Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Λάρισα: Στα πρόθυρα ολικής κατάρρευσης η εστίαση – Φόβοι για μαζικά λουκέτα το επόμενο διάστημα

νέα μέτρα

Πιο κρίσιμη από ποτέ μοιάζει η κατάσταση στον κλάδο της εστίασης με τις συνέπειες που έχει συσσωρεύσει το νέο τρίμηνο lockdown να οδηγούν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων σε αχαρτογράφητα νερά, με τα λουκέτα να μοιάζουν ως η πιθανότερη εξέλιξη για ένα σημαντικό ποσοστό.

Εφόσον όλα αυτά επιβεβαιωθούν, προφανώς και θα προκύψουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε μια σειρά από κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας που έχουν άμεση σχέση με την εστίαση. Πλέον, η απόγνωση κυριαρχεί μεταξύ των επιχειρηματιών, ενώ όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι εκτιμάται ότι θα περάσουν στην ανεργία.

Για τη Λάρισα όλο αυτό το περιβάλλον αναμένεται να έχει μεγαλύτερο αρνητικό αποτύπωμα, καθώς η εστίαση αποτελεί ίσως τον πλέον νευραλγικό τομέα της τοπικής οικονομίας με τις συνολικές συνέπειες – σε αυτή τη φάση – να μην είναι εφικτό να προβλεφθούν.

Παράλληλα, το κλίμα έχει «βαρύνει» ακόμη περισσότερο, καθώς μεταξύ των επιχειρηματιών της εστίασης επικρατεί οργή μετά την ανακοίνωση των ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, τα οποία θεωρούν εξαιρετικά υποδεέστερα σε σχέση με την ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος την περίοδο της πανδημίας.

Η larissanet απευθύνθηκε στον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας Βασίλη Λιάπη, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο περιγράφει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, όπως και τις προοπτικές που κάθε άλλο παρά αισιόδοξες καταγράφονται εφόσον δεν υπάρξει γενναία στήριξη του κλάδου με συγκεκριμένα μέτρα.

Η εκκίνηση της συζήτησης έχει να κάνει με αυτό που βιώνουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης στη Λάρισα μετά από τρεις μήνες κλειστών επιχειρήσεων με τον κ. Λιάπη να υπογραμμίζει: «Η κατάσταση στην εστίαση είναι δραματική, με χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.

Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι χιλιάδες, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς επηρεάζεται μία σειρά κλάδων από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα, όπως και χιλιάδες εργαζόμενοι της Λάρισας και όχι μόνο.

Πολλοί θεωρούν ότι η εστίαση είναι ένα μαγαζί που σερβίρει καφέ ή φαγητό. Δεν μπορούν να σκεφτούν πόσοι είναι οι συνεργαζόμενοι κλάδοι (ποτά, τρόφιμα χαρτικά, παραγωγοί κ.α.) που πλήττονται από το κλείσιμο της εστίασης. Πόσες χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι καταστρέφονται από το lockdown» και προσθέτει: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή, ο φόβος των λουκέτων και της ανεργίας πλέον είναι πιο αισθητός από ποτέ. Δεν θα καταφέρει να συνέλθει ο κλάδος από τους τόσους μήνες κλεισίματος και δεν θα μπορέσει να απορροφήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απορροφούσε πριν».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις