Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Λευκός Πύργος: Αύξηση επισκεπτών κατά 156% το πρώτο δίμηνο του 2023

Λευκός Πύργος: Αύξηση επισκεπτών κατά 156% το πρώτο δίμηνο του 2023

Ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη μαγνητίζει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον των τουριστών. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά…

Ρεκόρ επισκέψεων και ανάλογων εισπράξεων σημειώθηκε το πρώτο δίμηνο του 2023 στο μνημείο – σύμβολο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ χιλιάδες ήταν και οι επισκέπτες κατά τον μήνα Φεβρουάριο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν 20.890 επισκέψεις στα μουσεία της Θεσσαλονίκης όπως Βυζαντινό και Αρχαιολογικό Μουσείο, Λευκός Πύργος, Ναός Αγίου Γεωργίου Ροτόντα και 1.816 στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης (Ρωμαϊκή Αγορά, Γαλεριανό Συγκρότημα, Επταπύργιο και Πύργος Τριγωνίου).

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τους περισσότερους επισκέπτες εν μέσω χειμώνα και ακολούθησε ο Λευκός Πύργος, ενώ χαμηλότερο ήταν το ενδιαφέρον για επίσκεψη στη Ρωμαϊκή Αγορά και το Γαλεριανό Συγκρότημα. Αναλυτικότερα, οι επισκέψεις για τον μήνα Φεβρουάριο διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: 4.252
  • Αρχαιολογικό Μουσείο: 6.854
  • Λευκός Πύργος: 6.487
  • Ναός Αγίου Γεωργίου Ροτόντα: 3.297
  • Επταπύργιο-Πύργος Τριγωνίου: 1.778
  • Ρωμαϊκή Αγορά: 26
  • Γαλεριανό Συγκρότημα: 12

Αντίστοιχα και οι συνολικές εισπράξεις σημείωσαν σημαντική άνοδο τον Φεβρουάριο (44.798 ευρώ), όταν τον ίδιο μήνα πέρσι ήταν στα 18.707 ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη προσέλκυσε χιλιάδες επισκέπτες με το ενδιαφέρον των τουριστών για τα πολιτιστικά στοιχεία και την ιστορία της πόλης να παραμένει έντονο.

Συγκρίνοντας το πρώτο δίμηνο του 2023 (Ιανουάριος και Φεβρουάριος) με το αντίστοιχο περσινό διάστημα παρατηρείται ότι το «σήμα κατατεθέν» της πόλης, ο Λευκός Πύργος λόγω και της ιδιαίτερης θέσης του στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μαγνητίζει τους επισκέπτες και σφύζει από «ζωή» κάθε στιγμή της ημέρας, γεγονός που αποτυπώνεται έμπρακτα στον αριθμό των επισκεπτών, καθώς παρουσίασε ραγδαία αύξηση κατά 156,9%.

Ειδικότερα, οι φετινές επισκέψεις άγγιξαν τις 21.475 το συγκεκριμένο διάστημα, όταν το περασμένο έτος 8.360 άτομα είχαν επισκεφθεί το χαρακτηριστικό μνημείο, οδεύοντας προς νέο ρεκόρ επισκεπτών μέχρι το τέλος του 2023. Στη συνέχεια, ακολούθησε ανοδικά το Αρχαιολογικό Μουσείο με 17.700 εισπράξεις και ο Ναός Αγίου Γεωργίου στη Ροτόντα με 17.094 στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα της περασμένης χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι και στο σύνολο της χώρας, κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023 παρατηρήθηκε αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κατά 110,7% στους επισκέπτες των μουσείων, κατά 123,9% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 156,5% στις αντίστοιχες εισπράξεις. Ανοδική πορεία κατέγραψαν και οι αρχαιολογικοί χώροι κατά 84,2% στους επισκέπτες, κατά 47,8% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 131,5% στις αντίστοιχες εισπράξεις.

Πηγή: thesstoday.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις