Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Λακωνία: Αυτή ήταν η εξήγηση για τον ξαφνικό κυματισμό της θάλασσας! Στην κάμερα η τεράστια φάλαινα (Βίντεο)

Λακωνία: Αυτή ήταν η εξήγηση για τον ξαφνικό κυματισμό της θάλασσας! Στην κάμερα η τεράστια φάλαινα (Βίντεο)

Μια φάλαινα έκανε ξανά την εμφάνισή της στη Λακωνία και πιο συγκεκριμένα στην Ανατολική Μάνη

Με ένα ιδιαίτερο θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι κάτοικοι και τουρίστες της Μάνης, καθώς είδαν από πολύ κοντινή απόσταση ένα κήτος στη θάλασσα.Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ3, όσοι βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής από το κήτος, κατέγραψαν τις σπάνιες εικόνες με τα κινητά τους τηλέφωνα, με αποτέλεσμα όσοι γνωρίζουν τη θαλάσσια ζωή να αντιληφθούν ότι πρόκειται για φυσητήρα.

Ο εν λόγω φυσητήρας έκανε την εμφάνισή του στα ανοιχτά της ανατολικής Μάνης, ωστόσο, όπως σημειώνει ο ωκεανολόγος Βασίλης Τρυγόνης, πρόκειται για συνηθισμένο συμβάν για την περιοχή.

Η φάλαινα φυσητήρας ανήκει στην κατηγορία των θηλαστικών ”κήτη” όπως και οι υπόλοιπες φάλαινες και τα δελφίνια. Έχει μήκος 11-18 μ. Κατέχει το ρεκόρ κατάδυσης των φαλαινών, καθώς μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 2.250 μ.

Οι φυσητήρες μοιάζουν με φάλαινες, αλλά έχουν δόντια (αντί μπαλένες), κι έτσι θεωρούνται συγγενικό είδος με τα δελφίνια. Προκειμένου να τραφούν με καλαμάρια, οι φυσητήρες καταδύονται σε βάθος 500-1.000 μ. για 25-60 λεπτά οι αρσενικοί και για 20-24 λεπτά οι θηλυκοί, αν και οι βαθύτερες καταγεγραμμένες καταδύσεις πλησιάζουν τα 2.000 μ. και τις 2 ώρες. Οι φυσητήρες ζουν για 70 χρόνια ή και περισσότερο. Τα αρσενικά φθάνουν τα 18m και τους 57 τόνους, ενώ τα θηλυκά τα 12,5m και τους 24 τόνους.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις