Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ξάνθη: Η ανεργία συνεχίζει να διώχνει τους νέους – Το χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη της γλυκιάς Σοφίας [pics]

Ξάνθη: Η ανεργία συνεχίζει να διώχνει τους νέους – Το χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη της γλυκιάς Σοφίας [pics]

Με τους δείκτες ανεργίας να καλπάζουν και τις νέες θέσεις εργασίας να είναι μετρημένες, τα τελευταία χρόνια δεκάδες νέοι εγκατέλειψαν την Ξάνθη αλλά και την Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό…

Η Γερμανία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Αγγλία αποτελούν μόνο μερικούς από τους προορισμούς στους οποίους έχουν καταφύγει κάτοικοι της περιοχής, που μη μπορώντας να αντέξουν τους χαμηλούς μισθούς αλλά και τη μακροχρόνια ανεργία πήραν τη μεγάλη απόφαση να ξενιτευτούν.

Βαλίτσες για την Γερμανία ετοίμασε πριν από δύο περίπου χρόνια και η Σοφία, 29 ετών, η οποία επέλεξε τον κλάδο των ξενοδοχειακών επαγγελμάτων από την ανασφάλεια και την ανεργία της Ξάνθης. “Η απόφαση του να φύγω στο εξωτερικό δεν ήταν καθόλου εύκολη, όμως έφτασε ο κόμπος στο χτένι σε σημείο που λες δεν μπορώ να κάτσω άλλο και σηκώνομαι να φύγω και όπου με βγάλει” εξηγεί η ίδια τονίζοντας ωστόσο πως εάν υπήρχαν θέσεις εργασίας στην πόλη δεν θα την είχε εγκαταλείψει.

“Πλέον που έχω γνωρίσει όμως το εξωτερικό εάν μου δυνόταν μια ευκαιρία δεν θα γυρνούσα τόσο εύκολα, γιατί δεν είναι μόνο το οικονομικό κομμάτι είναι και το σύστημα υγείας, το κοινωνικό σύστημα που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και αυτά δεν θέλω να τα χάσω από την Γερμανία” συμπληρώνει η ίδια που πλέον ζει και εργάζεται στην περιοχή Sonthofen, στο Allgäu.

Η 29χρονη Σοφία που ζει και εργάζεται στη Γερμανία

Παρά το ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμά της η Σοφία βρίσκει χρόνο για εξορμήσεις και ταξίδια στις γύρω περιοχές εξηγώντας πως “οι συνθήκες ζωής στη Γερμανία είναι σαφώς καλύτερες από αυτές στην Ξάνθη. Οι δρόμοι είναι ωραίοι, υπάρχει οργάνωση και πράγματα που σε εμάς δεν τα βρίσκεις”.

Ωστόσο η ίδια τονίζει με έμφαση πως “η μόνη διαφορά είναι ότι στην Ξάνθη θα βρεις ένα πολύ ωραίο στοιχείο που δεν το έχω δει σε άλλη περιοχή, όπου και εάν έχω πάει στη Γερμανία. Στην Ξάνθη υπάρχει μια ωραία ζεστασιά, μια ανθρωπιά, όταν περπατάς στους δρόμους οι μυρωδιές, οι άνθρωποι σου ξυπνάνε άλλα συναισθήματα. Οι άνθρωποι και τα πρόσωπα που βλέπεις όταν βγαίνεις μια βόλτα στην Γερμανία δεν συγκρίνονται με τη ζεστασιά και το χαμόγελο των ανθρώπων στην Ξάνθη”.

Πηγή: xanthinea.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις