Κυριακή, 16 Ιουν.
27oC Αθήνα

Λέσβος: Η στιγμή που γυναίκα μετανάστης πιάνει όπλο αστυνομικού

Λέσβος: Η στιγμή που γυναίκα μετανάστης πιάνει όπλο αστυνομικού

Να κηρυχθούν Λέσβος, Χίος και Σάμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά επιτακτικά ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Το μεταναστευτικό εξελίσσεται στο μεγαλύτερο αγκάθι για την κυβέρνηση, με τις εικόνες απ’ όσα έγιναν στη Λέσβο χθες (03.02.2020) να προκαλούν αίσθηση.

Μια εικόνα από τα επεισόδια στη Λέσβο, όπου τη Δευτέρα ξέσπασαν άγρια επεισόδια, όταν Αφγανοί αιτούντες άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας συγκρούστηκαν και της Αστυνομίας, είναι αυτή που κάνει σήμερα το γύρο των ΜΜΕ.

Είναι η στιγμή που πάνοπλοι αστυνομικοί επιχειρούν να απομακρύνουν μια γυναίκα. Τη στιγμή που την απομακρύνουν, εκείνη φαίνεται να πιάνει το όπλο του ενός αστυνομικού από τη λαβή, χωρίς όμως να είναι σαφές αν επιχειρεί να το αρπάξει ή απλά στην προσπάθειά της να κρατηθεί από κάπου γιατί τη σπρώχνουν, το χέρι της καταλήγει στο όπλο.

Η κατάσταση στα νησιά του ανατολική Αιγαίου παραμένει εκρηκτική, με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγίου, Κωνσταντίνος Μουντζούρης να έχει ζητήσει την κήρυξη Λέσβου, Χίου και Σάμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον πληθυσμό των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στα νησιά, καθώς στη Λέσβο π.χ. ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τους 25.000.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο περιφερειάρχης στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6, μάλιστα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης του είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο.

Χθες, ο υπουργός Μετανάστευσης άφησε σαφείς αιχμές για το ενδεχόμενο υποκίνησης των επεισοδίων στη Λέσβο. Αν και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε αρχικά στον ΣΥΡΙΖΑ και στις καταγγελίες του για τη στάση της Αστυνομίας, είναι προφανές ότι με την αναφορά του σε «υποκίνηση» δεν εννοούσε την αξιωματική αντιπολίτευση ούτε καν την Τουρκία παρά τις διάφορες ΜΚΟ και τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε ό,τι αφορά την εξέταση των αιτημάτων για χορήγηση ασύλου, πλέον εφαρμόζεται από τις αρχές του έτους η νέα νομοθεσία, αλλά ισχύει μόνον για όσους έχουν φτάσει στην Ελλάδα αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά – όταν τέθηκε, δηλαδή, σε ισχύ ο νόμος. Εκκρεμούν συνολικά 70.000 αιτήσεις από την προηγούμενη περίοδο, για τις οποίες η κυβέρνηση εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τις «ξέχασε» στα συρτάρια. Για τις επιστροφές, εξάλλου, όπου επίσης ο αριθμός τους έχει αυξηθεί και η κυβέρνηση έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη με 10.000 επιστροφές έως το τέλος του 2020.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις