορά την περιοχή του Ομαλού για να υπάρχει οδική προσβασιμότητα, αλλά και για την δυνατότητα διάσχισης του φαραγγιού από τους επισκέπτες.

“Θα πρέπει λοιπόν όλοι να συντονιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί η λειτουργία του φαραγγιού έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Η φετινή κακοκαιρία δεν άφησε ανεπηρέαστο το φαράγγι της Σαμαριάς. Έχουν ξεκινήσει εργασίες, με ίδια μέσα, από την Δασική Υπηρεσία Χανίων”.

Ο δήμαρχος Σφακίων παράλληλα πρόσθεσε οτι το Φαράγγι δεν έχει υποστεί τόσο σοβαρές συνέπειες από την σφοδρή κακοκαιρία και μάλιστα η έκταση των ζημιών είναι μικρότερη από αυτή που αναμένονταν, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με την υψηλή στάθμη του νερού.

“Δεν θα έλεγα ότι έχει υποστεί πολύ σοβαρές συνέπειες από την σφοδρή κακοκαιρία του προηγούμενου χειμώνα. Αναλογικά τα φαινόμενα δεν είναι τόσο σοβαρά, όσο περιμέναμε. Το πρόβλημα είναι η ποσότητα του νερού. Με δεδομένο όμως ότι το διάστημα αυτό δεν έχουμε βροχοπτώσεις, θεωρώ ότι είναι θέμα ημερών να υπάρξει μία εξισορρόπηση και να μπορέσουμε με ασφάλεια να δώσουμε την δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους να το επισκεφθούν και φέτος”. σημείωσε ο κ.Ζερβός.

Υπενθυμίζεται οτι στα μέσα Μαρτίου, υπάλληλοι της ΑΔΚ ειχαν πραγματοποιήσει αυτοψία στο Φαράγγι της Σαμαριάς προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκοταν ο Δρυμός μετά τα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τα Χανιά.

Πηγή: flashnews

 

Κρήτη Τελευταίες ειδήσεις