Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ξάνθη: Ενυπωσιάζει ο αρχαιολογικός θησαυρός που ήταν “θαμμένος” στα σκουπίδια – ΦΩΤΟ

ΦΩΤΟ από xanthinea
ΦΩΤΟ από xanthinea

Την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά τον αρχαιολογικό χώρο που κρύβει το Πόρτο Λάγος, στον Δήμο Αβδήρων Ξάνθης, είχαν δεκάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ξάνθης. Πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό, ιστορίας και πολιτισμού, ο οποίος ωστόσο είχε… θαφτεί κάτω από χόρτα αλλά και πάσης φύσεως σκουπίδια, τα οποία απομακρύνθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, με αποτέλεσμα οι Βυζαντινοί Πόροι κυριολεκτικά να ανακαλυφθούν ξανά.

Τα μνημεία που μπορεί κάποιος σήμερα να διακρίνει ξεκάθαρα, εάν επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο, επί σειρά ετών – σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία – ήταν καλυμμένα από πυκνή βλάστηση και ήταν αόρατα για το ευρύ κοινό αλλά και τους ειδικούς. Ωστόσο, φέτος ξεκίνησε πρόγραμμα καθαρισμού και ήπιων παρεμβάσεων με αποτέλεσμα ο χώρος να ξαναγεννηθεί. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και το γνωστό πρόβλημα της ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, μιας και όπως επισημάνθηκε και κατά την διάρκεια της ξενάγησης, διερχόμενοι οδηγοί πετούσαν σκουπίδια επιβαρύνοντας την αρχαιολογική περιοχή.

ΦΩΤΟ από xanthinea

ΦΩΤΟ από xanthinea

Την Κυριακή η ΕΦΑ Ξάνθης προχώρησε σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ξενάγηση στον χώρο, στο πλαίσιο της πανελλήνιας δράσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με θέμα ««Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο» που πραγματοποιείται την εβδομάδα 19 – 25 Οκτωβρίου 2015 με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην παραλιακή περιοχή στο Πόρτο Λάγος με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν την ξενάγηση μέσα στον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής, όπου δεσπόζουν ακόμη και σήμερα μια αιωνόβια συκιά, αρχαιολογικά μνημεία, ένας ναός αλλά και ενδείξεις για την ύπαρξη πολλών ακόμη αρχαίων.

ΦΩΤΟ από xanthinea

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ήδη προγραμματίζεται η αεροφωτογράφηση των αρχαίων, η αρχιτεκτονική και τοπογραφική αποτύπωσή τους καθώς και η σήμανση του χώρου ώστε να είναι επισκέψιμος και προσιτός προς το κοινό. Στους παρευρισκόμενους διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτάτων Ξάνθης, την ιστορία της περιοχής καθώς και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης που ολοκληρώθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο με την συνδρομή του Δήμου Αβδήρων.

Πηγή: xanthinea

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε