Κυριακή, 28 Απρ.
21oC Αθήνα

Ξάνθη: Καταγγέλλουν ότι ο δήμος δέσμευσε απροειδοποίητα λογαριασμούς κατοίκων για απλήρωτες κλήσεις

Ξάνθη: Καταγγέλλουν ότι ο δήμος δέσμευσε απροειδοποίητα λογαριασμούς κατοίκων για απλήρωτες κλήσεις

Πολίτες στην Ξάνθη υποστηρίζουν ότι αναπάντεχα, διαπίστωσαν πως χρήματα από τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είχαν κάνει φτερά. Αιτία οι απλήρωτες κλήσεις

Οι καταγγελίες στην Ξάνθη, για χρήματα που δεσμεύτηκαν από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών, προκαλούν αντιδράσεις. Όπως λένε κάτοικοι της πόλης, ο δήμος Ξάνθης αποφάσισε απροειδοποίητα να «βάλει χέρι» στα χρήματά τους, επειδή μια σειρά από κλήσεις παρέμεναν απλήρωτες. Η κ. Σιάλη όπως λέει στο Mega, διαπίστωσε ότι οι κάρτες της ήταν άδειες. «Είχαμε μία κλήση – το διαπιστώσαμε βέβαια αργότερα – από το 2013 για παράνομο παρκάρισμα που δεν πληρώθηκε. Πριν από 4 μέρες μας δέσμευσαν τους λογαριασμούς. Δεν ξέραμε τι γίνεται, αρχίσαμε να ψάχνουμε, μείναμε ξαφνικά χωρίς χρήματα.

Έπειτα από έλεγχο διαπιστώσαμε ότι σε έναν λογαριασμό μας, είχαν δεσμευθεί τα χρήματα από τον δήμο Ξάνθης. Πήγαμε στον Δήμο, τραβήξαμε όλη αυτή την ταλαιπωρία και μας είπαν ότι ξαφνικά αποφάσισαν να δεσμεύσουν λογαριασμούς και από άλλους συντοπίτες μου. Δεν είχαμε καμία ειδοποίηση. Προσωπικά επικοινώνησα με τον απερχόμενο δήμαρχο, μου είπε ότι ήταν άσχετος αυτός και ήταν πρωτοβουλία των υπάλληλων του δήμου. Ήθελαν να μαζέψουν 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Και το θυμήθηκαν τώρα; Δέκα χρόνια οι υπάλληλοι που ήταν;», είπε αρχικά.

«Τα χρήματα της κλήσης ήταν 70 ευρώ, πληρώσαμε τις προσαυξήσεις, συνολικά 180 ευρώ. Εντάξει αυτό, είναι νόμιμο. Αλλά χωρίς προειδοποίηση; Μας μπλόκαραν τον λογαριασμό 2 καρτών. Για να μας αποδεσμεύσουν τους λογαριασμούς πήγαμε στον Δήμο, πληρώναμε την κλήση και μετά  από 3 μέρες μας αποδέσμευσαν τους λογαριασμούς», συμπλήρωσε η κ. Σιαλή.

Η δικηγόρος κ. Εβίτα Βαρελά επεσήμανε πως αυτό μπορεί να γίνει ωστόσο μόνο έπειτα από δικαστική απόφαση και από την εφορία.

H απάντηση του δήμου Ξάνθης

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ξάνθης, Μανώλης Φανουράκης, ανέφερε για το ζήτημα: «Κατανοούμε την αγανάκτηση των πολιτών για όλη αυτή την ταλαιπωρία. Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τις διατάξεις δύο νέων νόμων, του 5027/2023 και του 5043/2023 που αναφέρουν ότι για χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τις 31-12-2018 οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι μέχρι τον 1ο μήνα του 2024, να κάνουν οι προϊστάμενοι έκθεση για το τι έχουν κάνει για τα μη βεβαιωθέντα και την μη είσπραξη των εσόδων.

Αυτά τα χρέη που είναι πολύ παλιά, από το 2007, 2008, 2013, εχουν βεβαιωθεί μέσα στην 3ετια από τη μέρα της ύπαρξής τους, οπότε η παραγραφή πάει στην 20ετία. Έχουν ενημερωθεί όλοι οι δημότες. Οι δήμοι αυτή την βεβαίωση την εξασφαλίζουν με την συστημένη επιστολή που παίρνουν. Οι δήμοι δεν μπορούν να στείλουν τα χρέη στην εφορία. Οι δήμοι μετά βεβαιώνουν και δεσμεύουν το ΑΦΜ στην εφορία από εκεί και πέρα επειδή οι υπάλληλοι λογοδοτούν και μπορεί να τους καταλογιστεί αυτό το χρέος, η αμέσως επόμενη διαδικασία από την βεβαίωση και την ενημέρωση, είναι η διαδικασία κατάσχεσης εις χείρας τρίτων», τόνισε ο κ. Φανουράκης.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις