Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ξάνθη: Από τον Ευγένιο Σπαθάρη στον Απόστολο Δομτζίδη – Η πρόταση του βραβευμένου καραγκιοζοπαίχτη

Ξάνθη: Από τον Ευγένιο Σπαθάρη στον Απόστολο Δομτζίδη – Η πρόταση του βραβευμένου καραγκιοζοπαίχτη

Ο βραβευμένος Ξανθιώτης καραγκιοζοπαίχτης Απόστολος Δομτζίδης τα τελευταία χρόνια έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου στην Ξάνθη, αφιερωμένο στον πιο αγαπημένο «άσχημο» της λαϊκής μας παράδοσης, τη φιγούρα του θεάτρου σκιών, που λάτρεψαν διαχρονικά μικροί και μεγάλοι, τον αθάνατο Καραγκιόζη.

Έχοντας ταξιδέψει τον ξυπόλητο ήρωα του νεοελληνικού θεάτρου σκιών από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο κι έχοντας διοργανώσει ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις μέσα από το θέατρο σκιών που δημιούργησε με την επωνυμία «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», ο εκπαιδευτικός Απόστολος Δομτζίδης προσπαθεί να επικοινωνήσει σε όλο τον κόσμο το μεγαλείο του λαϊκού ήρωα που αγαπήθηκε από γενιές Ελλήνων. 

Σε μια εποχή όπου υπάρχουν θεματικά πάρκα για απίθανους ήρωες, για κινούμενα σχέδια που βγήκαν μέσα από έναν υπολογιστή και κατάφεραν να κερδίσουν μια θέση στην καρδιά των παιδιών χάρη στη διάδοση της τεχνολογίας, ο Απόστολος Δομτζίδης θεωρεί πως επιβάλλεται να υπάρχει ένα θεματικό πάρκο αφιερωμένο στο ελληνικό θέατρο σκιών και τον βασικότερο εκπρόσωπό του, τον Καραγκιόζη, ο οποίος ενσωματώνει στον ρόλο του τόσες πολλές αξίες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογραμμίζει πως υπάρχει η πολιτική βούληση από τον δήμο Ξάνθης να δημιουργηθεί στην πόλη ένα τέτοιο θεματικό πάρκο, το οποίο είναι σίγουρο πως έχει ήδη εξασφαλισμένη επισκεψιμότητα. Επισημαίνει ακόμα πως θα έχει πολλαπλά οφέλη για μικρούς και μεγάλους η επαφή τους με τους λαϊκούς ήρωες του θεάτρου σκιών, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ελληνική ιστορίας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, σήμερα το απόγευμα, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (ΙΘΤΠ) φιλοξενεί μια καθόλα ενδιαφέρουσα εκδήλωση, όπου διακεκριμένοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών θα μιλήσουν για την πρόταση της δημιουργίας ενός θεματικού πάρκου αφιερωμένου στο θέατρο σκιών.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο θίασος σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», η Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού, ο σύλλογος Φίλων «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» και η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ.

Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να μιλήσουν η δασκάλα-συντονίστρια εκπαίδευσης για την Αειφορία του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού ΑΜΘ’ Αννα Αφεντουλίδου, ο γλύπτης-αναπληρωτής καθηγητής ΔΠΘ Παναγιώτης Κοζόκος, ο γραμματέας Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών Δημήτρης Κωστιδάκης, η μουσειολόγος-ξεναγός Νατάσα Μιχαηλίδου, ο διευθυντής Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών & Κυπριακών Σπουδών πανεπιστημίου της Γρανάδας Μόσχος Μορφακίδης, ο συγγραφέας-φιλόλογος Θανάσης Μουσόπουλος, η πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης Ευτέρπη Στάντσιου και η αρχαιολόγος-διευθύντρια ερευνών στο Ι.Ε.Λ. παράρτημα Ξάνθης/ Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» Δέσποινα Τσιαφάκη.

«Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη»

 Μια μικρή πρόγευση της επίδρασης που μπορεί να έχει ο Καραγκιόζης στην ελληνική κοινωνία έδωσε ο ίδιος ο Απόστολος Δομτζίδης πριν από δυο χρόνια -εν μέσω μιας δύσκολης λόγω της πανδημίας περιόδου- μέσα από δυο αξιόλογες πρωτοβουλίες που ανέλαβε.

Η πρώτη, αφορούσε τη δημιουργία μιας μεγάλης θεματικής έκθεσης με τίτλο «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη» που φιλοξενήθηκε στο διατηρητέο κτίσμα του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης και σήμερα περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα. Η έκθεση αποκαλύπτει την πολυδιάστατη προσωπικότητά του αγαπημένου Καραγκιόζη, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα άγνωστες πτυχές της πλούσιας και πολυσήμαντης ιστορικής παρουσίας του, ενώ μυεί τον επισκέπτη στις τέχνες, που επηρεάστηκαν απ’ τον προσφιλή καμπούρη, στο παρελθόν και στο σήμερα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πίνακες, φιγούρες, σκηνικά, εργαλεία, φωτογραφίες, εκδόσεις, χρηστικά αντικείμενα, ηχητικά και οπτικά τεκμήρια από τη συλλογή του θιάσου σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη». Μέσα από αυτά ξεδιπλώνεται ένας θαυμαστός κόσμος που φανερώνει πόσο έχει επηρεάσει ο Καραγκιόζης όλες τις μορφές της τέχνης από τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία μέχρι την ποίηση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη φωτογραφία και τη μουσική.

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τη φιγούρα του Καραγκιόζη που εκτίθεται πλέον στο μουσείο σύγχρονης τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Πρόκειται για μια μεγάλη μεταλλική φιγούρα του αγαπημένου πρωταγωνιστή του ελληνικού θεάτρου Σκιών που σχεδίασε ο Απόστολος Δομτζίδης. «Ο Καραγκιόζης, επέστρεψε στην Ήπειρο, στον τόπο όπου ξεκίνησε η διαδικασία ενσωμάτωσης του στο ελληνικό γίγνεσθαι. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου σκιών ο Καραγκιόζης αποτυπώνει τη σκιά του και λαμβάνει ισότιμη θέση ανάμεσα σε γλυπτά σύγχρονης τέχνης», εξηγεί ο δημιουργός του.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις