Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ξεκίνησε η γυμνή ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη – (video)

Ξεκίνησε η γυμνή ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη – (video)
ΦΩΤΟ THESSTODAY

Με σύνθημα «ήρθε η ώρα να βάλουμε stop στην άσεμνη έκθεση των ανθρώπων», ξεκίνησε η 14η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη.

Από τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής, πολίτες όλων των ηλικιών βρέθηκαν στα γρασίδια της Φιλοσοφικής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της εκδήλωσης «ελάτε όσοι γυμνοί τολμάτε!», δηλαδή όπως μας γέννησε η μητέρα φύση, ή ακόμη και με εμφάνιση παραλίας.

Αν και  η συμμετοχή των πολιτών δεν ήταν μεγάλη, αρκετοί ήταν οι τολμηροί που αποφάσισαν να πειραματιστούν με το body painting. «Όπλα» για τις διεκδικήσεις του καλλιτεχνικού δρώμενου είναι όπως διαβάζουμε στo ThessToday πινέλα, στένσιλ, χρώματα, φυσική διακόσμηση, αξεσουάρ, μουσική, συνθήματα, θετική ενέργεια και πολλή φαντασία!

Την γυμνή ποδηλατοδρομία διοργάνωσε η φυσιολατρική συλλογικότητα «Gymnosophy» και κεντρικός στόχος της εκδήλωσης είναι κυρίως να αναδειχθεί πόσο σημαντικό είναι το ποδήλατο στην καθημερινότητά μας, αλλά και ταυτόχρονα διεκδικούν ένα ασφαλές δίκτυο ποδηλατόδρομων. Μεταξύ άλλων, εξίσου σημαντικό να ακουστεί είναι το «όχι» δεκάδων πολιτών στην καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ και παντού.

«Η μονιμοποίηση των εκτάκτων λόγω πανδημίας ποδηλατολωρίδων, η αναβάθμιση των υπαρχόντων διαχωρισμένες με κράσπεδο ή νησίδα, και η επέκταση τους για την δημιουργία ενός Ασφαλούς Δικτύου Ποδηλατόδρομων, υλοποιώντας το δίκτυο ~80χλμ που έχει μελετηθεί ήδη με το πρόγραμμα Urbact III, είναι άμεση προτεραιότητα».

Για όποιους αναρωτιούνται, τον λόγο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο μία τέτοια εκδήλωση, αλλά και το νόημά της, οι διοργανωτές απαντάνε πως «αντιμετωπίζουμε την κίνηση των αυτοκινήτων με τα γυμνά μας κορμιά σαν τον καλύτερο τρόπο για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας και να δείξουμε συμβολικά πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι στη ρύπανση και τη βία. Για να απελευθερωθούμε από τα πρότυπα του σώματος που προτάσσει η βιομηχανία των ΜΜΕ, του κινηματογράφου, της μόδας και του σεξ. Είμαστε όλοι όμορφοι, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!

Στην σημερινή κοινωνία της κλειδαρότρυπας το γυμνό σώμα είναι προϊόν εκμετάλλευσης, εμείς το απελευθερώνομαι με μια δυναμική δράση που κερδίζει την προσοχή όλων, με απόλυτα ειρηνικό, μη βίαιο τρόπο».

Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα διεθνές κίνημα και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιείται από το 2008 με συναυλίες, δρώμενα, και παράλληλες εκδηλώσεις.

Σημειώνεται πως η ποδηλατοδρομία καταλήγει και πάλι στο ΑΠΘ, όπου θα πραγματοποιηθεί και ένα μίνι πάρτι.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις