Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Λακωνία: Η στιγμή που καρχαρίας στο Γύθειο κάνει κύκλους γύρω από βάρκα ψαράδων, βίντεο

Λακωνία: Η στιγμή που καρχαρίας στο Γύθειο κάνει κύκλους γύρω από βάρκα ψαράδων, βίντεο

Ο καρχαρίας φτάνει σε απόσταση αναπνοής από τη βάρκα των ψαράδων έξω από το Γύθειο στη Λακωνία. Οι εικόνες που τράβηξαν κάνουν το γύρο του διαδικτύου…

Οι ψαράδες στη Λακωνία σταμάτησαν και εστίασαν σε αυτά που έβλεπαν μπροστά τους. Ένας καρχαρίας είχε φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τη βάρκα τους και άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από αυτήν. Οι εικόνες από το Γύθειο άρχισαν να ταξιδεύουν στα social media, με τις αναλύσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Ο συγκεκριμένος καρχαρίας, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο, αλλά εκείνες τις στιγμές ο φόβος ήταν διάχυτος πάνω στο καϊκι.

Μπροστά σε ένα μοναδικό θέαμα βρέθηκαν ψαράδες στο Γύθειο στη Λακωνία. Όπως φαίνεται και στο βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, ένας καρχαρίας μήκους 5-6 μέτρων, δίχως να επηρεάζεται από την ανθρώπινη παρουσία, έφτασε δίπλα στη βάρκα των ψαράδων.

Ο συγκεκριμένος καρχαρίας, μπορεί να τρομάζει με το μέγεθος του, είναι όμως εντελώς ακίνδυνος. Ανήκει στο είδος Προσκυνητής Καρχαρίας (Cetorhinus maximus), γνωστός και σαν Σαπουνάς. Όπως φαίνεται στο βίντεο, έχει πολύ μεγάλο ραχιαίο πτερύγιο, μεγάλο κεφάλι, και μεγάλα πτερύγια.

Ο συγκεκριμένος καρχαρίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι, μετά τον φαλαινοκαρχαρία, με μήκος μέχρι 12 μέτρα και βάρος 19 τόνους, αν και σπάνια ξεπερνά τα 8 μέτρα μήκος και τους 5 τόνους βάρος. Κινείται αργά και γενικά φιλτράρει το νερό και έχει ανατομικές προσαρμογές για να τρέφεται φιλτράροντας, όπως ένα πολύ διευρυμένο στόμα και πολύ ανεπτυγμένες βραγχιακές άκανθες. Το σχήμα του ρύγχους του είναι κωνικό και οι σχισμές των βραγχίων επεκτείνονται γύρω από την κορυφή και το κάτω μέρος του κεφαλιού του.

Ο καρχαρίας προσκυνητής ή σαπουνάς έχει συνήθως γκρίζο-καφέ χρώμα και συχνά φαίνεται να φέρει στίγματα. Το ουραίο πτερύγιο έχει ισχυρή πλευρική καρίνα και σχήμα ημισελήνου. Τα δόντια του καρχαρία είναι πολύ μικρά και πολυάριθμα και συχνά εμφανίζονται εκατό στη σειρά. Τα δόντια τους έχουν μονή κωνική ακίδα, κυρτή προς τα πίσω και είναι τα ίδια και στις δύο πλευρές της γνάθου, άνω και κάτω.

Οι καρχαρίες προσκυνητές είναι ένα μεταναστευτικό είδος και πιστεύεται ότι διαχειμάζουν σε βαθιά νερά. Μπορεί να εμφανιστούν είτε σε μικρά κοπάδια, φυλετικά διαχωρισμένα, ή μόνοι τους. Οι καρχαρίες προσκυνητές δεν είναι επιθετικοί και γενικά είναι αβλαβείς για τους ανθρώπους. Είναι ωοζωοτόκοι, με τα μικρά μέσα στο σώμα της μητέρας τους να τρέφονται με μη γονιμοποιημένα αυγά, μια πρακτική γνωστή ως ωοφαγία.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις