Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Λάρισα: Μόνο τα σοκολατένια αυγά θυμίζουν ότι το Πάσχα πλησιάζει – Προβληματισμός στην αγορά (pics)

Λάρισα: Μόνο τα σοκολατένια αυγά θυμίζουν ότι το Πάσχα πλησιάζει – Προβληματισμός στην αγορά (pics)

Μόνο τα σοκολατένια αυγά που βρίσκονται σε περίοπτη θέση των καταστημάτων της Λάρισας θυμίζουν τον ερχομό του Πάσχα. Και λέμε μόνο αυτά διότι η ατμόσφαιρα στην υπόλοιπη αγορά μόνο… προεορταστική δεν είναι. Ο προβληματισμός, η ανησυχία και η οικονομική στενότητα είναι στοιχεία που γίνονται εύκολα αντιληπτά…

Ο τρόπος με τον οποίο θα ψωνίζουν οι πολίτες αλλάζει διαρκώς και αυτό έχει κουράσει τόσο τους υποψήφιους αγοραστές όσο και τους εμπόρους. Τα self-tests, είναι το νέο δεδομένο, που από σήμερα μπαίνει στη ζωή μας και φυσικά καθίστανται υποχρεωτικά και για τα καταστήματα λιανικής, καθώς θα υπάρχει και επιβολή προστίμου για την μη εφαρμογής τους, ως ένα ακόμη όπλο ενάντια στην καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας. Χαρακτηριστική ωστόσο είναι η τελευταία ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς.

«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση εμμένει στην απόφαση της να μην επιτρέψει το πλήρες και κανονικό άνοιγμα της αγοράς, χωρίς ραντεβού και χωρίς υποκατάστατα τρόπου λειτουργίας της, λίγες ημέρες πριν την εβδομάδα του Πάσχα. Έτσι παρά τις αντιδράσεις μας και για αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, τα καταστήματα στην πόλη μας,  θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τη μέθοδο του click inside και του click away ως δυνατότητα επιλογής του πελάτη» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αφού όμως το σοκολατένιο αυγό είναι εκεί για να θυμίζει το Πάσχα, αξίζει να ρίξουμε και μια ματιά στην ιστορία του. Σύμφωνα με το larissanet.gr, το πρώτο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα στη Γαλλία όπου και γνώρισε μια απίστευτα γλυκιά επιτυχία. Οι ζαχαροπλάστες εξελίχθηκαν σε δεξιοτέχνες του είδους με τους Γερμανούς συνάδελφους τους να τους συναγωνίζονται επάξια και μάλιστα ήταν εκείνοι που διακόσμησαν την επιφάνεια του αυγού με τις χαρακτηριστικές κάθετες γραμμές που βλέπουμε μέχρι και σήμερα.

Τα πρώτα σοκολατένια πασχαλινά αυγά δεν ήταν πλούσια διακοσμημένα, αλλά πολύ απλά και τυλιγμένα σε απλό χαρτί. Στη συνέχεια, για λόγους εντυπωσιασμού τυλίγονταν σε χαρτί με ζωηρά, έντονα χρώματα, συσκευάζονταν σε πολυτελή κουτιά ή καλάθια και φυσικά ήταν αρκετά ακριβά προορισμένα μόνο για λίγους. Τα πρώτα αυτά αυγά ήταν συμπαγή, αρκετά βαριά και δεν ήταν εύκολο να καταναλωθούν πολύ γρήγορα, αφού οι ζαχαροπλάστες για την κατασκευή τους χρησιμοποιούσαν αρκετές στρώσεις πάστας σοκολάτας.

Το 1873 είναι μια χρονιά ορόσημο για την ιστορία του σοκολατένιου αυγού, αφού μια αγγλική εταιρεία δημιουργεί για πρώτη φορά σε μαζική παραγωγή το πρώτο σοκολατένιο αυγό σε καλούπι με μια λεπτή πλάκα σοκολάτας και άδειο στο εσωτερικό του. Το αγγλικό κοινό ενθουσιάζεται με συνέπεια πολλές εταιρείες στην Αγγλία αλλά και σε ξένες χώρες να αρχίσουν τη μαζική παραγωγή σοκολατένιων αυγών του Πάσχα. Αρχικά φτιάχνονταν από μαύρη σοκολάτα, ενώ ήταν το 1905 φτιάχτηκε το πρώτο πασχαλινό αυγό από σοκολάτα γάλακτος Τα περίτεχνα σχέδια με τα οποία άρχισαν να διακοσμούνται τα αυγά είναι μοτίβα εμπνευσμένα από τη γαλλική, ολλανδική και γερμανική τέχνη αλλά και από την αγγλική τέχνη της Βικτωριανής εποχής.

Στην Ελλάδα τα σοκολατένια αυγά ήρθαν στη ζωή μας το τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις