Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Λακωνία: Ιατρικές εξετάσεις εύκολα και με ασφάλεια – Η καθοριστική βοήθεια της τεχνολογίας

Λακωνία: Ιατρικές εξετάσεις εύκολα και με ασφάλεια – Η καθοριστική βοήθεια της τεχνολογίας

Το Νοσοκομείο των Μολάων στην Λακωνία προσπαθεί για ακόμη μια φορά να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους απομακρυσμένων χωριών, να κάνουν ιατρικές εξετάσεις. Αυτή την φορά στο χωριό Χάρακας… 

Μέσω της τεχνολογίας οι πολίτες μπορούν να κάνουν εξετάσεις και να μαθαίνουν τα αποτελέσματα σχεδόν αμέσως χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τον τόπο κατοικίας τους.  «Η υψηλού επιπέδου υγειονομική περίθαλψη αποτελεί σημαντική ανάγκη για τον ανθρώπινο πληθυσμό. Η εξέλιξη της τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες είναι ραγδαία, εντούτοις το πρόβλημα στην επαρκή και αποτελεσματική περίθαλψη για τους ηλικιωμένους και τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών με απομακρυσμένη πρόσβαση, συνεχίζει να υπάρχει. Ειδικότερα στις ημέρες μας, όπου λόγω πανδημίας η βοή των γεγονότων έχει γίνει εκκωφαντική, η Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και έρχεται να δώσει μια αποτελεσματική λύση μέσω τηλεϊατρικής» δηλώνει στο newsit.gr ο Αναπληρωτής Διοικητής του Γ.Ν Λακωνίας  Κωνσταντίνος Κορωνιός.

Στο σημείο όπου γίνεται κάθε φορά η ημερίδα Τηλεϊατρικής, ουσιαστικά οι πολίτες μπορούν να πάνε να κάνουν βασικές διαγνωστικές εξετάσεις όπως αιματολογικές, καρδιολογικές και πνευμονολογικές εξετάσεις. Οι αρμόδιοι μέσω υπολογιστών στέλνουν τις εξετάσεις σε ειδικευμένους γιατρούς και εκείνοι με την σειρά τους στέλνουν τα αποτελέσματα.

Στόχος της δράσης αυτής είναι να εξετάζονται όλοι οι κάτοικοι του εκάστοτε χωριού. Περίπου την ημέρα διενεργούνται εξετάσεις σε πάνω από 90 άτομα κυρίως μεγάλης ηλικίας. Οι γιατροί του νοσοκομείου δίνουν την δυνατότητα εξέτασης σε πολλούς κατοίκους οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση ή έχουν θέμα μετακίνησης.

Οι εξετάσεις που γίνονται

«Χρησιμοποιούμε το tablet, το διαδίκτυο και τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να πραγματοποιήσουμε δωρεάν βασικές εξετάσεις προληπτικής ιατρικής, όπως για παράδειγμα καρδιογράφημα, σπιρομέτρηση και γενικές αιματολογικές εξετάσεις. Οι υπόλοιπες εξετάσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι οξυμετρία, μέτρηση πίεσης και σακχάρου, ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα αποτελέσματα των οποίων σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των κλινικών εξετάσεων που ήδη περιλαμβάνει το Πρόγραμμα, δίνουν τη δυνατότητα εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου για την επόμενη δεκαετία.

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις αποστέλλονται μέσω διαδικτύου σε εξειδικευμένους ιατρούς με στόχο την συμβουλευτική τους γνωμάτευση άμεσα και γρήγορα, χωρίς γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς» συνεχίζει ο Αναπληρωτής Διοικητής του Γ.Ν Λακωνίας  Κωνσταντίνος Κορωνιός.  

Επίσης σε κάθε ασθενή δημιουργείται και ιατρικός φάκελος. Η επόμενη δράση θα γίνει στο χωριό Πάκια της Λακωνίας ενώ προγραμματίζεται ανάλογη δράση και για το χωριό Κυπαρίσσι με τον Αναπληρωτή διοικητή του Γ.Ν Λακωνίας να δεσμεύεται πως οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν έτσι ώστε κανένας κάτοικος της Λακωνίας να μην αισθάνεται ανασφαλής με την υγεία του.  

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις